Home » Când, unde, cum » Singura noapte în care Regina a părăsit palatul ca să se bucure de libertate. Ce a putut să facă. Gestul nu a fost privit cu ochi buni

Singura noapte în care Regina a părăsit palatul ca să se bucure de libertate. Ce a putut să facă. Gestul nu a fost privit cu ochi buni

Cojocaru Cristian / 02.09.2021, 10:45
Singura noapte în care Regina a părăsit palatul ca să se bucure de libertate. Ce a putut să facă. Gestul nu a fost privit cu ochi buni

Regina Marii Britanii, pe vremea când era doar o adolescentă a părăsit palatul într-o singură noapte pentru a se putea bucura de libertate. Aceasta a mers pe străzile Londrei și a luat contact cu oamenii de rând.

Regina a părăsit palatul într-o noapte

Sute de mii de oameni s-au adunat pe străzile lumii pentru a sărbători marea victorie a secolului trecut. În urmă cu mai bine de 70 de ani, Al Doilea Război Mondial lua sfârșit, astfel că în data de 8 mai 1945, conflictul statelor a luat sfârșit. Fiind o zi care a marcat istoria, pentru Regina Angliei a mai însemnat un lucru: a ieșit pentru prima și ultima dată singură, pe străzile londoneze pentru a se bucura de libertate.

La acea vreme, Elisabeta a II-a avea doar 19 ani, iar împreună cu sora ei Margaret, fiind cuprinse de emoția sfârșitului războiului, au mers la părinții lor, Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta pentru a le cere voie să iasă alături de popor să sărbătorească marea victorie a omenirii.

Cei doi s-au gândit atent la această cerere și au fost de acord însă numai cu respectarea a două condiții. Acest lucru trebuia să aibă loc seara, după ora 21:00 și totodată ele trebuiau să fie însoțite de un grup de minim 16 persoane. Desigur că a fost floare la ureche și lucrurile s-au petrecut întocmai.

Ulterior, Regina a mărturisit că ”erau îngrozite de faptul că ar fi putut fi recunoscute”. Elisabeta a II-a s-a hotărât să poarte o uniformă militară pentru a se putea strecura mai ușor în mulțime și a nu fi observată. Oamenii din jurul ei mergeau în pas de sărbătoare, ținându-se de mâini.

regina părăsit palatul
In acea seara, Regina Angliei a imbracat uniforma militara pentru a nu putea fi observata

Săruturi de la oameni necunoscuți

O femeie din anturajul regal, Margaret Rhodes a delcarat ulterior că Elisabeta a II-a împreună cu grupul în care se afla a dansat conga în fața hotelului Ritz. Rhodes a afirmat că ”după cum era de așteptat, n-a fost privit cu prea mare îngăduire asemenea gest”, fiind un gest judecat de către persoanele mai conservatoare ale vremii.

O altă fată din grupul care o însoțea pe Regină, a rememorat momentele spunând că ”am fost luată pe sus de un ofițer naval” și sărutată. Acesta a fost un gest foarte normal în acele momente, oameni care nu se cunoșteau între ei se îmbrățișau și se sărutau pe stradă de fericire că războiul a luat sfârșit.

Tot dintre momentele speciale ale serii a făcut parte și acela în care Regina Elisabeta a II-a și-a putut privi părinții de la balconul Palatului Buckingham doar că de această dată de partea cealaltă a acestuia, de partea mulțimii. Aceștia ieșiseră să salute poporul pentru a opta oară în acea zi, fiind o zi care a rămas și va rămâne istorie.

La miezul nopții, întreg anturajul regal s-a întors la Palat. Se pare că această mică poveste, de doar câteva ore a fost și ecranizată, pelicula fiind denumită A Royal Night Out. Dacă pentru noi ceilalți, faptul de a ieși afară este un lucru banal, pentru Regina Elisabeta a II-a a rămas ”una dintre cele mai memorabile nopți din viața” sa.