Home » Când, unde, cum » 6 războaie din lume care au luat naștere din cele mai stupide motive

6 războaie din lume care au luat naștere din cele mai stupide motive

Manolică Anca / 14.02.2022, 16:28
6 războaie din lume care au luat naștere din cele mai stupide motive

În lunga istorie a conflictelor armate, războaiele au început din zeci de motive diferite. Independența, disputele teritoriale, diferențele culturale, religia, filozofia sau pur și simplu faptul că au trăit prea mult timp unii lângă alții au determinat oameni raționali să ia cel mai apropiat instrument de ucis și să încerce să se mutileze reciproc în număr cât mai mare posibil. Iată câteva războaie din lume care au pornit din niște motive foarte stupide.

Războaie din lume care s-au iscat din cele mai stupide motive

De-a lungul istoriei, au existat destule momente când două grupuri de oameni agresivi doreau cu adevărat să aibă un război și au profitat de prima scuză apărută pentru a le porni, indiferent cât de jalnică sau bizară ar fi fost aceasta. A fost nevoie doar de un eveniment declanșator inofensiv pentru ca tancurile să treacă granița și să moară chiar și sute de oameni.

1. Războiul patiserului francez

După ce patiseria sa din Mexico City a fost distrusă de o gloată nelegiuită în 1828, un bucătar francez pe nume Remontel a cerut guvernului mexican să plătească despăgubiri, cerere pe care acesta a ignorat-o cu promptitudine. Așa că, în schimb, a cerut ajutorul guvernului francez, dar toată lumea (cu excepția lui Remontel) a uitat rapid de cerere.

Zece ani mai târziu, incidentul a atras cumva atenția regelui Ludovic-Philippe, care a cerut mexicanilor să-i plătească lui Remontel, inclusiv o rată a dobânzii uriașă de 90%. Când au refuzat, francezii au blocat Mexicul și au ocupat orașul Veracruz.

Cel mai trist adevăr din spatele acestui Război a fost că nimănui nu i-a păsat cu adevărat de produsele de patiserie sau de magazin. Ei voiau doar banii. Generalul mexican Antonio Lopez de Santa Anna a ieșit din retragere pentru a lupta împotriva francezilor, dar nici măcar el nu a putut ajuta. Francezii au rămas până când Mexicul a fost de acord să plătească. Conflictul a luat sfârșit atunci când guvernul mexican i-a plătit acestuia 600.000 de pesos.

2. Războaie din lume care s-au iscat din cele mai stupide motive. Războiul fotbalului

La sfârșitul anilor 1960, El Salvador și Honduras au avut o problemă una cu cealaltă. Honduras avea pământ, iar El Salvador avea oameni. Salvadorienii au mers în Honduras, iar Honduras a pornit un proces de expulzare entuziastă a salvadorienilor de pe terenurile pe care le ocupau pentru a le da unor hondurieni buni și muncitori.

În timp ce motivele care stăteau la baza acestei situații erau în clocot de ceva vreme, a fost nevoie de „Jocul Frumos” pentru a declanșa o adevărată vărsare de sânge. Calificarea pentru Cupa Mondială a presupus o serie de trei meciuri de fotbal între cele două națiuni. La sfârșitul anului 1969, aceste meciuri s-au desfășurat pe două fronturi, atât pe teren, cât și înafara lui. Pe gazon erau sportivii, iar în tribune erau huliganii care se băteau furie naționalistă, provocând tensiuni care nu puteau fi stinse decât printr-o declarație de război.

În seara celui de-al treilea meci, El Salvador a dizolvat legăturile diplomatice cu țara vecină și a invadat câteva săptămâni mai târziu. Războiul a durat patru zile, de unde și porecla „Războiul de o sută de ore”, iar un armistițiu a fost negociat fără ca cineva să obțină cu adevărat ceva. Au murit, însă, circa 3.000 de oameni.

Meciul care a declanșat un război
Meciul care a declanșat un război

3. O ureche tăiată

În 1731, un comerciant britanic pe nume Robert Jenkins a fost oprit de autoritățile spaniole și acuzat de contrabandă. Spaniolii i-au confiscat întreaga încărcătură. Pentru o măsură bună și fără motiv, i-au tăiat și urechea. Opt ani mai târziu, britanicii căutau o scuză pentru a forța Spania să iasă din Caraibe și din America de Sud, așa că au lansat un război în urma căruia au murit sau au fost răniți 25.000 de oameni și s-au pierdut aproape 5.000 de nave pentru a răzbuna acea ureche.

4. Războaie din lume care s-au iscat din cele mai stupide motive. Războaiele Opiului

La sfârșitul anilor 1830, Marea Britanie avea nevoie de ceai, mătase și alte produse chinezești. Singura problemă era că aceștia din urmă nu prea aveau nevoie de niciun produs britanic, așa că exista un mic dezechilibru comercial. Pentru a rezolva această problemă, britanicii au creat o nevoie în China, apoi au satisfăcut-o cu promptitudine. Cu opiu. Dar acest lucru nu i-a încântat deloc pe chinezi.

China a început să își folosească armata pentru a aplica legile privind drogurile, pentru a-i opri pe contrabandiștii britanici, pentru a-i împiedica pe chinezi să devină dependenți de opiu și pentru a preveni prăbușirea monedei sale. Britanicii au strigat „fault” și au început să folosească Marina Regală pentru a impune Chinei principiile „liberului schimb”.

Acest lucru a însemnat acceptarea a 7.000 de tone anuale de opiu sub amenințarea armelor, precum și deschiderea a cinci porturi pentru navele britanice și renunțarea la Hong Kong. A fost cel mai prost acord comercial din istoria acordurilor comerciale, poate chiar dintotdeauna.

5. Războiul din cauza unui porc

Dacă nu moare nimeni, este totuși un război? Această problemă filozofică a fost ridicată în urma unui conflict între Marea Britanie și SUA în 1859, când cele două națiuni au ocupat părți din continentul nord-american.

În 1859, un fermier american de pe insula disputată San Juan a fost cuprins de furie patriotică atunci când porcul vecinului său i-a mâncat o parte din cartofi. El a împușcat porcul, care aparținea unui fermier irlandez, iar când nu au reușit să decidă cât valora porcul, fiecare a cerut sprijinul uneia dintre puterile coloniale.

Guvernatorul britanic al insulei Vancouver din apropiere i-a cerut contraamiralului Robert L. Baynes să debarce pușcașii marini pe insulă și să înceapă să împuște oamenii, dar Baynes a refuzat pe motiv că era un motiv ridicol. După câteva zile în care soldații s-au învârtit în jurul lor cu un aer uimit, toată lumea a renunțat la farsa ridicolă a Războiului Porcilor fără să se tragă niciun foc de armă.

6. Războiul împotriva păsărilor emu

Dacă ar fi să ne gândim la cea mai ciudat motiv pentru care să ne războim, materia fecală ar fi, probabil, la finalul listei. Acest lucru nu a împiedicat Spania să înceapă un război împotriva diferitelor națiuni sud-americane pentru grămezi de rahat la propriu.

Spaniolii au debarcat pe Insulele Chincha în aprilie 1864. Singura caracteristică notabilă a acestor insule, care erau revendicate de Peru, era că păsărilor le plăcea foarte, foarte mult să defecheze pe ele. Rezervele de guano ale insulelor erau valoroase ca îngrășământ, dar spaniolii doreau mai ales să demonstreze că nu considerau Peru o țară adevărată și că puteau lua lucruri din insulele peruane oricând doreau.

Peru nu a fost de acord, la fel ca și Chile, Ecuador și Bolivia, și așa a luat naștere un război. După câteva bătălii navale, ambele părți au susținut că au câștigat, iar flota spaniolă a plecat acasă, susținând că i-a învățat o lecție pe acei lacomi.