Home » Când, unde, cum » 6 superstiții din diverse colțuri ale lumii. Acestea sunt numerele care sperie oamenii mai mult decât 13

6 superstiții din diverse colțuri ale lumii. Acestea sunt numerele care sperie oamenii mai mult decât 13

Manolică Anca / 17.05.2021, 10:40
6 superstiții din diverse colțuri ale lumii. Acestea sunt numerele care sperie oamenii mai mult decât 13

În cultura vestică, numărul 13 poartă cu el foarte multe superstiții, majoritatea dintre ele asociindu-l cu ghinionul și neplăcerea. Dar, deși este cel mai cunoscut, numărul 13 nu este singurul despre care se spune că ar avea semnificații malefice. Iată câteva superstiții, legate de numere, din diverse colțuri ale lumii.

Superstiții din diverse colțuri ale lumii

De-a lungul vremii, superstițiile au fost asociate cu norocul, cu lipsa acestuia, credința în soartă și ideea că anumite aspecte din viață pot fi legate de evenimentele viitoare sau chiar modificate în avantajul nostru.

Aceste lucruri sunt valabile și în cazul numerelor, unele dintre ele fiind privite cu mare frică. În funcție de fiecare religie și cultură în parte, oamenii au ajuns să le considere, pe unele, fatidice. Iată câteva superstiții din diverse colțuri ale lumii

1. Cifra 4, în China

În mandarină, „patru” se pronunță „si”, pronunție care este foarte apropiată cu cea a cuvântului „moarte”, care se pronunță tot „si”, dar cu o altfel de intonație. De aceea, această asemănare i-a dat cifrei patru un sens negativ, în cultura chineză această superstiție fiind extrem de puternică.

Unele clădiri din China nu au etajul patru, în timp ce în unele blocuri din Hong Kong lipsesc etajele 40-49. Mai mult, au existat mai multe speculații conform cărora China nu ar fi candidat la Jocurile Olimpice din anul 2004 tocmai din cauza acestor superstiții legate de cifra patru.

2. Superstiții din diverse colțuri ale lumii. Numărul 17, în Italia

În această țară, numărul 17 este considerat unul cu ghinion. Oamenii de aici îl percep ca pe un simbol al morții, dar nu vin cauza semnificației sale în numerologie. Italienii au o aversiune față de numărul 17, deoarece în cifele romane acesta se scrie XVII, iar la o rearanjare rezultă „VIXI”, a cărui traducere din latină înseamnă, cu aproximație, „am trăit”, sugerând o viață sfârșită.

Dn această cauză, unele hoteluri italiene nu au camera cu numărul 17 sau în unele avioane Alitalia lipsește rândul 17.

3. Numărul 26, în India

Aici, numărul 26 începe să câștige o reputație de număr ghinionist, asta din cauza unor coincidențe calendaristice. Tsunamiul din anul 2004, în timpul căruia au murit zeci de mii de oameni, a avut loc pe 26 decembrie. Pe 26 ianuarie 2001, provincia Gujarat a fost puternic lovită de un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade, care a lăsat în urmă peste 13.000 de decedați.

Tsunami în India
Tsunami în India

Totodată, atacurile teroriste din 2008 din Mumabi au pornit pe 26 noiembrie, soldându-se cu 164 de morți. Astfel, nu este de mirare de ce indienii nu preferă deloc numărul 26.

4. Superstiții din diverse colțuri ale lumii. Numărul 39, în Afghanistan

Acest număr este evitat cu desăvârșire de afgani. Motivele pentru care aceștia se feresc de el nu sunt fiarte clare, dar se spune că ar avea legătură cu traficanții de carne vie și prostituția.

Cei mai afectați par a fi proprietarii de mașini ale căror plăcuțe de înmatriculare conțin combinația de cifre 39. De multe ori, acești sunt ținta ocarei publice sau sunt hărțuiți în trafic. Unii au mers atât de departe, încât au dat mită pentru a nu primi plăcuțe de înmatriculare care să conțină acest număr.

5. Numărul 11, în Occident

Acest număr este încărcat de semnificații negative în cultura occidentală. Din cauza sistemului numeric folosit, se întâmplă uneori să avem date sau ore formate dintr-o singură cifră, cum ar fi 11.11.2011 sau 11.11.

Evident, acest lucru nu semnifică nimic, însă nu i-a putut opri pe unii oameni să dea o tentă negativă acestor momente și, implicit, numărului din care sunt compuse. Mai mult, isteria care a fost propagată pe Internet în privința acestui număr este întreținută și de cei care susțin că ar avea o legătură cu „Apocalipsa” din 2012, susținută de mayași.

6. Superstiții din diverse colțuri ale lumii. Numărul 666, cel mai detestat

Acesta este un număr cu o foarte puternică semnificație în teologia creștină, dând fiori multora. Numărul este considerat a fi unul malefic, asociat cu diavolului. datorită unui pasaj din biblie. În Apocalipsa 13-18, este următorul citat:

„Aici este înțelepciunea. Cine are pricepere, să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Și numărul ei este șase sute șaizeci și sase.”

Deci, nu este de mirare de ce oamenii se tem atât de mult de acest număr.