Home » Când, unde, cum » 7 dintre cele mai mari mistere ale istoriei care vor rămâne cel mai probabil nerezolvate

7 dintre cele mai mari mistere ale istoriei care vor rămâne cel mai probabil nerezolvate

Cojocaru Cristian / 13.12.2021, 16:56
7 dintre cele mai mari mistere ale istoriei care vor rămâne cel mai probabil nerezolvate

Există câteva mistere ale istoriei care, cel mai probabil nu vor fi elucidate niciodată. Astfel, mormântul Cleopatrei sau date despre Jack Spintecătorul dăinuie în continuare, deși au trecut secole sau poate chiar milenii de atunci. Din cauza faptului că poate un sit arheologic a fost distrus, sau pentru că nu există suficiente dovezi, oamenii de știință consideră că aceste mistere ar putea rămâne pentru totdeauna. Află care sunt cele mai mari mistere ale istoriei.

Mistere ale istoriei care ar putea rămâne neelucidate pentru totdeauna

Lipsa răspunsurilor nu face decât să facă aceste enigme mai intrigante. Iată câteva dintre aceste întrebări istorice care s-ar putea să nu aibă niciodată explicații definitive.

Regele Arthur

Povestea Regelui Arthur a fost spusă și repovestită de mai multe ori de-a lungul a peste 1.000 de ani. Camelot, cavalerii mesei rotunde, vrăjitorul Merlin și sabia Excalibur sunt toate părți celebre ale poveștilor arthuriene. Cu toate acestea, dacă Regele Arthur a existat cu adevărat, realitatea ar fi probabil mai puțin magică.

Cele mai vechi relatări care au supraviețuit datează din secolul al IX-lea și vorbesc despre un conducător, poate nici măcar un rege, care a purtat mai multe bătălii împotriva sașilor; chiar și acuratețea acestor relatări este discutabilă. Există o serie de site-uri în Marea Britanie pe care legendele le leagă de Regele Arthur, cum ar fi Tintagel, un sit de coastă care se presupune că a fost casa Regelui Arthur, dar săpăturile nu au confirmat dacă Arthur a trăit vreodată acolo sau chiar a existat. În cele din urmă, pare puțin probabil ca oamenii de știință să știe vreodată cu siguranță dacă a existat un adevărat Rege Arthur sau dacă omul a fost pur fictiv.

Jack Spintecătorul

În 1888, Jack Spintecătorul a ucis cel puțin cinci femei la Londra, mutilându-le trupurile. Un număr de scrisori, presupuse a fi de la Spintecătorul, au fost trimise poliției, batjocorind eforturile ofițerilor de a-l găsi pe criminalul în serie. Dacă vreuna dintre ele a fost scrisă, de fapt, de Spintecătorul este o chestiune de dezbatere între savanți. Numele „Jack Spintecătorul” provine din aceste scrisori.

Inutil de spus că Spintecătorul nu a fost niciodată găsit și, de-a lungul anilor, zeci de oameni au fost considerați posibili suspecți. În cartea sa din 2012 „Jack The Ripper: The Hand Of A Woman”, John Morris sugerează că o femeie pe nume Lizzie Williams a fost Spintecătorul, deși alți experți în acest subiect controversat pun la îndoială acest lucru. Pare puțin probabil ca adevărata identitate a Spintecătorului să fi vreodată cunoscut cu siguranță.

mistere ale istoriei
Regele Arthur si sabia sa Excalibur raman in continuare unele dintre cele mai mari mistere ale istoriei

Mormântul Cleopatrei

Scriitorii antici susțin că Cleopatra și iubitul ei, Marcus Antonius, au fost îngropați împreună într-un mormânt după moartea lor în anul 30 î.Hr. Scriitorul Plutarh (45-120 d.Hr.) a scris că mormântul era situat lângă un templu al lui Isis, o zeiță egipteană, și era un monument „înalt și frumos” care conținea comori din aur, argint, smaralde, perle, abanos și fildeș.

Locația mormântului rămâne un mister. În 2010, Zahi Hawass, fostul ministru al antichităților din Egipt, a efectuat săpături într-un sit din apropierea Alexandriei, acum numit Taposiris Magna, care conține o serie de morminte care datează din epoca când Cleopatra a condus Egiptul.

Deși s-au făcut multe descoperiri arheologice interesante, mormântul Cleopatrei nu se numără printre acestea, a raportat Hawass într-o serie de comunicate de presă. Arheologii au observat că, chiar dacă mormântul Cleopatrei a rezistat până în ziua de azi, acesta ar fi putut fi jefuit și de neindentificat.

Uciderea lui J. F. Kennedy

Acesta este probabil cel mai mare mister din istoria Americii care nu va fi niciodată rezolvat spre satisfacția tuturor. Pe 22 noiembrie 1963, președintele John F. Kennedy a fost împușcat în Dallas de Lee Harvey Oswald. Pe 24 noiembrie 1963, înainte ca Oswald să poată fi judecat, Oswald a fost împușcat mortal de proprietarul clubului de noapte Jack Ruby. Ruby a murit de cancer pulmonar pe 3 ianuarie 1967.

Cea mai larg acceptată explicație este că Oswald l-a ucis pe JFK de unul singur, iar Ruby l-a ucis pe Oswald, din proprie voință. Motivația declarată a lui Ruby a fost să-l scutească pe Jacqueline Kennedy „de nemulțumirea ca Oswald să se întoarcă la proces”. Cu toate acestea, există încă un număr semnificativ de istorici profesioniști, alături de mulți amatori, care nu sunt de acord cu această explicație și de la moartea lui JFK, numeroase explicații alternative au fost prezentate de către istorici și amatori. Având în vedere că este puțin probabil să apară noi dovezi semnificative, probabil că nu se va ajunge niciodată la un consens ferm.

Sfântul Graal

Sfântul Graal, paharul din care a băut Iisus la ultima sa cină cu ucenicii săi înainte de răstignire, nu a fost niciodată găsit și aproape sigur nu va fi niciodată. De fapt, abia în Evul Mediu a existat mult interes pentru el, după ce cei care scriau unele dintre poveștile Regelui Arthur au descris căutarea Sfântului Graal ca pe o căutare pe care Regele Arthur și cavalerii săi au efectuat-o.

Nu există încercări academice serioase de a găsi Sfântul Graal, deși acesta continuă să fie popular în ficțiune, fiind folosit ca un instrument de complot în filme precum „Indiana Jones și Ultima Cruciadă”, unde a fost folosit pentru a-l vindeca pe Indiana Jones după ce acesta a fost împușcat de naziști.

Nașterea lui Iisus

În timp ce mulți creștini sărbătoresc în prezent 25 decembrie ca nașterea lui Iisus, este posibil ca el să nu se fi născut de fapt în această zi. Data de 25 decembrie a fost aleasă deoarece este aproape în timp de Saturnalia, un festival roman care îl celebra pe zeul Saturn. Cele mai vechi înregistrări ale zilei de 25 decembrie despre ziua de naștere a lui Iisus datează din secolul al patrulea – la mai bine de 300 de ani după nașterea lui.

Înregistrările antice sugerează că primii creștini nu au fost niciodată în stare să cadă de acord asupra unei date la care s-a născut Iisus și chiar și astăzi mulți creștini ortodocși sărbătoresc ziua de naștere a lui Iisus ca fiind pe 6 sau 7 ianuarie. În cele din urmă, este puțin probabil ca data când s-a născut Iisus să fie cunoscută. De fapt, chiar și anul exact nu este sigur, deși oamenii de știință sunt în general de acord că a fost cândva în jurul anului 4 î.Hr.

Cum era Isus cu adevărat?

Cele mai vechi evanghelii datează din secolul al II-lea, la aproape 100 de ani după viața lui Iisus deși recent, s-a anunțat că a fost găsit un posibil fragment din secolul I. Lipsa unor texte despre Iisus din secolul I îi lasă pe cercetătorii biblici cu o serie de întrebări. Când au fost scrise evangheliile? Câte dintre povești au avut loc de fapt? Cum era Iisus în viața reală? Investigațiile arheologice din Nazaret, orașul natal al lui Iisus, dezvăluie mai multe despre mediul în care a crescut.

Mai recent, oamenii de știință au descoperit o casă din secolul I care, la secole după timpul lui Iisus, a fost venerată ca fiind casa în care a crescut Iisus, dar nu se știe dacă era de fapt casa Mântuitorului. Deși noile cercetări vor oferi mai multe perspective, oamenii de știință cred că este puțin probabil că vor ști vreodată pe deplin cum a fost Fiul lui Dumnezeu cu adevărat.