Home » Când, unde, cum » Asasinarea lui John F. Kennedy. Marele mister al morții celui de-al de-al 35-lea preşedinte american

Asasinarea lui John F. Kennedy. Marele mister al morții celui de-al de-al 35-lea preşedinte american

Cojocaru Cristian / 22.11.2021, 17:46
Asasinarea lui John F. Kennedy. Marele mister al morții celui de-al de-al 35-lea preşedinte american

Încă de la început, asasinarea președintelui american J.F. Kennedy a fost considerată de numeroși americani mai mult rezultatul unei conspirații decât un act al unui singur individ, în ciuda constatărilor făcute de către Comisia Warren.

Asasinarea celui mai popular președinte american, J.F. Kennedy

Pe 21 noiembrie 1963, președintele Kennedy, însoțit de soția sa, Jacqueline Kennedy și de vicepreședintele Johnson a întreprins o excursie de strângere de fonduri de două zile în cinci orașe în Texas. Călătoria a fost, de asemenea, probabil intenționată ca o încercare de a ajuta la reunirea unui Partid Democrat aflat în conflict într-un stat care era vital pentru șansele lui Kennedy de a fi reales în 1964.

Deși Adlai Stevenson, ambasadorul SUA la Națiunile Unite și o față politică liberală, fusese confruntat de protestatari extrem de agitați cu o lună mai devreme, în timpul unei vizite la Dallas, un oraș cu o presă înclinată spre dreapta și locul multor sentimente anti-Kennedy, președintele a fost primit cu căldură la primele două opriri, San Antonio și Houston, precum și la Fort Worth, unde partidul prezidențial a petrecut noaptea de 21 noiembrie.

A doua zi dimineață, după ce au rostit un discurs într-o parcare din fața hotelului în care stătuse și apoi au vorbit din nou la un mic dejun al Camerei de Comerț din Fort Worth, Kennedy și grupul lui au luat un zbor scurt spre aeroportul Love Field din Dallas. După Dallas, ultima oprire a călătoriei era programată să fie Austin.

La aeroport, președintele și Prima Doamnă și-au strâns mâna cu membrii unei mulțimi primitoare înainte de a se urca pe bancheta din spate a unei decapotabile cu plafonul deschis, pentru o plimbare cu guvernatorul democrat al Texasului, John Connally și soția sa la următoarea oprire a președintelui, Trade Mart, unde Kennedy era programat să susțină un alt discurs. Se estimează că aproximativ 200.000 de oameni s-au aliniat pe ruta de aproximativ 16 km până la Trade Mart.

În timp ce caravana a luat direcția spre sud-vest pe strada Elm și a început să călătorească prin Dealey Plaza, la marginea centrului orașului Dallas, mașina decapotabilă a președintelui a trecut de clădirea cu mai multe etaje a Texas School Book Depository. Câteva clipe mai târziu, în jurul orei 12:30, s-au auzit împușcături.

Un glonț a străpuns baza gâtului președintelui, i-a ieșit prin gât și apoi probabil, conform raportului Warren, a trecut prin umărul și încheietura guvernatorului Connally, lovindu-i în cele din urmă coapsa. Un alt glonț l-a lovit pe Kennedy în ceafă. Cu toate eforturile medicilor de la spitalul Parkland Memorial aflat în apropiere, nu s-a mai putut face nimic. Astfel, președintele a fost declara oficial mort la ora 13:00.

asasinarea kennedy
Se presupune ca Lee Harvey Oswald ar fi fost asasinul lui J. F. Kennedy

Cine a fost presupusul asasin al președintelui

În următoarea oră, când o țară și o lume șocată a aflat despre moartea lui Kennedy, drama urmăririi și capturării presupusului său atacator s-a desfășurat. Carcase de gloanțe au fost găsite lângă o fereastră de la etajul șase al clădirii Texas School Book Depository, cu vedere la piață. O pușcă, mai târziu s-a dovedit a fi deținută de Oswald, a fost descoperită în altă parte, la etajul șase.

O contabilitate a angajaților clădirii a indicat că doar doi erau dispăruți: unul era un bărbat care a ieșit afară pentru a urmări defilarea și i-a fost interzis de poliție să intre din nou în clădire, iar celălalt era Oswald, care lucra acolo de aproximativ o lună. . Oswald fusese văzut la etajul al șaselea cu aproximativ o jumătate de oră înainte de împușcătură și fusese, de asemenea, întâlnit în clădire de supraveghetorul acesteia și de un polițist imediat după împușcătură.

Oamenii legii au distribuit o descriere a acestuia, iar între timp, Oswald se îndreptă spre pensiunea în care stătuse. La aproximativ 15 minute după ce a părăsit pensiunea, el a fost confruntat de un polițist din Dallas, J.D. Tippit, care credea că Oswald se potrivește cu descrierea. Oswald l-a împușcat și ucis pe Tippit cu un revolver .38 în prezența mai multor martori și a fost văzut ulterior intrând în Teatrul Texas, unde la 13:50 a fost reținut de poliție.

Pe măsură ce aceste evenimente s-au desfășurat, Johnson, temându-se că asasinarea președintelui a fost doar primul pas într-un efort mult mai larg al sovieticilor sau al altor inamici ai Statelor Unite de a destabiliza guvernul american, a căutat să efectueze o tranziție rapidă a autorității executive și să caute siguranță părăsind Dallas cu avionul. La 14:38, înainte de decolare, cu cadavrul lui Kennedy la bord, Johnson a depus jurământul de mandat pe Air Force One. Jacqueline Kennedy, încă purtând hainele pline de sânge, stătea lângă el.

Interogat atât de oamenii legii, cât și de presă, Oswald și-a protestat nevinovăția, susținând că este „un nimeni”. El a cerut să fie reprezentat de John Abt, avocatul Partidului Comunist SUA, care era binecunoscut pentru apărarea sa împotriva comuniștilor. După ce a fost reținut timp de două zile și două nopți, Oswald era transferat de la Primăria Dallas la închisoarea ținutului în dimineața zilei de 24 noiembrie, eveniment transmis în direct la televiziune.

În acel moment, Jack Ruby, un personaj cunoscut de către poliția din jur, a intrat în garajul de la subsolul Primăriei. Acolo l-a împușcat pe Oswald cu o armă în timp ce camerele înregistrau. Ruby a spus mai târziu că l-a împușcat pe Oswald pentru a o scuti pe Jacqueline Kennedy de a fi nevoită să depună mărturie la procesul lui Oswald. Oswald a fost dus la Parkland Memorial Hospital, unde anterior Kennedy și acum Oswald, de asemenea, au murit. Ruby a fost judecat și găsit vinovat de crimă în data de 14 martie 1964 și condamnat la moarte, în octombrie 1966. Totuși, o curte de apel din Texas a anulat condamnarea, deși Ruby a murit în data de 3 ianuarie 1967, tot la Parkland, înainte ca un nou proces să poată avea loc. Așadar, această asasinare va rămâne, poate, pentru totdeauna un mister.