Home » Tehnologie & Știinta » Marele mister al Planetei 9. Ce descoperire majoră au făcut astronomii despre fascinantul “obiect” din Sistemul Solar

Marele mister al Planetei 9. Ce descoperire majoră au făcut astronomii despre fascinantul “obiect” din Sistemul Solar

Cojocaru Cristian / 17.11.2021, 15:48
Marele mister al Planetei 9. Ce descoperire majoră au făcut astronomii despre fascinantul “obiect” din Sistemul Solar

Misterul Planetei 9 este pe cale a fi descoperit de către astronomi. Află ce este acest corp ceresc și unde l-au identificat oamenii de știință că s-ar afla.

Misterul Planetei 9 este pe cale de a fi elucidat

Planeta 9 care este denumită și Planeta X este un obiect masiv, ipotetic aflat pe o orbită eliptică mult după planeta Pluto. Aceasta se află la o distanță de aproximativ 10.000 – 20.000 de ani de Pământ. Deși nu s-au făcut vreodată observații directe ale unui obiect care să se potrivească descrierii Planetei Nouă, modelele neașteptate de pe orbitele altor obiecte mai mici din zonele înghețate exterioare ale Sistemului Solar ar putea fi explicate prin atracția gravitațională a unui astfel de corp.

La începutul anului 2016, astronomii de la Institutul de Tehnologie din California Mike Brown, renumit pentru rolul său în retrogradarea lui Pluto din rangul său de a noua planetă în 2005 și Konstantin Batygin au anunțat că observau că orbita planetei pitice 2012 VP113 s-a aliniat  extraordinar de bine cu orbitele a cinci alte obiecte extreme transneptuniene.

Deși potențial o coincidență, șansele ca această grupare să apară fără ca ceva să le tragă la loc au fost de aproximativ 1 din 14.000, potrivit lui Brown. Doi ani mai târziu, obiectul trans-neptunian 2015 BP519 a fost, de asemenea, calculat a fi pe o traiectorie neobișnuită, una care ar putea fi afectată de o masă similară.

Până în prezent, cea mai bună dovadă a unei planete nedescoperite în cele mai îndepărtate zone ale Sistemului nostru Solar rămâne această grupare, împreună cu o înclinare ciudată a orbitelor lor și orbita lui 90377 Sedna care nu poate fi explicată prin prezența lui Neptun.

Cu toate acestea, analizele ulterioare efectuate de Outer Solar System Origins Survey, precum și alte câteva rezultate ale sondajului, nu au găsit niciun semn de grupare între alte obiecte trans-neptuniene relevante, făcând existența Planetei Nouă extrem de controversată pentru moment.

planetei 9
Planeta 9 ar putea fi explicatia orbitelor grupului de cinci planete

Cât de mare este Planeta 9 în comparație cu Pământul

Presupunând că acest obiect asemănător planetei există într-adevăr acolo, masa Planetei Nouă ar fi cel mai probabil o magnitudine de aproximativ 10 ori mai mare decât cea a Pământului, cu o circumferință apropiindu-se de intervalul unuia dintre giganții noștri de gheață. Un scenariu probabil care explică poziția îndepărtată a corpului își plasează originile undeva între orbitele lui Jupiter și Neptun, luând naștere la fel ca oricare dintre celelalte planete gazoase din Sistemul nostru Solar.

În ciuda orbitei sale mari și lente, ar fi trebuit să treacă suficient timp de la începutul Sistemului Solar pentru ca acesta să-și fi curățat orbita de bucăți înghețate de praf și rocă, câștigând astfel un titlu planetar. Alternativ, deși este mai puțin probabil să dispară, Planeta Nouă ar putea fi formată în timp ce o altă stea trecea cu foarte mult timp în urmă în sistem.

Astronomul Michael Rowan-Robinson de la Imperial College London din Marea Britanie a desfășurat o analiză a datelor colectate de Infrared Astronomical Satellite (IRAS) în 1983, descoperind surse care ar putea fi chiar Planeta 9.

”Având în vedere calitatea precară a observațiilor IRAS, chiar la limita studiului, și într-o zonă dificilă a cerului pentru detectarea cu infraroșu, probabilitatea ca acest candidat să fie real nu este copleșitoare. Totuși, având în vedere interesul crescut pentru ipoteza Planetei 9, ar merita verificat dacă obiectul cu parametri propuși, aflat în regiunea cerului propusă, se potrivește cu efemeridele planetare”, a explicat Rowan-Robinson.

După cum se arată în datele IRAS, obiectul ceresc ar avea o masă de 3 – 5 ori mai mare ca cea a Pământului și s-ar situa la o distanță orbitală de 225 de unităși astronomice.

”Studii dinamice sunt necesare pentru a verifica dacă un astfel de obiect este în concordanță cu efemeridele altor obiecte din Sistemul Solar și dacă acest obiect ar putea explica orbitele planetelor pitice din Centura Kuiper”, a precizat Rowan-Robinson.