Home » Tehnologie & Știinta » 6 descoperiri ciudate sub gheață. Incredibil ce au putut să găsească cercetătorii

6 descoperiri ciudate sub gheață. Incredibil ce au putut să găsească cercetătorii

Cojocaru Cristian / 16.11.2021, 12:54
6 descoperiri ciudate sub gheață. Incredibil ce au putut să găsească cercetătorii

Oamenii de știință adesea găsesc lucruri uimitoare atunci când efectuează săpături sau ajung în adâncuri. Alfă ce descoperiri ciudate au efectuat aceștia sub gheață de-a lungul timpului.

Ce descoperiri ciudate au făcut oamenii de știință sub gheață

Cercetările efectuate de experți de-a lungul anilor au scos la suprafață lucruri neașteptate. Totuși, în apă sau pe uscat, foarte multe cercetări au fost conduse de-a lungul timpului, însă mai puțin în gheață. De cele mai multe ori, oamenii de știință continuă să uimească cu lucrurile pe care le găsesc acolo.

Din cauza încălzirii globale, tot mai multe astfel de ”minunății” ies la suprafață, iar faptul că au stat în gheață, le-a permis să fie conservate foarte bine de-a lungul timpului. Indiferent că vorbim despre animale preistorice sau bacterii, natura eliberează lucrurile păstrate pe perioada a zeci sau mii de ani. Află câteva lucruri uimitoare pe care gheața topită se scoate la suprafață.

Cascada însângerată

Una dintre cele mai mari descoperiri reprezintă o cascadă din Antarctica. Un ghețar este denumit ”Cascada însângerată” pentru că apa are o culoare roșie, din cauza conținutului ridicat de ifer. Ceea ce o face un lucru aparte este rezultatul umidității îndelungate, iar apa sărată bogată în fier oxidează în contact cu oxigenul, dându-i tenta ruginie.

descoperiri ciudate sub gheață
Ötzi este Omul Gheturilor care a fost descoperit in Alpi

Ötzi

Ötzi mai este denumit și Omul Ghețurilor. Este una dintre cele mai celebre mumii și aparține unui bărbat care a trăit între 3550 și 3105 î.Hr. Aceasta a fost găsită în luna septembrie a anului 1991, în Alpii Ötztal, de unde îi vine și numele. Se consideră că acest bărbat a fost ucis pentru că în umărul său a fost găsit un vârf de săgeată.

În continuare sunt efectuate mai multe investigații cu privire la viața sa dar și modul în care acesta a murit. Este cea mai veche mumie umană naturală cunoscută din Europa, oferind o viziune fără precedent asupra europenilor din Calcolitic –  Epoca cuprului. Atît trupul cât și bunurile sale sunt expuse la Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud din Bolzano, Italia.

Mușchi de pământ

Mușchii de pământ fac și ei parte din cele mai recente descoperiri ale oamenilor de știință. Aceștia au reușit să găsească o porțiune cu mușchi de pământ pe insula Signy, aflată la perfierira Antarcticii la sud-est de Insulele Falkland. Vreme de câteva secole, mușchii au fost acoperiți de gheață.

După ce au prelevat o probă, într-un laborator, oamenii de știință au rcreat temperatura și lumina din insula Signy, astfel că mușchiul a înmugurit. Ulteiror, aceștia au trimis probele pentru a putea fi datate cu ajutorul carbonului descoperind că mușchiul respectiv a crescut între 450 – 300 î.Hr.

Mamut

În Siberia, în anul 2007, un păstor de reni descoperea sub gheața care se topea un mal al râului Yuribey în care se afla un mamut cu lână care a fost numit Lyuba. Potrivit testelor efectuate s-a demonstrat faptul că acesta ar fi murit în urmă cu 42.000 de ani, atunci când avea vârsta de doar o lună. Organele și pielea au fost atât de bine conservate încât animalul ar putea fi clonat.

Rinocer cu lână

Rinocerii cu lână au existat în trecut, chiar dacă acest lucru pare imposibil. Totuși, aceștia au trăit în umră cu zeci de mii de ani. Oamenii de știință au reușit să găsească mai multe versiuni mumificate ale ciudatului rinocer. Potrivit testelor ADN s-a demonstrat că această specie este un strămoș de-al rinocerului Sumatran actual.

Un astfel de exemplar a fost descoperit de către localnii regiunii Abyisky din Yakutia – Suberia, în permafrost. Rinocerul se numără printre cele mai bine conservate animale ale locului. Se estimează că acesta a trăit undeva între 20.000 și 50.000 de ani în urmă, la sfârșitul erei Pleistocenului.

Bacterii

Cu toate că anterior se considera că acestea nu pot trăi în permafrost, prezența bacteriilor a demonstrat faptul că pot supraviețui în condiții extreme. Astfel, experții au descoperit bacterii care sunt capabile să supraviețuiască sub gheață, acestea datând de acum 8 milioane de ani. Datorită mediului rece și întunecat, permafrostul poate conserva foarte bine virușii și bacteriile.