Home » Tehnologie & Știinta » Câți sateliți are Pământul și ce rol au cei mai mulți dintre ei. Studiul îngrijorător al oamenilor de știință

Câți sateliți are Pământul și ce rol au cei mai mulți dintre ei. Studiul îngrijorător al oamenilor de știință

Cojocaru Cristian / 15.11.2021, 15:58
Câți sateliți are Pământul și ce rol au cei mai mulți dintre ei. Studiul îngrijorător al oamenilor de știință

Sateliții artificiali ai Pământului era la începutul erei spațiale în anii 1950 destul de rari. Află câți sateliți are acum Pământul și care este rolul acestora.

Numărul de sateliți pe care Pământul îi are acum

Mii de sateliți se învârt acum în jurul Pământului și tot mai mulți așteaptă să li se alăture. După ce Uniunea Sovietică a lansat Sputnik, primul satelit din lume creat de om, în 1957, un flux lent, dar constant de sateliți a intrat în orbita joasă a Pământului (LEO), cu între 10 și 60 lansați anual până în anii 2010. De atunci, această rată a crescut vertiginos, cu peste 1.300 de sateliți noi lansați în LEO în 2020 și cu peste 1.400 de sateliți lansați în 2021, a scris Chakrabarti, profesor de fizică la Universitatea din Massachusetts. În total, în LEO erau aproximativ 7.500 de sateliți activi în septembrie 2021, conform Indexului de obiecte din spațiul cosmic al Națiunilor Unite.

Numărul de sateliți din LEO, o regiune care se întinde până la 2.000 de kilometri de Pământ, va continua să crească într-un ritm exponențial în următoarele decenii. Asta pentru că firmele private își înființează propriile megaconstelații, fiecare conținând mii de sateliți individuali, care vor fi utilizați pentru a dezvolta rețele online mai rapide și pentru a furniza o serie de alte servicii, cum ar fi monitorizarea schimbărilor climatice.

Această activitate crescută are loc acum în mare parte din cauza scăderii costurilor, a spus Aaron Boley, astronom la Universitatea din Columbia Britanică.

”Știm că SpaceX, OneWeb, Amazon și StarNet/GW – rețeaua de sateliti a Chinei au propus un total combinat de 65.000 de sateliți, incluzând toate fazele și au fost propuși peste 100.000 de sateliți” a declarat Boley pentru Live Science.

În octombrie 2021, Rwanda și-a anunțat și propria megaconstelație, numită Cinnamon, care ar putea conține peste 320.000 de sateliți. Nu este clar când acest proiect ar putea deveni realitate, dar țara a cerut permisiunea de a începe proiectul, potrivit unui tweet al Agenției Spațiale din Rwanda. Cu toate acestea, toți acești noi sateliți vin cu o serie de probleme noi, așa cum a evidențiat un studiu din mai 2021 asupra megaconstelațiilor, coordonat de Boley și publicat în jurnalul Scientific Reports.

”Provoacă o problemă de management al traficului spațial, va exacerba proliferarea deșeurilor spațiale, interferează cu astronomia și observarea stelelor, iar lansările de rachete și reintrările cauzează poluare atmosferică. Încă încercăm să înțelegem amploarea impactului”, a spus Boley.

sateliți pământul
Resturile spatiale trebuie indepartate pentru ca noi sateliti sa poata fi lansati

Numărul coliziunilor spațiale ar putea crește considerabil

Pe măsură ce mai mulți sateliți sunt lansați pe orbită în următoarele decenii, este posibil ca numărul de coliziuni și resturile spațiale ulterioare să crească. Există deja cel puțin 128 de milioane de bucăți de resturi în LEO. Dintre acestea, în jur de 34.000 au peste 10 centimetri, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Londra, și vor fi și mai multe în viitor.

”Operarea în siguranță a atât de mulți sateliți va fi o provocare majoră. Un accident pe o anumită orbită care generează resturi spațiale semnificative are potențialul de a afecta o gamă largă de orbite”, a spus Boley.

Coliziunile nu sunt singura sursă de resturi spațiale. Sateliții se pot descompune, de asemenea, din cauza expunerii prelungite la radiații ultraviolete intense în LEO, a mai adăugat acesta. Resturile spațiale au potențialul de a provoca daune semnificative altor sateliți, precum și altor nave spațiale. În iunie 2021, Stația Spațială Internațională a fost lovită de o bucată de resturi care a perforat o gaură într-un braț robot. Din fericire, stația spațială și astronauții din interior au evitat orice daune majore.

În cele din urmă, numărul de sateliți din LEO ar putea duce la un lanț fugar de coliziuni care ar împrăștia resturile spațiale în jurul LEO, până la punctul în care nu am putea lansa noi rachete. Această posibilitate este cunoscută sub numele de sindromul Kessler și mulți astronomi se tem că ar putea împiedica omenirea să devină o specie multiplanetă dacă nu putem ține sub control resturile spațiale.

”Efectul Kessler nu va avea un moment clar în care se va activa. Mai degrabă, este o tranziție treptată din cauza unui dezechilibru între generarea de resturi și ratele de îndepărtare a resturilor”, a spus Boley.

Cu toate acestea, îndepărtarea resturilor spațiale din LEO este o provocare logistică și încă nu există o metodă de înlăturare convenită, potrivit Scientific American.