Home » Life & Style » Punctul Nemo, cimitirul navelor spațiale. Unde se află și ce se petrece aici

Punctul Nemo, cimitirul navelor spațiale. Unde se află și ce se petrece aici

Alexandru Cazacu / 18.03.2021, 12:21
Punctul Nemo, cimitirul navelor spațiale. Unde se află și ce se petrece aici

Nu mulți sunt cei care știu acest lucru, însă, în Oceanul Pacific există unul dintre cele mai ciudate cimitire din lume. Este vorba de punctul Nemo, cimitirul navelor spațiale. Unde este situat acesta și ce se petrece acolo, veți afla mai departe.

Punctul Nemo, cimitirul navelor spațiale

Mai exact, punctul Nemo sau cimitirul navelor spațiale este situat la aproximativ 3.300 de kilometri de coasta Noii Zeelande, în Oceanul Pacific. Aici, la nu mai puțin de 4 kilometri pe fundul oceanului, se găsesc nenumărate fragmente și resturi din sateliți vechi, nave sau stații spațiale.

Agențiile spațiale își trimit în acest loc toate navele spațiale scoase din funcțiune. De exemplu, atunci când una dintre acestea ajunge la sfârșitul ciclului operațional, agențiile spațiale au două moduri pentru a le retrage. Dacă satelitul are o orbită foarte înaltă, atunci specialiștii îl împinge și mai departe în spațiul cosmic, până în așa-zisa ”orbită-cimitir”, la câteva mii de kilometri deasupra orbitei celor mai îndepărtați sateliți. Asta deoarece, aici nu există șanse ca acesta să se ciocnească cu alte nave operaționale.

Ei bine, în cazul sateliților aflați pe o orbită mai apropiată, aceștia sunt încetiniți și lăsați să cadă pe pământ. Dacă satelitul este de mici dimensiuni va cade și se va dezintegra complet în atmosferă. Cu toate acestea, nu toți sateliții mai mari ard complet, iar în acest caz este nevoie de o planificare mai complexă pentru a-i retrage.

Unde se află punctul Nemo, cimitirul navelor spațiale
Unde se află punctul Nemo, cimitirul navelor spațiale

Punctul Nemo, departe de orice așezare umană

În cazul navelor spațiale de mar dimensiuni, ideea e de a le ghida spre ocean, departe de orice suprafață întinsă de pământ și de orice așezare umană, pentru a evita riscul de a răni pe cineva. Așadar, locul ales pentru acest lucru este punctul Nemo, care se află la cea mai mare distanță de orice suprafață de uscat și departe de ruta vapoarelor.

”Cimitirul navelor spațiale” este situat la aproximativ 2.700 de kilometri de cele mai apropiate insule (Insula Ducie în nord, Insula Motu Nui în nord-est și Insula Maher în sud). Nu numai că se află la o distanță foarte mare de orice așezare umană, în punctul Nemo populația marină este foarte scăzută, acesta fiind un lucru foarte bun deoarece, resturile spațiale le-ar putea afecta viața.

Stația Mir a fost cea mai mare navă spațială care a ajuns în punctul Nemo

Stația spațială rusească Mir a fost cel mai mare astfel de vehicul care a ajuns în ”cimitirul navelor spațiale. După 15 de ani de funcționare, la data de 23 martie 2001, aceasta s-a dezintegrat în atmosferă, deasupra Oceanului Pacific.

În timpul dezintegrării stația Mir a lovit atmosfera la o altitudine de 100 km iar unele dintre elementele stației orbitale, precum panourile solare, au fost rupte, stația despărțindu-se în mai multe fragmente la o distanță de 90 de kilometri față de pământ. Potrivit calculelor făcute ulterior de către specialiști, doar aproximativ 25 de tone din cele 142 pe care le avea nava spațială rusească au ajuns în cele din urmă în punctul Nemo.