Home » Tehnologie & Știinta » Prima înregistrare audio de pe Marte. Ce sunet a fost surprins

Prima înregistrare audio de pe Marte. Ce sunet a fost surprins

Manolică Anca / 23.02.2021, 16:13
Prima înregistrare audio de pe Marte. Ce sunet a fost surprins

Momente unice în istoria omenirii. A fost publicată, în premieră, prima înregistrare audio de pe Marte. NASA a transmis zilele trecute și primele imagini video cu nava spațială care aterizează pentru prima dată pe Marte. Ce sunet a fost înregistrat.

Prima înregistrare audio de pe Marte

Roverul Perseverance a fost lansat cu succes, joi, 30 iulie 2020, cu o rachetă portantă Atlas V-541, din Complexul Launch 41 din Stația Aeriană Cape Canaveral, Florida, spre planeta Marte. Călătoria roverului Perseverance a durat aproape 7 luni, iar punctul său culminant a fost asolizarea în siguranţă a robotului de dimensiunea unui automobil în locaţia aleasă, Craterul Jezero, vechi de 3,8 miliarde de ani, pe 18 februarie 2021.

După ce a parcurs aproximativ 470 de milioane de kilometri în călătoria prin spațiu, Perseverance a „amartizat” la ora României 22:55, în craterul din emisfera nordică. Aceasta este e cel mai complex laborator științific care a fost vreodată lansat de NASA și își începe căutarea urmelor de viață microbiană.

Procedura ghidată autonom a fost finalizată cu 11 minute mai devreme, perioada de timp necesară revenirii semnalelor radio pe Pământ. La scurt timp după aterizare, rover-ul a trimis înapoi primele sale imagini alb-negru, dezvăluind un câmp stâncos la locul de aterizare din craterul Jezero, chiar la nord de ecuatorul Planetei Roșii. Vehiculul lansat de NASA își va petrece următorii ani, explorând suprafața planetei încercând să afle dacă a existat viață pe Marte.

Primele imagini de pe Marte
Primele imagini de pe Marte

Vehiculul este cel mai mare și avansat rover folosit până acum de NASA. Perseverance cântărește aproape o tonă și are în dotare un braț cu ajutorul căruia va colecta probe. Mai mult, roverul are instalate la bord 25 de camere video, două microfoane și este însoțit de un elicopter special, care va încerca primul zbor controlat pe altă planetă. Unul din cele două microfoane s-a aprins pentru a auzi sunetele intrării în atmosferă, coborârea și amartizarea, precum și vântul marțian. În video de mai jos se regăsește prima înregistrare audio de pe Marte.

Care sunt, mai exact, scopurile misiunii

Programul de explorare are ca scop principal identificarea semnelor vieții biologice pe Marte. Din această cauză, roverul Perseverance reprezintă o parte importantă a acestuia. Iată care sunt cele patru mari obiective științifice pe termen lung ale oficialilor NASA:

1. Stabilirea existenței vieții biologice pe Marte
Roverul Perseverance se concentrează pe studii bazate pe suprafața mediului marțian, fiind în căutare de semne conservate ale biosemnăturile în probe de rocă formate în medii marțiene antice, în condiții care ar fi putut fi favorabile vieții microbiene.

2. Studierea climei marțiene
Caută dovezi ale unor medii locuibile antice în care viața microbiană ar fi putut exista în trecutul mult îndepărtat.

3. Studierea geologiei planetei Marte
Fiecare strat de rocă din suprafața marțiană conține o înregistrare a mediului în care a fost format. Astfel, roverul caută dovezi ale rocilor care s-au format în apă și dovezi ale substanțelor organice, elementele chimice de bază ale vieții.

4. Pregătirea explorării umane
De asemenea, roverul trebuie să demonstreze eficacitatea unor tehnologii care ar putea fi folosite în viitor pentru exploatarea resurselor de pe Marte pentru misiunile umane. De asemenea, va monitoriza condițiile de mediu, astfel încât viitoare misiuni umane să fie posibile în condiții de cât mai mare siguranță.