Home » Știri » Moment istoric pentru NASA! Roverul Perseverance a ajuns pe Marte. Imagini uluitoare

Moment istoric pentru NASA! Roverul Perseverance a ajuns pe Marte. Imagini uluitoare

Alexandru Cazacu / 19.02.2021, 13:21
Moment istoric pentru NASA! Roverul Perseverance a ajuns pe Marte. Imagini uluitoare

Este un moment unic în istoria omenirii! Roverul Perseverance trimis de NASA a ”amartizat” pe suprafața planetei Marte. Așa cum era programat, joi seară, cel mai avansat laborator de astrobiologie lansat vreodată a atins solul Planetei Roșii.

Moment istoric pentru NASA. Roverul Perseverance a ajuns pe Marte

După ce a parcurs aproximativ 470 de milioane de kilometri în călătoria prin spațiu care a durat nu mai puțin de șapte luni de zile, Perseverance a atins suprafața Planetei Roșii și își începe căutarea urmelor de viață microbiană. Acesta este cel mai complex laborator științific care a fost vreodată lansat de NASA. La doar câteva minute de la ”amartizare”, Perseverance a trimis și primele imagini de pe Marte.

”Aterizare confirmată. Perseverance a ajuns în siguranța pe suprafața planetei Marte și este gata să înceapă să caute dovezi ale vieții din trecut”, au comunicat cei de la NASA.

Procedura ghidată autonom a fost finalizată cu mai mult de 11 minute mai devreme, perioada de timp necesară revenirii semnalelor radio pe Pământ. La scurt timp după aterizare, rover-ul a trimis înapoi primele sale imagini alb-negru, dezvăluind un câmp stâncos la locul de aterizare din craterul Jezero, chiar la nord de ecuatorul Planetei Roșii. Vehiculul lansat de NASA își va petrece următorii ani, explorând suprafața planetei încercând să afle dacă a existat viață pe Marte.

”Este minunat că Perseverance s-a alăturat rover-ului Curiosity pe planeta Marte. Felicitări echipei! Este o echipă extraordinară! Specialiștii au trecut prin multe provocări pentru a ajunge aici, inclusiv aterizarea dificilă a unui rover pe Marte, plus provocările aduse de COVID. Este o realizare nemaipomenită!”, a spus un administrator NASA, Steve Jurczyk.

Primele imagini de pe Marte
Primele imagini de pe Marte

Roverul Perseverance a ajuns pe Marte

Vehiculul este cel mai mare și avansat rover folosit până acum de NASA. Perseverance cântărește aproape o tonă și are în dotare un braț cu ajutorul căruia va colecta probe. Mai mult de atât, roverul are 19 camere video, două microfoane și însoțit de un elicopter special, care va încerca primul zbor controlat pe altă planetă.

Costurile misiunii au depășit două miliarde și jumătate de dolari și are ca obiective principale colectarea de roci din suprafața marțiană și căutarea unor microbi care ar fi putut trăi pe Planeta Roșie cu trei miliarde de ani în urmă. Alte două vehicule ale Chinei și Emiratelor Arabe Unite au ajuns de curând pe orbita lui Marte.

Joe biden a urmărit transmisiunea

Președintele Statelor Unite a urmărit de asemenea transmisiunea NASA. Pe contul de Twitter al Casei Albe a fost postată o fotografie în care Joe Biden urmărește transmisiunea în direct. Imaginea este însoțită de o postare prin care președintele american salută aterizarea ”istorică” a Rover-ului, scrie ndtv.com.

”Felicitări NASA și tuturor cărora munca grea a făcut posibilă aterizarea istorică a Perseverenței. Astăzi s-a dovedit încă o dată că, cu puterea științei și ingeniozitatea americană, nimic nu este dincolo de domeniul posibilităților”, este mesajul președintelui Joe Biden.