Home » Life & Style » Asasinarea lui Ceaușescu, un plan bine pus la punct. Cum au reușit să scape Nicolae și Elena de cele două atentate

Asasinarea lui Ceaușescu, un plan bine pus la punct. Cum au reușit să scape Nicolae și Elena de cele două atentate

Manolică Anca / 09.04.2021, 10:25
Asasinarea lui Ceaușescu, un plan bine pus la punct. Cum au reușit să scape Nicolae și Elena de cele două atentate

Asasinarea lui Ceaușescu, un plan bine pus la punct. Soții Ceaușescu au fost executați pe 22 decembrie 1989 la garnizoana din Târgoviște, după un proces care a durat puțin mai mult de o oră. Totuși, puțini știu faptul că cei doi au mai au mai fost aproape de moarte cu câțiva ani înainte, în două rânduri. Iată cum s-au salvat soții Ceaușescu de fiecare dată.

Asasinarea lui Ceaușescu, un plan bine pus la punct. Atentatul din 1974

Până să ajungă în fața plutonului de execuție de la Târgoviște, în 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu au mai înfruntat de câteva ori moartea. Prima dată a fost în anul 1974, atunci când a fost organizată prima tentativă de asasinare a fostului dictator. Cu toate că se știa foarte bine faptul că Nicolae Ceaușescu și familia sa erau obsedați de siguranța proprie și sistemul de pază și protecție din jurul lor era unul foarte bine pus la punct, acesta se pare că nu a fost un impediment.

Atunci, ambasada SUA de la București anunța Departamentul de Stat al SUA că „ar fi existat un plan de asasinare a președintelui Nicolae Ceaușescu în timpul unei vizite în satul natal Scornicești, dar informațiile sunt vagi”. „Informațiile vagi” ar fi venit de la un student ugandez căsătorit cu o româncă, fără a se detalia modul în care au fost obținute. Nota ambasadei SUA preciza faptul că atentatul la viața lui Nicolae Ceaușescu ar fi eșuat nu pentru că ar fi intrat pe fir Securitatea, ci din diletantismul atentatorilor. Ulterior, nu s-a mai aflat nimic despre asta.

Au scăpat și totul s-a mușamalizat rapid și deplin, pentru că nu trebuia să se afle faptul că există oameni care au avut curajul să încerce să-l elimine pe Ceaușescu sau pe soția acestuia. De altfel, aceste tentative de omor asupra Ceaușeștilor au rămas necunoscute mulți ani de la comiterea lor. După eșuarea acestui atentat, fostul dictator ar fi avut plănuită moartea în 1983, când trebuia să fie împușcat, în timp ce soția sa ar fi trebuit să fie victima unui accident de mașină în decembrie 1988.

Atentatele la viața fostului dictator au fost bine mușamalizate
Atentatele la viața fostului dictator au fost bine mușamalizate

În 1983, dictatorul urma să fie asasinat în timpul unei „vizite de lucru” la un CAP din județul Giurgiu

În anul 1983, a existat un al doilea plan de ucidere a dictatorului, dar nici acesta nu a ajuns să fie pus în aplicare. Cu doi ani înainte, se constituise un grup conspirativ de intelectuali, condus de Raul Volcinschi, fost deținut politic. Acesta, alături de câțiva complici, Viorel Roventiu, Petre Năstase și Nicolae Scanciu, au pus la cale asasinarea lui Ceaușescu. Aflând că în data de 17 septembrie 1983 Nicolae Ceaușescu urma să efectueze una dintre celebrele „vizite de lucru” la un CAP din județul Giurgiu, au decis ca acolo să își aibă sfârșitul.

Neavând arme la ei, cei patru complici au spart în noaptea de 8 spre 9 septembrie postul de miliție din satul Osica de Sus, județul Olt, și au luat două pistoale-mitralieră Kalașnikov, 8 încărcătoare pline și încă 500 de cartușe. Acțiunea lor a alarmat întreaga țară, Securitatea sugerându-i dictatorului să nu mai facă vizite până aveau să fie prinși hoții de muniție. În cele din urmă, gruparea a fost prinsă. Raul Volcinschi și Viorel Roventiu au fost condamnați la moarte, iar ceilalți doi la 20 de ani de închisoare. Grație căderii regimului comunista, pedeapsa capitală nu a mai fost pusă în aplicare.

„Efectele previzibile ale gloanţelor pistoalelor mitralieră la un foc automat trăgînd asupra dictatorului Nicolae Ceauşescu – o ţinta între 20 m şi 50 m – arată că, în urma atentatului… nu ar mai fi existat supravieţuitori. Fuga de la faţa locului ne-o asiguram cu motocicleta mea Iawa de 350 cm cubi, ce ne permitea să dispărem foarte repede. Aveam sute de tripoduri cu cuie pe care urma să le aruncăm în spatele nostru pentru ca posibilii urmăritori să fie opriţi.”, a povestit Raul Volcinschi.

Raul Volcinschi
Raul Volcinschi

Elena Ceaușescu a fost lovită de o mașină de la ambasada URSS

Atentate au existat și asupra soției dictatorului. Maiorul în rezervă Eugen Arsenie, cel care a salvat-o în noiembrie 1988, a povestit în urmă cu câțiva ani cum un Mercedes negru, fără numere de înmatriculare, i-a atacat, lovindu-i cu putere.

„În ziua aceea neagră mă aflam în dispozitiv în spatele mașinii în care se afla Elena Ceaușescu. De la fosta ambasadă a Rusiei, unde acum e cea a Canadei, a apărut un Mercedes negru care s-a îndreptat cu viteză spre spatele mașinii oficiale. Eu m-am tras în apropierea portierei unde se afla Elena, iar Mercedesul m-a lovit din lateral și am fost strivit. Și Elena a fost lovită și a purtat o perioadă ghips. A fost scandal mare cu rușii, Ceaușescu nu i-a iubit niciodată, ei au ținut-o sus și tare că n-au niciun amestec, Mercedesul n-avea numere de înmatriculare, șoferul arestat a dispărut pur și simplu la un moment dat al anchetei și s-a mușamalizat totul”, a povestit acesta.