Home » Life & Style » Casa lui Ceaușescu de la Scornicești. Cum a ajuns să arate casa natală a dictatorului

Casa lui Ceaușescu de la Scornicești. Cum a ajuns să arate casa natală a dictatorului

Manolică Anca / 07.04.2021, 11:32

Fostul dictator s-a născut pe 26 ianuarie 1918 în Scornicești, o localitate din județul Olt aflată la 27 de km de Slatina. Până la vârsta 14 ani, Ceaușescu a trăit într-o casă destul de modestă. Iată cum a ajuns să arate acum casa lui Ceaușescu de la Scornicești.

În mâinile cui a rămas casa lui Ceaușescu de la Scornicești

Deși epoca lui Ceaușescu a apus de mult, au rămas în continuare frânturi ale existenței lui. Casa în care a copilărit este doar una dintre ele, devenind, după 1989, Casă Memorială Nicolae Ceaușescu. Astăzi, aceasta este îngrijită datorită urmaşilor fostului dictator, dar și donaţiilor oamenilor care îi trec pragul ca și vizitatori. Astfel, cel care se ocupă de întreținerea ei este Gabriel Lupescu, cel mai bun prieten al nepotului preferat al lui Nicolae Ceauşescu, Emil Bărbulescu, fiul Elenei Bărbulescu, sora fostului președinte.

Construcția are mai bine de 130 de ani de când a fost ridicată, și arată, în continuare, foarte bine. Poate chiar mai bine ca atunci când liderul comunist trăia acolo, întrucât a fost renovată. A fost păstrată totuși forma autentică, arătând de parcă familia încă ar mai fi acolo.

Casa lui Ceaușescu de la Scornicești / Sursă foto: impact.ro
Casa lui Ceaușescu de la Scornicești / Sursă foto: impact.ro

Casa păstrează mobila de pe vremea în care Nicolae Ceaușescu era copil

Casa lui Ceaușescu de la Scornicești este formată doar din trei încăperi (două camere și un hol), care păstrează aceleași elemente de mobilier cum erau pe vremea când fostul dictator era doar un copil. Pe lângă mobila originală, în casă se mai găsesc și obiecte specifice acelei perioade, ii, vase de bucătărie, lenjerii de pat, lăzi de zestre. În una din cele două camere ale casei se regăsesc tablouri de familie, un bust al mamei lui Nicolae Ceauşescu și o pictură cu Ceaușescu la 14 ani, din vremea în care a fost arestat, primită cadou în primii ani de conducere.

Curtea este remarcabilă și întâmpină turiștii cu un gard de lemn cu câțiva brazi. De asemenea, casa este acum înconjurată de o mică livadă în care sunt plantați pomi fructiferi și viță de vie. Nu poate fi scăpat din vedere bustul generos al fostului dictator, aflat la intrare, realizat de sculptorul Dediu Georgescu. Bustul ține să amintească în permanență cine a locuit acolo.

Bustul lui Ceaușescu din casa de la Scornicești / Sursă foto: impact.ro
Bustul lui Ceaușescu din casa de la Scornicești / Sursă foto: impact.ro

Pe verandă, stau la loc de cinste steagurile Partidului Comunist Român

Casa lui Ceaușescu se aseamănă cu celebrele case din cadrul Muzeului Satului. Construcția este realizată dintr-o temelie de piatră, iar acoperișul din grinzi din lemn. La intrarea în casă se află și o mică prispă, unde Nicolae Ceaușescu probabil obișnuia să se joace în copilărie. Pe verandă, stau la loc de cinste steagurile Partidului Comunist Român și al României cu stema comunistă în mijloc.

Cei care sunt curioși să descopere casa în care a copilărit fostul dictator o pot face oricând. Casa aparține în continuare familiei care nu dorește s-o doneze statului român.