Home » Știri » 10 mituri despre Nicolae Ceaușescu. Adevărat sau fals?

10 mituri despre Nicolae Ceaușescu. Adevărat sau fals?

Alexandru Cazacu / 04.02.2021, 14:23
10 mituri despre Nicolae Ceaușescu. Adevărat sau fals?

Au trecut mai bine de 30 de ani de când fostul dictator și soția sa au fost executați. Cu toate acestea, Nicolae Ceaușescu este încă un subiect destul de controversat. Noi vă prezentăm o serie de mituri despre fostul lider suprem al României comuniste.

10 mituri despre Nicolae Ceaușescu

După 30 de ani de la moartea lui Nicolae Ceaușescu, românii încă mai vorbesc despre fostul dictator comunist, care a condus România vreme de 24 de ani. Multe mituri și legende adevărate sau false au apărut dea lungul timpului despre acesta.

Nicolae Ceaușescu a fost arestat

Potrivit unuia dintre aceste mituri, fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu ar fi fost arestat pentru că a furat niște geamantane. Însă, adevărul a fost altul. Arestarea lui Ceaușescu a avut loc din cauza implicării acestuia în mișcarea comunistă.

A împușcat un om

Un alt mit despre Nicolae Ceaușescu ar fi faptul că, dictatorul a împușcat o persoană (sau chiar mai multe) în procesul de colectivizare. Ei bine, acest lucru ar fi teoretic posibil, însă nu există dovezi concrete în legătură cu acest aspect. Ce-i drept, comuniștii au făcut unele orori în colectivizarea forțată, potrivit historia.ro.

A fost ales pentru că era ”mai prostuț”

La începutul anilor ʼ90, Ion Gheorghe Maurer a lansat o ipoteză precum că Nicolae Ceausescu ar fi fost ales ca succesor al lui Gheorghiu-Dej deoarece era tânăr și mai prostuț. Însă nici acest mit nu este unul real. Adevărul este că dictatorul a fost susținut în cadrul unui troc politic. El a primit sprijin atunci, deoarece a promis un sprijin echivalent.

Plata datoriei externe

Faptul că datoria externă a României a fost achitată, a plecat din convingerea lui Nicolae Ceaușescu că orice datorie de face mai puțin stăpân la tine acasă (lucru care nu este cu totul fals. Mai exact, dictatorul a fost speriat de ce se întâmpla în anii 80 în Polonia comunistă. El era de părere că motivul problemelor de acolo este datoria uriașă externă a polonezilor.

Bancă pentru lumea a treia

Un alt mit despre Nicolae Ceaușescu spune că, odată cu plata datoriilor, fostul dictator ar fi vrut să creeze sau să se asocieze la crearea unei bănci pentru lumea a treia. Cu toate acestea, această ipoteză este de asemenea una falsă, potrivit sursei citate.

Succesorul lui Ceaușescu

Ideea precum că Nicolae Ceaușescu o pregătea pe Elena Ceaușescu sau pe fiul lor Nicu să-i fie succesori la conducerea partidului este un subiect foarte controversat chiar și în ziua de astăzi. Cu toate acestea, nu există dovezi concrete care să ateste acest lucru.

Mituri despre Ceaușescu
Mituri despre Ceaușescu

Averea familiei Ceaușescu

Deși familia lui Nicolae Ceaușescu deținea o bucată de pământ măricică, tatăl fostului dictator avea și mulți copii la care trebuia s-o împartă. Așadar, familia lui Ceaușescu nu era înstărită, ba chiar era una dintre cele mai sărace din sat.

Ceaușescu și limba rusă

Nicolae Ceaușescu știa câteva fraze-tip în limba rusă, dar era insuficient pentru a purta o conversație cât de cât consistentă. Pe la începutul anilor 50, fostul dictator comunist, deja însurat, a avut două stagii militare la academia militară din Moscova. 10 ani mai târziu, Ceaușescu a fost unul dintre cei care i-au privit cu suspiciune pe cei care se căsătoreau cu tinerele rusoaice cu prilejul studiilor, aceștia fiind trecuți pe linii politice secundare sau încurajați să divorțeze.

Libidoul lui Nicolae Ceaușescu

Nici din acest punct de vedere nu a scăpat tovarășul de speculațiile oamenilor. Potrivit unor istorici, Nicolae Ceaușescu se simțea bărbat doar cu soția sa Elena. Însă, nici din acest punct de vedere nu putem fi siguri, asta deoarece nu există dovezi concrete.

Nicolae Ceaușescu, descendent a lui Mihai Viteazul

Printre miturile despre Nicolae Ceaușescu se află și cel în care se spune că tovarășului i-a fost documentat arborele genealogic până la Mihai Viteazul. Evident nu există date concrete pentru a face această afirmație.