Home » Știri » Satul pe care Nicolae Ceaușescu l-a ras de pe harta României. Ce s-a întâmplat în Munții Apuseni

Satul pe care Nicolae Ceaușescu l-a ras de pe harta României. Ce s-a întâmplat în Munții Apuseni

Violeta Badea / 02.02.2021, 10:55
Satul pe care Nicolae Ceaușescu l-a ras de pe harta României. Ce s-a întâmplat în Munții Apuseni

Satul pe care Nicolae Ceaușescu l-a ras de pe harta României. Ce s-a întâmplat în Munții Apuseni. La Roșia Poieni, în Munții Apuseni, se află cel mai mare zăcământ diseminat de cupru și aur din România, rezervele sale reprezintă mai mult de jumătate din totalul cantității de cupru din România. Mina produce anual circa 5.000 de tone de cupru, dar știați că fix în același loc a existat cândva un sat? Da, ai auzit bine! Sute de locuitori au fost obligați să-și părăsească casele pentru că altfel se îneacau în marea de steril.

Satul pe care Nicolae Ceaușescu l-a ras de pe harta României

În urmă cu ceva timp, în Munții Apuseni exista un sat și se numea Geamăna. Acesta era un sat mare, cu șapte cătune. În anul 1977, Nicolae Ceaușescu a hotătrât să înceapă exploatările de cupru de la Roşia Poieni, fiind considerată cea mai mare din Europa, cel puțin la acea vreme. Însă, această sursă neprețuită a României a fost amplasată destul de rău, ținând cont că Geamăna era un sat plin de viață, locuitori, animale, case, bisercă. Toate au trebuit să dispară pentru a face loc reziduurilor toxice evacuate din mină.

Nu mai puțin de 400 de familii au fost nevoite să se mute an de an tot mai sus de vatra satului, pentru a scăpa de invazia sterilului, care cu timpul le-a acoperit biserica, mii de animale au murit înecate, iar cimitirul a fost scufundat. În anul 1980, statul român a expropriat mai mult de 300 de familii din Geamăna. Satul a fost ras de pe harta României, locurile au fost scufundate și distruse de apele toxice, fiind pline cu cianură și alte substanțe chimice.

Turla bisericii inca se mai zareste
Turla bisericii inca se mai zareste

Ce s-a întâmplat în Munții Apuseni

La vremea aceea, totul arăta dramatic, oamenii erau disperați și nu erau deloc puțini. În 1986, când a început deversarea sterilului, trăiau aici peste 1.000 de persoane cu familii, copii,plus animalele pe care le creșteau. Toți au fost nevoiți să-și lase în urmă tot ce au agonisit o viață și să o ia de la capăt în altă parte.

Treptat lacul s-a extins și a acoprit întregul sat, care era înconjurat de un peisaj superb, fiind înconjurat de munți, verdeață, arăta totul ca într-un basm. În zilele nostre, tot ce a mai rămas ca dovadă că au existat oameni acolo este turla bisericii. Dacă te uiți mai atent poți să zărești și câteva case. Lacul se află poziționat între doi versanţi şi măsoară nu mai puțin de 130 de hectare. Acesta continuă să crească în fiecare an, iar zăcămintele exploatate de compania de stat Cuprumin Abrud se scurg neîncetat printr-o ţeavă uriașă.

Oamenii din zonă spun că în viitorul apropiat nu se va mai putea vedea nici turla bisericii sau acoperișurile caselor care au mai rămas, deoarece lacul continuă să crească an de an iar totul va fi doar o amintire.

Nicolae Ceaușescu și-a dorit cu orice preț să facă la Roşia Poieni cea mai mare exploatare de cupru din Europa. Nu a ținut cont de absolut nimic, nici măcar că va distruge viețile oamenilor. În anul 1978 a început exploatarea zăcământului,iar producția de cupru în anul 1983.