Home » Life & Style » Obiective turistice în Bihor-fabulosul oraș Oradea și alte 3 locuri superbe din județ

Obiective turistice în Bihor-fabulosul oraș Oradea și alte 3 locuri superbe din județ

Ileana Mladinoiu / 06.11.2020, 12:40
Obiective turistice în Bihor-fabulosul oraș Oradea și alte 3 locuri superbe din județ

Călătoriile în județele din România sunt pline de satisfacții, de provocări, cu peisaje montane, cultură,  tradiții. “Aspectul specific al județului Bihor este dat de către bisericile de lemn ce reprezintă adevărate perle ale arhitecturii în lemn din țara noastră, fiind declarate monumente de arhitectură populară și tradițională”.

Ce poți să vezi în Bihor. Călătorie pe meleaguri de vis

Cu o astfel de caracterizare vă introduce în peisaj site-ul bihorinimagini.ro, realizat de doi tineri “pasionați de arta fotografică”, invitându-vă la o călătorie pe meleaguri de vis, unde vă așteaptă multe obiective culturale, istorice religioase etc. De la zona turistică Roșia, o comună situată la poalele Munților Pădurea Craiului, și până la Stâna de Vale, aveți o paletă largă de trasee turistice naturale.

Peșteri ca Porțile Bihorului, cascade, cum ar fi Moara Dracului, cabanele Meziad sau Vărășoaia, campingul Glăvoi de unde puteți să vă programați drumețiile în Munții Apuseni, sunt doar câteva indicii că, acolo, în Bihor, se află România pitorească, despre care vorbea Vlahuță.

Iată patru obiective turistice accesibile din județul Bihor!

1.Groapa Ruginoasa

Situată în partea de sud-est a județului Bihor, groapa este un fenomen geologic natural, unic în Munții Apuseni, de interes național. Măsoară 600 metri lățime și 100 metri adâncime, prezentând pereți de culoare ruginie.

Groapa Ruginoasa
Groapa Ruginoasa

Ravena uriașă s-a format prin eroziunea foarte activă datorată precipitațiilor a depozitelor de cuarțite, fresii și argile roșii. Interesant este că fenomenul seamănă cu o “rană sângerândă” în corpul munților, deoarece eroziunea funcționează încă, extinzând dimensiunea canionului.

2.Mănăstirea Izbuc

Conform manastiriortodoxe.ro, se numea La călugări, dovada existenţei în trecutul mai îndepărtat a unui locaş monahal, după care i s-a spus Izbuc de la izvorul aflat în incintă şi care izbucneşte din când în când. Izvorul a fost numit al Tămăduirii și a fost declarat monument al naturii încă înainte de 1989.

Mănăstirea Izbuc
Mănăstirea Izbuc. Sursa foto: basilica.ro

Apa acestui izvor are puteri tămăduitoare. Se spune că atunci când în preajmă se află un om rău la suflet apa se retrage şi nu mai iese din pământ zile la rând, scrie digi24.ro, și tot aici turișii pot atinge “icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, alături de o raclă cu moaște”.

3.Lacul Vida

Lacul de acumulare  Vida sau Lacul cu vârtej este un lac de acumulare artificial, de pe râul Holod, ce s-a format în urma construcției în anul 1967 a unui baraj cu aroncamente, de 10 m înălțime și lung de circa 70 m.

Lacul Vida
Lacul Vida

Punctul de atracție îl constituie deversorul din lac, care are formă de pâlnie. Scopul acestuia este de a facilita scăderea debitului lacului atunci când plouă mult. Înconjurat de păduri, ce se reflectă în lac, Vida este unul dintre tablourile naturale de neuitat ale județului Bihor, din nefericire o destinație prea puțin frecventată de către turiști.

Oradea

Bogdan Pater, de la Consiliul Județean Bihor, invită oamenii de toate vârstele să viziteze orașul, spunând despre Oradea că “este un oraș multicultural; toate religiile sunt reprezentate acolo. Avem lăcașuri de cult evreiești, catolice și ortodoxe. Este o destinație pentru iubitorii de cultură și istorie, precum și pentru cei care iubesc viața de noapte, deoarece multe cluburi de noapte au apărut aici în ultima vreme”.

“România are castele maiestuoase, orașe medievale, drumeții minunate și animale sălbatice …”(The Lonely Planet).

De adăugat că în centrul orașului se află Catedrala Adormirea Maicii Domnului, poreclită Biserica Lunii. Turnul său are o înălțime de 55 de metri. Sub ceasul turnului este o sferă cu un diametru de 3 metri, jumătate negru, jumătate auriu, care reprezintă Luna.

Oradea, un oraș multicultural
Oradea, un oraș multicultural

Folosind un mecanism unic în Europa, această sferă se rotește, respectând mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului, redând cu precizie toate fazele satelitului natural al Pământului, potrivit rri.ro.