Home » Life & Style » Timp liber » Obiective turistice în Bistrița Năsăud – 12 ”minuni” de văzut în acest județ

Obiective turistice în Bistrița Năsăud – 12 ”minuni” de văzut în acest județ

Manolică Anca / 04.11.2020, 17:11

Plănuiești să pleci, în weekend, într-o plimbare prin țară, dar nu știi ce locuri să bifezi? Cu siguranță, Bistrița Năsăud poate fi o alegere potrivită dacă îți dorești să ai parte de aer curat, liniște și multe locuri frumoase de vizitat. Iată o listă cu cele mai cunoscute obiective turistice în Bistrița Năsăud, pe care ar trebui să le vezi.

Obiective turistice în Bistrița Năsăud. Parcul Național Munții Rodnei

Parcul Național Munții Rodnei
Parcul Național Munții Rodnei

Parcul Național Munții Rodnei a fost înființat în 1932 și este una din cele mai importante arii protejate din România. Acesta se întinde pe o suprafață de 47.200 ha, având mulți înalți și masivi, printre cele mai cunoscute vârfuri remarcându-se Pietrosul Mare, de 2303 m, Inau, de2279 m sau Buhaescu Mare, de 2257 m.

Pe langă peisajul superb pe care îl oferă, parcul este cunoscut și pentru numeroasele exemplare de floră și faună. Printre cele mai deosebite flori se numără floarea de colț, bujorul de munte, angelica, narcisa sau garofița de munte. Cei mai întâlniți arbori sunt reprezentați de molid, pin, fag, stejar, arin, brad, carpen, iar printre animale se numără porcul mistreț, cerbul, capra neagră, ursul carpatin, râsul, pisica salbatică, marmota, bufnița, acvila, cocoșul de munte etc.

Lacul Colibița

Lacul Colibita se situează la 50 de km de orașul Bistrița și se se întinde pe aproximativ 300 ha. Acesta fascinează prin frumusețile sale sălbatice și legendele care se spun despre el. Se spune că lacul este blestemat pentru că, în acel loc, înaintea acestuia a fost un sat ce a fost distrus, iar sute de familii s-au văzut obligate să plece.

O altă poveste este cea a bisericii din sat despre care se spune că nimeni nu a avut curajul să o demoleze, fiind, mai târziu, înghițită de apă. Uneori, când apa este mai scăzută, localnicii spun că se vede crucea vechii biserici.

Lacul Colibița este o zonă minunată ce trebuie, neapărat, văzută. Pentru atragerea turiștilor, au fost amenajate zone de agrement și, cei mai îndrăzneți, pot încerca sporturile nautice.

Peștera Izvorul Tăușoarelor

Peștera Izvorul Tăușoarelor
Peștera Izvorul Tăușoarelor

Situată în munții Rodnei, pe malul stâng al pârâului Izvorul Tăușoarelor, această peșteră a fost descoperită în anul 1955 de către învățătorul Leon Barte. Cuprinde aproximativ 20.000 metri de galerii și săli și ascunde mai multe elemente interesante, precum: mirabilitul – un mineral unic în Romania; bilele de Tăușoare – unice în lume; fosile; flori de gips și 4 specii de lilieci.

Datorită dificultății sale, peștera se poate vizita doar cu aprobare și sub îndrumare.

Obiective turistice în Bistrița Năsăud. Pasul Tihuța

Pasul Tihuța, cunoscut și sub numele de Pasul Bârgău, este o trecătoare ce leagă Moldova de Transilvania. Pentru că traversează Carpații Orientali, peisajul este unul într-adevăr spectaculos, dar și unul din cele mai dificile trasee din România.

Stațiunea Sângeorz Bai

Stațiunea balneoclimaterică Sângeorz Bai la poalele Munților Rodnei, într-o zonă deluroasă. Peisajele minuate și apele minerale fac din această stațiune un loc ideal, atât pentru relaxare, cât și pentru tratament. Cele zece izvoare cu ape minerale se află pe lista recomandărilor medicilor în tratamentul afecțiunilor aparatului digestiv și afecțiunilor reumatice.

Casa memorială George Coșbuc

Casa Memorială George Coșbuc din Bistrița Năsăud
Casa Memorială George Coșbuc din Bistrița Năsăud

Casa Memorială George Coșbuc se regăsește în comuna Coșbuc (fostă Hordou), locul în care s-a născut poetul. Construită de către tatăl său, preotul Sebastian Coșbuc în anul 1840, casa a devenit muzeu în anul 1905. Aici pot fi admirate numeroase manuscrise, scrisori, fotografii, obiecte personale ale marelui poet si o imensă bibliotecă ce aduno peste 30.000 de volume.

Obiective turistice în Bistrița Năsăud. Casa memorială Andrei Mureșanu

Casa memorială Andrei Mureșanu este situată în Bistrița, în locul în care s-a născut și a copilărit poetul. Aici sunt păstrate cărti, publicații si acte oficiale care i-au aparținut.

Casa memorială Liviu Rebreanu

Casa memorială Liviu Rebreanu se situează în localitatea Prislop, care astăzi poartă numele scriitorului. Deoarece casa în care au locuit părinții acestuia nu mai exista, în anul 1957 s-a hotârat construirea unei case similare, care sî fie gazda muzeului. Autorul și-a petrecut acolo o parte din tinerețe, întâlnind personajele care l-au inspirat să scrie romanul „Ion”.

În muzeu pot fi admirate documente, fotografii, obiecte de mobilier, întreaga operă a scriitorului și numeroase traduceri. În plus, pot fi admirate costumele purtate de Ion al Glanetașului și de Ana, personaje reale care apar în romanul său.

Obiective turistice în Bistrița Năsăud. Cetatea Ciceu

Această cetate a fost construită la sfârșitul secolului XIII pe colină, la 683 m altitudine. Nu se cunosc foarte multe lucruri despre istoria acesteia, însă, ce se știe cert este că în anul 1467 aceasta a fost confiscată de Dieta Transilvaniei din proprietatea familiei Losoczi.

Între anii 1486 – 1490, Cetatea Ciceu a fost sub stăpânirea lui Ștefan cel Mare si a rămas sub stăpânirea Moldovei, până în timpul lui Alexandru Lapușneanu. În 1544, fiind considerată un risc pentru Ardeal, cetatea a fost demolată la ordinul guvernatorului Transilvaniei, Gheorghe Martinuzzi. Din vechea fortificație medievală nu a mai rămas decât un zid de 8 m înălțime.

Obiective turistice în Bistrița Năsăud. Biserica Evanghelică din Bistrița

Biserica Evanghelică din Bistrița
Biserica Evanghelică din Bistrița

Biserica Evanghelică din centrul orașului a fost construită între anii 1320 – 1564, în mai multe etape, și este unul din cele mai importante monumente de arhitectură de la începutul Ranașterii. Turnul bisericii măsoară 75 de metri înălțime și este cel mai înalt turn medieval din România.

Biserica adăpostește cele 23 de steaguri ale breslelor bistrițene medievale, piese de mobilier din secolul al XVI-lea și o orgă veche de peste 200 de ani. Toodată, aceasta este singura biserică din țară care în al cărei turn se regăsește un lift pentru transportul turiștilor.

Mănăstirea minorită din Bistrița

Mânâstirea minortă sau “Biserica de la coroană”, așa cum este cunoscută de localnici, este cea mai veche clădire din Bistrița. Construită între anii 1270 și 1280, în stilul gotic timpuriu. aceast a trecut prin o mulțime de transformări.

Din cauza luptelor religioase, în 1541, odată cu plecarea călugărilor minoriți din Bistrița, biserica a fost transformată în hambar și pivnită pentru vinuri. Ulterior, în anul 1895, aceasta a fost cumpărată de români care nu aveau dreptul să construiască biserici în interiorul orașului. Clădirea a fost adaptată, treptat, nevoilor cultului ortodox.

Sinagoga din Bistrița

Sinagoga din Bistrița Năsăud
Sinagoga din Bistrița Năsăud

Sinagoga a fost construită în anul 1856, în vremea când acolo exista o importantă comunitate evreiască. După anul 1944, atunci când foarte mulți dintre aceștia au fost deportați în lagărele naziste, iar alții au emigrat către Israel și Statele Unite, clădirea ajunsese într-o stare deplorabilă.

Ulterior, prin programul “Cultura 2000”, aceasta a fost refăcută, interiorul acesteia transformându-se într-o sală de spectacole de muzica clasică și teatru. Aici are loc și Festivalul Anual de Film.