Home » Life & Style » Timp liber » Cele mai frumoase peșteri din România. 14 locuri extraordinare ascunse sub pământ

Cele mai frumoase peșteri din România. 14 locuri extraordinare ascunse sub pământ

Manolică Anca / 19.01.2021, 14:26

Relieful României este unul spectaculos, care, de-a lungul anilor, a dat naștere multor forme spectaculoase și unice în lume. În prezent, țara noastră numără peste 12.000 de locuri de grote, unele dintre ele ajungând pe paginile celor mai cunoscute publicații din lume. Adevărate bijuterii ale naturii, multe dintre acestea sunt deschise publicului larg spre vizitarea și descoperirea frumuseților ascunse. Iată care sunt cele mai frumoase peșteri din România pe care nu ar trebui să le ratezi.

Cele mai frumoase peșteri din România. Peștera Urșilor

Situată în localitatea Chiscău, judetul Bihor, la o altitudine de aproximativ 500 de metri, peștera una dintre emblemele munților Apuseni. Denumirea ei este dată de descoperirea a numeroase fosile de urși de caverna, animale care ar fi ales acest loc ca adăpost, în urmă cu mai bine de 15.000. Speologii au concluzionat că, din cauza unei căderi de stâncă la gura de intrare, peștera a rămas blocată, devenind captivi pentru totdeauna peste 140 de urși. Din cauză că erau extrem de înfometați, se pare că urșii s-au atacat reciproc până când nu a mai ramas niciunul viu. Totodată, pe pereții galeriei se pot vedea multe urme de zgârieturi lăsate de urși din vremea în care au fost captivi.

Peștera se întinde pe o lungime de peste 1.500 de metri, fiind alcătuită din galerii amenajate pe două nivele: Galeria superioară, de 488 de metri, fiind și deschisă publicului larg și Galeria inferioară, cu o lungime de 521 de metri, în care au acces doar cercetătorii.

Peștera Ghețarul de la Focul Viu

Peștera Ghețarul de la Focul Viu
Peștera Ghețarul de la Focul Viu

Situată tot în judetul Bihor, aceasta este este cunoscută pentru fenomenul, puțin spus, interesant ce se produce aici în jurul pranzului. Atunci când bate soarele pe ghețar, acesta pare că ia foc. Cu siguranță ți-ar plăcea să vezi acest fenomen, de aceea, acesta este momentul cel mai potrivit al zilei de vizitat peștera. Peștera este compusă din două săli, accesul făcându-se pe o scară de lemn. Sala Mare, înaltă de 46 metri şi lungă de 68 metri, adăposteşte în mijloc un impresionant gheţar de 25.000 de metri cubi. El este al treilea ca mărime din România după cele din Peştera Scărişoara şi Peştera Borţig. Bolta Sălii Mari este parţial deschisă printr-o largă fereastră.

În spatele acesteia se regăsesc grupuri de stalagmite, pe care se răsfrâng razele soarelui, provocând reflexiile scânteietoare. În spatele stalagmitelor se află o galerie care conduce spre Sala Mică, care și ea conţine mai multe formaţiuni de stalagmite. De peşteră sunt legate și numeroase legende. Una dintre ele spune că aici era ascunsă comoara lui Decebal, iar câţiva uriaşi o păzeau de inamici.

Cele mai frumoase peșteri din România. Peștera Polovragi

Peștera lui Zamolxe sau peștera Polovragi este situată în Polovragi, județul Gorj. Odată ajuns în zonă, nu ai cum să nu o vizitezi. Mai mult, în imediata vecinătate se regăsește și Mănăstirea Polovragi, care are o încărcătură spirituală aparte, dar poți face și o plimare prin natură, explorând cărările Pădurii Polovragi.

Peștera Polovragi este asociată ideii că vracii din vremurile de demult foloseau o plantă numită „polovragă” pentru a face remedii în diferite boli. Spre deosebire de alte peșteri, aceastaare poate fi vizitată în aproape orice perioadă a anului, datorită temperaturilor constante de aproximativ 8-9 grade. Deși are galerii care se întind pe 10 km, se pot vizita doar 800 de metri. Are o umiditate medie de 90% , infiltratiile fiind bogate în carbon de calciu, bioxid de siliciu sau oxid de fier. Iar în funcție de impuritățile apei, pereții capără diverse culori, fiind adesea denumită și „Bolta însângerată”, „Camera Albă” sau „Sala Divină”.

Peștera Muierii

Peștera Muierii
Peștera Muierii

Peştera se află în comuna Baia de Fier, județul Gorj, fiind una dintre cele mai spectaculoase lucrări ale naturii, de asemenea și prima peşteră dotată cu energie electrică. Lung de 3.600 de metri și format din patru niveluri, oamenii zonei descriu acest loc ca având are efecte curative asupra celor care pășesc în interior, mai ales în cazul femeilor care nu pot avea copii. De asemenea, peştera este cunoscută ca fiind un spaţiu în care se ascundeau, în timpuri străvechi, femeile şi copiii, atunci când bărbații plecau la război. În urmă cu ceva timp, în Peștera Muierilor s-au descoperit urși de cavernă care erau pietrificaţi în totalitate.

Cele mai frumoase peșteri din România. Peștera Scărișoara

Aceasta este una dintre cele mai mari și frumoase peșteri cu gheață de la noi din țară, fiind unul dintre obiectivele turistice propuse pentru lista minunilor lumii din România. În anul 1938, aceasta a fost declarată prima peşteră monument al naturii din România. Situată în muntii Apuseni, la 1165 de metri altitudine, pestera măsoară 720 de metri lungime și 105 metri adâncime.

Gheţarul de la Scărişoara este primul gheţar ca mărime din ţară şi al doilea din lume. Vechi de peste 4000 de ani, gros de 22 de m, cu o lungime de 400 de m, acesta se bucură an de an se bucură de o mulţime de vizitatori care se aventurează până în inima peşterii pentru a-l putea admira. Accesul se face printr-un aven de 48 de metri adâncime, de până la 60 de metri diametru. Deși frigul și umezeala își fac simțită prezența, priveliştea este unică.

Peștera Huda lui Papară

Este situată în munții Trascăului și se spune că este cea mai periculoasă din România, datorită mulțimii denivelărilor din interiorul său. Numeroși cercetători au fost la un punct de a își pierde viața în timpul explorării spectaculoasei formațiuni. Această peșteră este cunoscută ca fiind și casa celei mai mari colonii de lilieci din Europa. Imaginile de aici sunt absolut impresionante, mai ales mai ales dacă ne gândim că adăpostește cea mai înaltă cascadă dintr-o peșteră din România. De asemenea, aici există cel mai mare debit de apă din țară pentru că în arealul acesteia se unesc trei pâraie Seaca, Ponor și Poieni.

Peștera Huda lui Papară
Peștera Huda lui Papară

Intrarea în peșteră se face printr-o deschizătură uriașă, parcă din timpuri străvechi, care se înalță la aproximativ 40 de metri, însă la bază nu depășește șase metri lățime. Exact la începutul peșterii se găsește un lac adânc de aproximativ doi metri și 50 de metri de lung, care trebuie traversat pentru a putea vizita peștera. Astfel, aceasta este cea mai lungă, cea mai dificilă, cea mai denivelată, cu cea mai înaltă galerie, cu cea mai mare sală, cu cel mai lung curs subteran, cu cea mai mare cascadă, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite. Suficient cât să te convingă să o vizitezi, nu-i așa?

Cele mai frumoase peșteri din România. Peștera Limanu

Situată în Dobrogea, la aproximativ 5 kilometri de Mangalia, peștera este una dintre cele mai labirintice din toate câte există în România, galeriile sale întinzându-se pe aproximativ 4.000 de metri. La început, oamenii locului au numit-o Peştera „La Icoane”, deoarece la intrare bolovanii erau sculptaţi în forma unor chipuri umane, cu trăsături clare: ochi, nas şi gură. Acestea au fost realizate în Antichitate, dar, din păcate, în urma unor vandalizări mai repecente, acestea au fost distruse.

De asemenea, este cunoscută pentru legendele care se tot spun despre acest loc, precum că galeriile ei s-ar întinde până în Bulgaria sau Turcia sau că aici era locul de ascunziș al oamenilor atunci când erau cotropiți, chiar din vremea geto-dacilor. În același timp, sunt alte guri care sunt că în acest loc s-ar afla și nenumărate comori. Deși nu este inclusă în circuitul turistic, cei care ajung aici spun că este un loc minunat. Însă, trebuie să știi că galeriile și încăperile peșterii adăpostesc șerpi, dihori, broaste testoase și, după cum îi spune și numele, mulți lilieci.

Peștera Ialomiței

Peșters Ialomiței
Peșters Ialomiței

Dacă ai ajuns pe meleagurile dâmbovițene, ar trebui să faci o oprire și la Pestera Ialomiței, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice. Din cei 480 de metri lungime pe care se întinde peștera, numai 400 sunt accesibili turiștilor, până în punctul numit „la Altar”. Peștera are o desfășurare mixtă, prezentând atât galerii cât și săli. Aceasta este sculptată în Cheile Ialomiței, la o înălțime de 1530 de metri, accesul putând fi făcut foarte ușor din localitatea Moroeni. Tot aici se află și Mănăstirea Ialomiței, un monument istoric ctitorit în secolul al XVI-lea de voievodul Mihnea cel Rău.

Cele mai frumoase peșteri din România. Peştera Viagra

Cunoscută și sub numele de „tinda iadului”, „peștera sinucigașilor” sau „grota sulfuroasă”, cea mai mare mofetă natural din Europa, este denumită aşa după mirosul pe care îl emană sulful. Este situată în județul Covasna, la 1.052 de metri altitudine, în masivul cu acelaşi nume și măsoară o lungime de 14 metri. Specialiştii spun că, zilnic, aceasta emană gaze cu bioxid de carbon la un debit de 3.000 mc. Din cauza sulfului pereţii ei au devenit galbeni.

După Primul Război Mondial, medicii au început să-i recunoască proprietăţile terapeutice, iar astăzi, mulţi dintre vizitatorii grotei Puturosu vin aici în scop medical. Terapia cu sulf are efecte terapeutice pentru bolile cardiovasculare şi de natură reumatică, dar este un tratament natural eficient şi împotriva alergiilor sau a bolilor de piele. O parte mai întunecată a acestui obiectiv turistic este faptul că aici vin mulți pentru a își pune capăt zilelelor, datorită emanațiilor letale de hidrogen sulfurat. Din cauza faimei tragice pe care o are această peșteră, localnicii nu doresc să vorbească prea mult de ea.

Peștera Lacul Dracului

Peștera Lacul Dracului
Peștera Lacul Dracului

Pe lista obiectivelor turistice din Caraș Severin se regăsește și Peștera Lacul Dracului, un lac cu ape albastre, calcaros, ce a stat acoperit de tavanul unei peșteri, până în momentul în care acesta s-a prăbușit. Lacul Dracului are o adâncime de 12 metri și se întinde pe o suprafață de 700 metri pătrați, fiind cel mai întins lac carstic din România. Culoarea i se schimbă în funcție de culoarea cerului atunci când este reflectat în luciul apei. Peștera este și ea una destul de impresionantă, având o lungime de aproximativ 70 metri. Aceasta însă are o intrare destul de abruptă, iar în timpul ploilor puternice este inundată.

Cele mai frumoase peșteri din România. Peștera cu oase

Rămânem tot în Caraș Severin și mergem să vizităm „Peștera cu oase”, din apropierea localității Anina. Este locul în care au fost descoperite cele mai vechi oase de Homo Sapiens din Europa. Arheologii au dezgropat oseminte ce proveneau de la trei oameni care au trăit cu mai bine de 34.000-36.000 de ani în urmă. Oasele au fost numite Oase 1, Oase 2 și Oase 3 însă cea mai importantă fosilă este Oase 1 care este denumit și Ion din Anina, cel mai vechi om din Europa. Mai mult, ADN-ul analizat din mandibula Oase 1 a demonstrat că omul modern (Homo Sapiens) și strămoșul său (Homo Neandertalis) nu doar că au fost contemporani, ci s-au și încrucișat la un moment dat.

Peştera Liliecilor

Peștera Liliecilor
Peștera Liliecilor

Cele mai frumoase peșteri din România. Situată în localitatea Peștera, comuna Moeciu, la 28 de kilometri de Brașov, în culoarul Rucăr-Bran, peștera este un adevărat monument al naturii. Aflată la o altitudine de 950 metri, aceasta s-a format prin eroziunea muntelui de către pârâul Văii cu Cale. A devenit foarte cunoscută datorită faptului că adăpostește specii rare de lilieci și multe formațiuni calcaroase, numite lacrimi ale pământului. Climatul cald și umiditatea moderată fac din acest loc unul perfect pentru aceste mamifere, apa fiind un alt pilon important în creearea unui mediu propice de viețuire.

Cele mai frumoase peșteri din România. Peştera Vântului

Este cea mai lungă peşteră din România, întinzându-se pe aproximativ 52 de kilometri. Aceasta se află în masivul Piatra Craiului, fiind descoperită în anul 1957. Numele vine de la faptul că la intrare se formează, în permanență, datorită lungimii foarte mari și a galeriilor sale, un curent de aer foarte puternic. Acesta poate ajunge până la 50 km/oră, în  funcție de diferențele de temperatură dintre mediul exterior și interior al peșterii. Aceasta este o peșteră calcaroasă în continuă formare, procesele fiind încă active. Toate sectoarele găzduiesc formațiuni și cristale inedite pentru carstul românesc, remarcându-se spiralele de gips.

Peștera Cetățile Ponorului

Peștera Cetățile Ponorului
Peștera Cetățile Ponorului

Cele mai frumoase peșteri din România. Cetăţile Ponorului reprezintă cel mai mare complex carstic din România, denumit și Everestul speologiei românești. Situată în Parcul Natural Apuseni la capătul aval al Văii Cetății, peștera este formată dintr-o galerie unică de peste 2.000 metri lungime, de dimensiuni considerabile, străbătută de unul dintre cele mai puternice râuri subterane din țară. Acest râu formează căderi impresionante de apă, repezișuri și vâltori, destul de periculoase pentru cei fără pregătiri speciale. Peștera este dominată de prezenţa formelor de coroziune-eroziune, precum linguriţa de coroziune, lapiezuri subterane, terase, septe, marmite. Stalagmitele „inverse” din aceste zone sunt printre cele mai frumoase din ţară.