Home » Știri » Obiective turistice în Harghita – 12 obiective într-un județ plin de dealuri și munți

Obiective turistice în Harghita – 12 obiective într-un județ plin de dealuri și munți

Violeta Badea / 15.01.2021, 18:13

Obiective turistice în Harghita – 12 obiective într-un județ plin de dealuri și munți. Dacă te-ai săturat de cotidian şi îţi plănuieşti o vacanţă în România, Harghita este alegerea perfectă! Judeţul este situat în estul Transilvaniei, fix în centrul ţării. Acolo găsim câteva obiective turistice de vis pe care nu ai cum să le ratezi.  Iată 12 atracţii turistice pe care le poţi vizita în inima României.

1. Obiective turistice în Harghita. Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din Europa
Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din Europa

Probabil că ai auzit de Lacul Sfânta Ana că este un lac vulcanic din România, dar ştiai că, de fapt, este singurul de acest gen din Europa? Se află la o altitudine de nu mai puţin de 900 de meri şi este situat între Harghita şi Covasna. Lacul are o formă ovală, iar concentraţia minerală a apei este identică cu cea a apei distilate.

Un lucru interesant este că acesta este alimentat doar de ploaie, neavând vreo legătură cu alte izvoare. Din cauza temperaturilor scăzute, iarna se formează un strat de circa un metru de gheaţă.

2. Băile Tuşnad

Băile Tuşnad reprezintă un oraş din judeţul Harghita şi este cunoscut în toată ţara pentru baza de tratamente cu ape minerale. Cei care au ajuns aici au spus că efectele sunt miraculoase. Oamenii care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau au probleme cu sistemul nervos vizitează frecvent acest oraş pentru tratamente terapeutice.

Încă din secolul al XVIII-lea au apărut scrieri care să dovedească existenţa unor izvoare de ape minerale cu efecte miraculoase pentru sănătatea localnicilor din satele apropiate.  Datorită acestora Tuşnadul mai este şi cunoscut ca „Perla Ardealului”.

3. Obiective turistice în Harghita. Salina Praid

Salina Praid este renumita pentru tratarea problemelor respiratorii
Salina Praid este renumita pentru tratarea problemelor respiratorii

Salina Praid este una dintre cele mai importante saline pe care le deţine România. Zăcămintele de sare din zona Transilvaniei s-au format în urmă cu 13,5 milioane de ani. Numeroşi turişti românişi străini vin aici din pură curiozitate şi pentru a se bucura de frumuseţea ei, în timp ce alţii vin pentru tratamente.

Salina este recomandată pentru problemele respiratorii, de exemplu pentru astm. Acest tratamente subterane au loc la orizontul „50″, aflat la o adâncime de 120 de meri de la suprafaţă.

4. Staţiunea Bilbor

Dacă vrei să te bucuri de natură şi să te relaxezi la aer curat, aici este raiul pe pământ. Şi când spunem aer curat, chiar aşa este! Un studiu recent arată că este cel mai nepoluat loc din România. În cazul în care ajungeţi acolo pe timp de vară, veţi avea un peisaj parcă desprins din poveşti.

Verdele aprins, copacii înverziţi, pădurile de conifere şi izvoarele minerale sunt combinaţia perfectă pentru a uita complet de aglomeraţia urbană. De asemenea, iubitorii de animale pot avea parte de trasee montane unde trăiesc și animale protejate de lege, precum cerbul carpatin, râsul, mistrețul sau cocoșul de munte. Natura vă va încânta şi, cu siguranţă, veţi dori să mai reveniţi.

5. Obiective turistice în Harghita. Lacul Roşu

Lacul Roşu, cunoscut şi sub denumirea de Lacul Ghilcoş, este cel mai mare lac montan natural din ţara noastră. Interesant este că s-a format din cauza prăbușirii unui versant în urma cutremurului din data de 23 ianuarie 1838.

Lacul se află situat la altitudinea de 983 m, fiind plasat într-o depresiune cu un climat predominant subalpin. Turiştii care aleg să vină aici au posibilitatea de a se plimba cu barca pe lac sau au la dispoziţie mai multe trasee montane.

6. Cascada Mezotermală Topliţa

Cascada Mezotermala din Toplita este un monument al naturii
Cascada Mezotermala din Toplita este un monument al naturii

Nu rataţi acestă minune din natură, o cascadă cu apă termală! Aceasta se află în Topliţa şi a fost declarată monument al naturii. De asemenea, este arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic.

Dacă veţi ajunge aici, aveţi posibilitatea să vă bucuraţi de schimbările minunate ale culorii cascadei. Apa reflectă anumite culori, iar peisajul devine absolut fascinant. Iarna temperaturile sunt foarte scăzute în acest loc, pot ajunge şi la -20 de grade, aşa că îmbrăcaţi-vă bine dacă ajungeţi aici.

7. Obiective turistice în Harghita. Borsec

Probabil că vă sună cunoscut acest nume şi vă gândiţi la apa minerală care îi poartă numele. Borsec este o staţiune cu foarte multe izvoare minerale. Pe lângă acestea, zona mai cuprinde şi alte atracţii turistice precum: Poiana Zânelor, „Cariera de Travertin”, Peştera de Gheaţă sau Grota Urşilor.

De asemenea, ai posibilitatea de a admira ruine ale unei construcții militare din primul Război Mondial, dar poţi merge și pe pârtiile de ski în timpul iernii. Ai ce vedea aici! Nu duci lipsă de variante.

8. Mlaştina Dumbrava Harghitei

In Mlastina Dumbrava Harghitei se regasesc cateva specii de plante protejate la nivel european
In Mlastina Dumbrava Harghitei se regasesc cateva specii de plante protejate la nivel european

Mlaştina Dumbrava Harghitei este situată la vest de Miercurea Ciuc şi reprezintă o rezervaţie naturală. În zona mlăştinoasă se regăsesc câteva specii de plante protejate la nivel european. Ca dimensiune, mlaștina se întinde pe două hectare, având o lungime de 120 de metri şi o lăţime de 50 de metri. Aici vă veţi putea bucura de o adevărată oază de linişte şi relaxare, în timp ce descoperiţi frumuseţile locului.

9. Obiective turistice în Harghita. Bastionul Apor

Acesta este primul traseu marcat din Băile Tuşnad. Turnul Apor a fost construit în anul 1883 şi a fost restaurat în anul 2008. Se află la o altitudine de 700 de metri. La Bastionul Apor trebuie să ajungeţi neapărat pentru că aveţi posibilitatea să vedeţi tot oraşul. Priveliştea este încântătoare, de o frumuseţe care îţi taie respiraţia. Bastionul Apor a fost construit special ca punct panoramic.

10. Poiana Narciselor de laVlăhiţa

În Poiana Narciselor veţi găsi aproximativ 150-200 de narcise albe pe metru pătrat. Zona reprezintă o arie protejată care se întinde pe câțiva kilometri în zona platoului aflat la vest de valea Homorodu Mic, între localitățile Vlăhița și Lueta, în partea sud-vestică a județului Harghita.

În Poiana Narciselor se mai găsesc şi alte specii de plante protejate la nivel european, dar narciselesunt, bineînţeles, personajele principale.

11. Obiective turistice în Harghita. Castelul Miko

Constructia castelului Miko a inceput in anul 1623
Constructia castelului Miko a inceput in anul 1623

Castelul Miko se află în oraşul Miercurea Ciuc. Acesta a fost contruit în anul 1623. Numele este după constructorul, Hídvégi Mikó Ferenc (1585-1635), în documentele de la acea vreme fiind menţionată şi ca cetatea nouă a lui Mikó. Castelul este construit cu un plan patrulater şi o suprafată de 75×70 de metri.

Lucrarea a debutat la data de 26 aprilie 1623 şi a fost finalizată probabil, în anii treizeci ai secolului al 17-lea. Stilul castelului se aseamănă cu castelele din Iernuţ, din Vinţu de Jos şi din Lăzarea.

12. Castelul Lázár

Castelul Lázár se află în comuna Lăzarea şi poartă numele familiei Lázár, cea care a construi-o. Castelul este o combinaţie din mai multe stiluri arhitectonice, printre care cel romanic, gotic și cel renascentist.

Acesta a început să fie construit în anul 1532 sau cel puţin aşa se crede, după ce a fost descoperit cel mai vechi corp al castelului datând din acel an. Castelul este înscris pe lista monumentelor istorice din județ.