Home » Știri » Obiective turistice în Hunedoara – o întoarcere în timp în vremea dacilor și romanilor

Obiective turistice în Hunedoara – o întoarcere în timp în vremea dacilor și romanilor

Violeta Badea / 12.01.2021, 11:50

Obiective turistice în Hunedoara – o întoarcere în timp în vremea dacilor și romanilor. Județul Hunedoara este situat în regiunea Transilvania.  Județul face parte din Regiunea de dezvoltare Vest, iar reședința acestuia este municipiul Deva.

Dacă ajungi aici, nu vei regreta niciun moment, deoarece are cele mai multe obiective turistice din România, restrânse pe o rază de 100 de kilometri. Cetăţi dacice, fosile de dinozauri, legende, tradiţii, cetăţi şi castele medievale, lacuri, cascade, munţi şi panorame de piatră sunt doar câteva din punctele de atracție ale minunatului județ. 

  • Obiective turistice în Hunedoara. Castelul Corvinilor

Nu ai cum să-l ratezi! Trebuie să-l vizitezi măcar o dată în viață! Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor, este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume. Nu degeaba ocupă un loc în „top 10 destinații de basm din Europa”, chiar așa și este ceva parcă desprins din basme.

Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România aflată încă în funcționalitate. Se spune că în acest castel ar fi fost întemnițat Vlad Țepeș, celebrul prinț valah, inspirație pentru un și mai celebru personaj, Dracula.

În anul 1409, nobilul Voicu, alături de fraţii lui (Radu şi Mogoş), primesc din partea regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg, o moşie care cuprindea şi cetatea regală. Mai târziu,  fiul acestuia, Ioan de Hunedoara o transformă într-un castel comparabil cu alte construcții ale vremii din centrul și vestul Europei. Așa începe povestea acestui superb castel.

O altă etapă importantă a construcției castelului, este legată de principele Gabriel Bethlen în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Castelul este format din mai multe sectoare: Palatul Gotic cu Sala Cavalerilor și Sala Dietei, Galeria suspendată și Turnul Neboisa, Capela, Loggia Matia și Turnul Buzdugan.

În anul 1974, castelul a fost restaurat și amenjat pentru a fi folosit ca muzeu. Anual este vizitat de peste 300.000 de oameni, reprezentând cel mai vizitat castel medieval din România.

Obiective turistice in Hunediara. Cetatea Devei
Obiective turistice in Hunedoara. Cetatea Devei
  • Cetatea Deva

Cetatea medievală a Devei a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetăți, la o altitudine de 378 m. Datorită poziționării sale, fortăreața a fost un punct strategic de apărare pe Valea Mureșului, la granița dintre Transilvania și Banat, pe principala arteră de legătură a României cu centrul și vestul Europei.

Țărărănimea iobagă a atacat zidurile cetății de foarte multe ori, culminând cu asediul din anul 1784 în timpul răscoalei lui Horia, Cloșca și Crișan. La sfârșitul sec. XIII, Cetatea a fost lăsată de izbeliște până în anul 1817 când a fost restaurată de împăratul Francisc I.

Un grup de soldați austrieci au ocupat cetatea în timpul revoluției de la 1848, iar cetatea a fost distrusă în urma exploziei depozitului de muniții. Complexul Cetății cuprinde edificiul central de pe culmea dealului și trei încăperi prevăzute cu porți și întărite cu turnuri de apărare și contraforturi.

Oamenii care vor să se bucure de monumentul acesta superb au trei variante la dispozitie pentru a urca în cetate: cu telecabina, la pas sau cu mașina, până în mica parcare de lângă cetate, iar apoi, pe trepte, până sus.

  • Obiective turistice în Hunedoara. Arsenal Park

Istoria începe în anul 1936, atunci Regele Carol al II-lea a dispus amenajarea unui spatiu experimental pentru armată, la intrarea în Orăștie. În timpul regimului comunist, pe acest teren a fost o fabrică de muniție . În zilele noastre,  Arsenal Park este un complex şi parc de distracţii. Aici găsim şi cel mai mare muzeu de tehnică militară din ţară pe care oamenii îl poate vizita.

Aleile parcului sunt inconjurate de 150 de exponate militare, printre care: tunuri, TAB-uri, transportoare șenilate, dispozitive antirachetă, mitraliere și tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, un avion IAR 93 și multe altele. Acesta este cel mai mare muzeu militar în aer liber din România. Deci dacă vrei să te bucuri de natură și istorie, nu trebuie să-l ratezi!

Obiective turisitce in Deva. Parcul National Retezat
Obiective turisitce in Deva. Parcul National Retezat
  • Parcul Național Retezat

Parcul Naţional Retezat este unul dintre cele mai iubite și mai căutate zone montane din România. A câștigat mult în popularitate după ce a participat la competiția New 7 Natural Wonders of the World. Parcul se suprapune, ca întindere, pe grupa munţilor Retezat – Godeanu.

Retezatul este cel mai complex și mai grandios masiv montan din toate sectoarele geografice ale Carpaților românești. Originalitatea sa constă în existența unor spectaculoase creste alpine care depășesc 2000 de m înălțime. Peisajele de aici sunt absolut mirifice, recunoscute în toata Europa. Parcul Național Retezat s-a înființat în anul 1935 la inițiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca și a savantului de renume mondial Emil Racoviță.

Parcul este format din cascade, chei și foarte multe lacuri glaciare. Peisajul este fabulos, iar liniștea din jur vă va face să doriți să vă întoarceți aici de fiecare dată când doriți să ieșiți din cotidian. Parcul National Retezat este vizitata de aproximativ 18.000 de turiști și se pare că mulți dintre aceștia sunt străini.

 

  • Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia este cea mai mare așezare cunoscută din Dacia. A fost capitală și cel mai important centru istoric al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Complexul face parte din cele șase  fortificații dacice: Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna.

Dacă iubiți istoria ați nimerit unde trebuia! La Sarmizegetusa Regia sunt, în mare parte, ruinele unei fortificații care datează de la începutul secolului al II-lea. Mai exact,  vorbim chiar de perioada războaielor daco-romane. Suprafața interioară este de circa 30.000 de metri pătrați și este închisă de un zid din blocuri de calcar și, pe alocuri, blocuri de andezit.

În acest loc, pe vremuri, dacii au construit ziduri de calcar care ajung chiar și la o înălțime de 10 metri. Zona sacră include nu mai puțin de șapte temple: două sunt circulare, iar celelalte cinci au plan-patrulater. Cu siguranță, dacă pășiți în județul Hunedoara, nu aveți cum să ratați vizitarea capitalei Daciei necucerite de romani.

Obiective turistice in Hunedoara. Manastirea Prislop
Obiective turistice in Hunedoara. Manastirea Prislop
  • Obiective turistice în Hunedoara. Mănăstirea Prislop

Mănăstirea Prislop este situată în apropierea satului Silvașu de Sus. Reprezintă una din cele mai cunoscute mănăstiri din România. Datorită părintelui Arsenie Boca, numit și Sfântul Ardealului, această mănăstire a devenit un loc de pelerinaj ortodox și rugăciune. Aici este înmormântat părintele.

Accesul spre lăcașul de cult este unul ușor întrucât drumul până la destinație este amenajat și asfaltat. Biserica de aici datează din secolul al XVI-lea și a fost declarată monument istoric. Zeci de mii de pelerini ajung în fiecare an aici, fiind atrași de frumusețea acestui loc și împinși de speranță. Se spune că cei care au ajuns aici și s-au rugat au avut puterea de a trece peste orice problemă de sănătate sau de altă natură.

  • Lacul Cinciș

Lacul Cinciș mai este numit și Marea Hunedorenilor. Acesta a fost creat în anul 1962, iar locuitorii din cinci sate au fost strămutați. Este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare din Transilvania. Acesta se întinde pe o suprafață de 867 de hectare.

Numai înălțimea totală a barajului, beton în arc, este de 48 de metri, iar adâncimea apei poate ajunge și la 30 de metri. De menționat este faptul că în momentul în care lacul se află la un nivel scăzut see poate observa ruinele unei fostei biserici. Aceasta datează din anul 1360.