Home » Life & Style » Obiective turistice în Dolj – 14 atracții din județul-inimă al Olteniei

Obiective turistice în Dolj – 14 atracții din județul-inimă al Olteniei

Manolică Anca / 07.01.2021, 15:50

Situat în sudul României județul Dolj se mândrește cu cea mai roditoare zonă din Câmpia Olteniei și numeroase obiective turistice cu o deosebită încărcătură istorică. De multe ori alegem să călătorim în străinătate, dând uitării minunatele locuri pe care România le ascunde. Iată 14 obiective turistice în Dolj, județul-inimă al Olteniei.

1. Obiective turistice în Dolj. Muzeul de Artă Craiova

Muzeul a fost ridicat în anul 1896 după planurile unui arhitect francez. A fost inaugurat în anul 1909 de Nicolae şi Jean, ceid doi fii ai lui Constantin Mihail. În cele două săli sunt expuse opere ale marelui scluptor Constantin Brâncuşi: „Sărutul“ realizată în piatră în anul 1907, „Vitellius“ este cea mai veche lucrare a scluptorului realizată în anul 1898 din ghips, „Tores de femeie“  lucrare de marmură care datează din anul 1909, „Orgoliul“ făcută în 1905, „Cap de băiat“ realizată în 1906, „Domnişoara Pogany“, „Scaun“ şi „Ecorseul“ scumlptate în ghips în anul 1902.

2. Grădina Botanică

Grădina Botanică din județul Dolj
Grădina Botanică din județul Dolj

Grădina Botanică este situată în partea de sud-vest a Municipiului Craiova, ocupând o suprafaţă de 17 ha. Este a patra grădină botanică universitară din ţară, după cele din Bucureşti, Cluj şi Iaşi. A fost concepută de arhitectul peisagist francez, Eduard Redont în primii ani din secolul al XX-lea. În prezent, se bucură de numeroase sectoare extrem de bogate în fel și fel de plante.

3. Obiective turistice în Dolj. Casa Băniei

Casa Băniei, cel mai vechi monument de arhitectură medievală, a fost zidită la sfârșitul secolului al XV-lea de boierii Craiovești. Ulterior, în anul 1699, aceasta a fost reconstruită de domnitorul martir, Constantin Brâncoveanu. Din construcția inițială se mai păstrează doar o parte a pivnițelor. De-a lungul istoriei, aceasta a suferit numeroase incendii, a trecut în stăpâniri și administrări diferite și a „suferit”, după nevoi, transformări, adaosuri și suprimări arhitecturale. Din anul 1966, vechiul monument de arhitectură brâncovenească găzduiește Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei.

4. Casa memorială Amza Pellea

Casa memorială Amza Pellea
Casa memorială Amza Pellea

Amza Pellea s-a născut pe data de 7 aprilie 1931, în oraşul Băileşti, din judeţul Dolj, fiind unul dintre cei mai mari actori români ai tuturor timpurilor. Aici se regăsesc obiecte personale ale acestuia, fotografii cu soția și fiica lui, certificatul de botez, pălăria preferată, lanseta cu care a pescuit ultima oară, o ladă de zestre sau două ceasuri vechi, care sunt oprite la ora 07.25, ora la care artistul s-a stins din viață.

5. Obiective turistice în Dolj. Parcul Nicolae Romanescu

Este cel mai mare parc natural din estul Europei și unul dintre cele mai reprezentative monumente de artă peisageră din România. Inaugurat în anul 1903 în prezenţa Regelui Carol I, parcul se întinde pe aproximativ 90 de ha, zonele verzi, aleile şi zonele împădurite, conferindu-i statutul de cea mai mare zonă verde urbană a României. În cadrul ansamblului amenajat se regăsesc cursuri de apă lungi de peste 1970 m, alei pe aproape 27 km lungime, intrarea monumentală, monumentul Romanescu, Casa Bibescu, Chioşcul de Fier, Castelul medieval, lacul şi debarcaderul, impresionantul Pod Suspendat, cascadele, Marele lac, Grădina zoologică, Hipodromul, Velodromul, teatrul de vară şi numeroase statui şi grupuri statuare, unele aparţinând lui Brâncuşi sau Jalea.

6. Centrul istoric al Craiovei

Centrul istoric al Craiovei
Centrul istoric al Craiovei

Primele dovezi care atestă existența vechii așezări datează din anul 225. Confom „Tabulei Peuntigeriana”, pe o veche hartă a Imperiului Roman din 225, arată orașul geto-dac Pelendava. Însă, numele de Craiova se menționează într-un document abia în anul 1475. Centrul istoric al orașului cuprinde o serie de monumente care datează din sec. XV si XVIII-XIX. Alături de numeroase instituții de cultură, muzee, clădiri administrative, biserici, se regăsesc și foarte multe case particulare: Palatul de Justiție, Prefectura, Banca Comerțului, ruinele Hanului Hurezi, Palatul Jean Mihail, Vorvoreanu, Palace, Hotelul si Cazinoul Minerva, Casele Glogoveanu, Nicolae Romanescu etc, Colegiile Naționale Carol I și Elena Cuza.

7. Obiective turistice în Dolj. Portul Cultural Cetate

Este așezat pe malul Dunării, între Calafat și Turnu Severin. În acel loc, de pe la 1880 până la mijlocul secolului trecut, a funcționat un port agricol de unde se exporta grâu și făină spre Budapesta, Viena și orașele germane danubiene. În anul 1997, clădirea construită acum mai bine de 100 de ani în urmă, de meşteri italieni însă de ani buni abandonată şi aflată în ruină, a fost descoperită întâmplător şi cumpărată de Mircea Dinescu. Astfel, fostul port agricol s-a transformat în „port cultural”.

Portul Cetate este astăzi recunoscut pentru gastronomia sa cu totul specială, inspirată de vechi reţete boiereşti şi produsă doar cu ingrediente naturale de la ferma proprie, fiind unul pe lista de obiectice turistice în Dolj foarte apreciate și vizitate.

8. Rezervația de Bujori sălbatici de la Plenița

Rezervația de Bujori sălbatici de la Plenița
Rezervația de Bujori sălbatici de la Plenița

Situată la 59 de km de Craiova, la granița cu județul Mehedinți, într-o zonă de câmpie, cu altitudini de până la 200 de metri, rezervația se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de ha. Unică în peisajul României, în perioada de înflorire este o adevărată feerie. Pădurea adăpostește o varietate de bujor sălbatic, denumit Paeonia Peregrina. Plinius a făcut în Antichitate o descriere detaliată a bujorului, spunând că poate trata aproape 20 de boli.

9. Obiective turistice în Dolj. Mănăstirea Maglavit

Povestea construirii mănăstirii este legată de un cioban analfabet, surd și foarte sărac, Petre Lupu, despre care se spune ca în 1935, între Paște și Rusalii, i-a aparut în cale Dumnezeu, cerându-i să propovăduiască dragostea față de credință. Astfel i-a redat auzul și graiul, viziunile și vindecările sale făcând din Maglavit un loc de pelerinaj. Mănăstirea a fost desființată de comuniști și reînființată, cu hramul Izvorul Tămăduirii, în anul 1990.

10. Biserica Madona Dudu

Este cunoscută și sub denumirea de Catedrala Maicii Domnului, fiind una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Craiova. Este construită între anii 1750-1756, la iniţiativa lui Constantin Fotescu si Hagi Ion Gheorghe, în stil brâncovenesc, cu abside pentru strane și tindă cu stâlpi de piatră înflorați. Biserica a fost numită astfel după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care, conform unei legende, ar fi fost găsită într-un dud aflat pe locul unde a fost construit ulterior altarul. Între anii 1800-1801, atunci când întregul oraș a fost incendiat de turcii lui pașa Cara Mustafa, biserica Madona Dudu a ars și ea, pictura fiind avariata. Din mila lui Dumnezeu, icoana făcătoare de minuni a scăpat din incendiu.

11. Obiective turistice în Dolj. Domeniul Coroanei Segarcea

Domeniul Coroanei Segarcea
Domeniul Coroanei Segarcea

Domeniul Coroanei Segarcea se întinde peste un teritoriu cu sol aspru și soare arzător, având 1.440 de ore de soare pe parcursul ciclului vegetativ, fiind astfel considerată „patrie a Cabernetului”. Via de la Segarcea deține soiuri de struguri roșii, albi, precum și soiuri cu caracter aromatic, aduse din pepinierele din Franța și Italia. Vinurile au fost recunoscute internațional într-o serie de concursuri din Europa, Asia și America.

12. Grădina zoologică

Grădina zoologică, aflată în Parcul Romanescu, a fost inaugurată în anul 1906, fiind una dintre cele mai vechi din ţară. La început a fost doar un punct zoologic cu câteva animale din fauna locală: vulpi, bursuci, căprioare. Acum, la Grădina Zoologică sunt 39 de specii reprezentând 244 de exemplare de păsări și animale. Accesul în incinta acesteia este gratuit.

13. Obiective turistice în Dolj. Castrul roman de la Răcarii de Jos

Conform specialiștilor, castrul roman din localitatea Răcarii de Jos este unul dintre cele mai mari castre de pe teritoriul Olteniei romane. În prezent, acesta un important monument arheologic din judeţul Dolj, edificat în perioada războaielor daco-romane şi lărgit ulterior, în a doua jumătate a secolului al II-lea, urmând ca la începutul secolului al III-lea să fie reconstruit din piatră. Fortificaţia are forma unui dreptunghi cu latura mare de 170 de metri şi latura mică de 140 de metri, în colţurile căruia se aflau turnuri de supraveghere. În interiorul castrului, pe lângă clădirea comandamentului, au fost construite barăci pentru găzduirea soldaţilor, o magazie de alimente şi alte stabilimente.

14. Obiective turistice în Dolj. Palatul Marincu

Obiective turistice în Dolj. Palatul Marincu
Obiective turistice în Dolj. Palatul Marincu

Palatul care adăpostește Muzeul de Artă si Etnografie din Calafat a fost construit între anii 1905-1907 de către Ştefan Marincu, în amintirea fiicei sale Marioara Marincu. Ca stil arhitectonic, palatul aparține neo-clasicismului francez cu accente de baroc și roccoco și cu influențe ale arhitecturii românești de la începutul secolului al XX-lea. Edificiul a fost introdus în Patrimoniul Național, pe Lista Monumentelor Istorice, în anul 2003.

Palatul găzduiește colecţii şi lucrări ale unor mari artişti plastici români, pânze de Nicolae Grigorescu, Henri Catargi sau Theodor Pallady și sculpturi de Ion Irimescu, Nicu Enea, George Demetrescu Mirea. În colecția de artă populară a muzeului se regăsesc obiecte de port, chilimuri, împletituri, unelte și obiecte de uz casnic.