Home » Life & Style » Obiective turistice în Dâmbovița – 10 atracții aflate la mică distanță de București

Obiective turistice în Dâmbovița – 10 atracții aflate la mică distanță de București

Manolică Anca / 30.12.2020, 16:12

Continuăm seria cu cele mai frumoase obiective turistice din județele României și ne oprim la un pas de București, în Dâmbovița. Județul are foarte multe locuri frumoase, atât pentru iubitorii de artă, cât și pentru iubitorii de natură. Indiferent dacă este vorba de un punct de atracție cunoscut de toată lumea sau de un anumit colțișor ascuns, fiecare are un farmec aparte. Haideți să descoperim astăzi câteva obiective turistice în județul Dâmbovița, care sigur te vor convinge că merită vizitate.

Obiective turistice în Dâmbovița. Munții Bucegi

Pentru iubitorii de natură și dornici de drumeții montane, județul Dambovița se laudă și el cu o parte din binecunoscutul punct de atracție turistică, Parcul Natural Bucegi. Întins pe raza a trei județe: Dâmbovița, Brașov și Prahova, turiștii pot vedea în partea dambovițeană Cheile Zănoagei și Rezervația Peștera. Iar pentru cei care doresc să se aventureze la o înălțime mai mare, pot vizita „ciupercile” din piatră, Babele, formațiuni impresionante de stânca erodată. Sfinxul stă de veghe în falnicii Bucegi, la 2216 metri altitudine, un punct de atracție turistic foarte vizitat și apreciat de turiști.

Turbăria Lăptici

Obiective turistice în Dâmbovița. Turbăria Lăptici
Obiective turistice în Dâmbovița. Turbăria Lăptici

Turbăria Lăptici se află în comuna Moroieni, destul de aproape de Lacul Bolboci. A fost declarată rezervație naturală în urmă cu mai bine de 50 ani, dar este considerată una neobișnuită din cauza altitudinii la care se regăsește. Turbăria Lăptici este o mlaștină oligotrofă, întinsă pe aproximativ 16 hectare, acoperită de mușchi, stratul de turbă atingând în multe locuri 1 m. De asemenea, este singura stațiune din România în care se găsește un relict glaciar, și anume salcia de turbă. Fiind o zonă protejată, turiștii trebuie să se deplaseze doar pe podețele special amenajate.

Obiective turistice în Dâmbovița: Lacul Bolboci – „marea din Bucegi”

Lacul Bolboci reprezintă marea de la munte a județului, un lac de acumulare care și-a croit drumul prin padurile dese ale Dâmboviței. Aflat la limita cu județul Brașov, lacul nu ar trebui ratat. Poziționarea sa la o altitudine foarte înaltă, de 1438 de metri, face acest lac să fie amplasat la cea mai mare înălțime din România.

Zimbrăria Neagră

Zimbrăria Neagră
Zimbrăria Neagră

Zimbrăria Neagră este unul dintre puținele locuri din România în care se mai pot vedea aceste zimbrul, maiestosul animale. Aici, se regăsesc peste 35 de zimbri protejați, fiecare cu numele său. Zimbrăia se află în localitatea Bucșani, la mai puțin de 80 de kilometri de Bucuresti sau la 30 de kilometri de orașul Târgoviște!

Obiective turistice în Dâmbovița. 7 Izvoare

În Masivul Bucegi, în una dintre cele mai frumoase rezervații naturale din țară, curge neîntrerupt cea mai pură apă din lume, numită 7 Izvoare. Numeroși specialiști au confirmat că puritatea este 100% și bacterii, chiar și la microscop, sunt 0. Descoperit în urmă cu 2.000 de ani, legendele locului spun că însuși Zamolxe, zeul dacilor ar fi băut din această ,,apă vie”.

Mănăstirea Dealu

Obiective turistice în Dâmbovița. Mănăstirea Dealu
Obiective turistice în Dâmbovița. Mănăstirea Dealu

Este unul dintre cele mai populare locuri din Târgoviște. Asta și datorită panoramei asupra orașului și a restaurantelor care s-au construit pe dealul lăcașului de cult. Acest loc este o filă de istorie, pe care au scris-o mai mulți domnitori români, precum Alexandru I Aldea, Mircea cel Bătrân, Radu cel Mare sau Mihai Viteazul. Este un loc la fel de special și pentru „limba română”, aici existând și prima tiparniță din Țarile Romane adusă de călugărul Macarie. Tot aici, între anii 1912-1940 a funcționat Liceul Militar ,,Nicolae Filipescu”.

Obiective turistice în Dâmbovița. Curtea Domnească

Curtea Domnească din Târgoviște a fost concepută ca un complex de clădiri care să servească atât ca centru al administraţiei ţării, cât şi ca locuinţă pentru domnitor, familia sa şi pentru numeroşii slujitori ai curții. Acesta era locul în care aveau loc consfătuirile divanului, se efectuau jude­căţile mai importante şi se eliberau actele cancelariei. Tot aici erau primiţi oaspeţii şi călătorii străini aflaţi cu diferite prilejuri prin Țara Românească.

Astăzi, Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească“ din Târgovişte numără 14 muzee şi case memoriale, un reper esenţial pentru cultura dâmboviţeană, din ce în ce mai dinamic, cu o oferta de produse culturale şi de divertisment, pentru toate categoriile de public.

Palatul Brâncovenesc din Potlogi

Palatul Brâncovenesc din Potlogi
Palatul Brâncovenesc din Potlogi

Comuna Potlogi este un loc foarte pitoresc. Pe vremuri, Potlogiul l-a inspirat pe domnul Țării Românești, Constantin Brâncoveanu să construiască în localitate un frumos palat. Acest lucru stă scris pe inscripția de pe fațada palatului care amintește de cel care a înălțat clădirea în anul 1698. După ce mult timp a fost doar o ruină, cu ajutorul fondurilor europene, astăzi este un adevarat ansamblu arhitectural, aproape la fel de frumos ca Palatul Mogoșoaia.

Obiective turistice în Dâmbovița. Pestera Ialomiței

Dacă ai ajuns pe meleagurile dâmbovițene, ar trebui să faci o oprire și la Pestera Ialomiței, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice. Din cei 480 de metri lungime pe care se întinde peștera, numai 400 sunt accesibili turiștilor. Peștera este sculptată în Cheile Ialomiței, la o înălțime de 1530 de metri, accesul putând fi făcut foarte ușor din localitatea Moroeni. Tot aici se află și Mănăstirea Ialomiței, un monumet istoric ctitorit în secolul al XVI-lea de voievodul Mihnea cel Rău.

Casa memorială I.L. Caragiale

Casa memorială I.L. Caragiale
Casa memorială I.L. Caragiale

Pei cei pasionați de literatură și case memoriale ale scriitorilor, pot vizita casa în care s-a născut marele dramaturg I. L. Caragiale. În cadrul muzeului sunt expuse mărturii documentare, cărți în ediții princeps, fotografii, mobilier de epocă, obiecte personale și afișe ale pieselor sale, jucate pe marile scene ale lumii. Casa memorială se află pe DN 72 Târgoviște-Ploiești.