Home » Life & Style » Obiective turistice în Constanța – ce poți vizita în acest județ într-o săptămână întreagă

Obiective turistice în Constanța – ce poți vizita în acest județ într-o săptămână întreagă

Manolică Anca / 10.12.2020, 13:15

Constanța este unul dintre județele României care se laudă cu cel mai mare port al bazinului Mării Negre, dar și al patrulea ca dimensiune din Europa. Întreg județul este un punct de atracție turistic important din România, fiind vizitat, mai ales în perioada verii, de sute de mii de turiști. Iată cele mai importante obiective turistice în Constanța pe care trebuie neapărat să le vezi.

Obiective turistice în Constanța. Cazinoul din Constanța

Cazinoul din Constanța
Cazinoul din Constanța

Deschidem lista de obiective turistice în Constanța cu emblema, binecunoscutul Cazino. Este prima clădire ridicată după încheierea dominației otomane,în urmă cu mai mult de 130 de ani. În vremurile bune, atunci când Cazinoul era foarte frecventat, acesta avea amenajate la interior mai multe încăperi pentru dans, săli de lectură și săli cu jocuri de noroc. Aici era un loc de întâlnire pentru marinarii din toate colțurile lumii. Este și astăzi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice în Constanța, chiar dacă se află în paragină.

Portul Tomis

Este un loc în care este neapărat să poposești. Vei putea admira o priveliște frumoasă și liniștitoare și vei putea mânca cel mai bun chefal, preparat pe un pat de sare și pus pe grătar, alături de un gustos sos de usturoi.

Planetariul Constanța

Dacă vrei să afli totul despre planetele din Sistemul solar și ești curios să descoperi mai în detaliu tainele universului, atunci trebuie să faci o vizită. Planetariul are o cupolă cu diametrul de 8 metri și o capacitate de 80 de locuri. Pe o boltă artificială se proiectează un cer înstelat care , cu siguranță, îți va capta atenția. Te vei putea uita printr-un telescop cu oglindă tip Cassegrain, în cadrul Observatorului Astronomic și vei putea admira corpuri cerești din Calea Lactee.

Delfinariul Constanța

Pentru cei mici, o vacanță pe litoral nu este completă fară a bifa o vizită la Delfinariul din Constanța. Acesta face parte dintr-un Complex Muzeal de ȘtiinȚe ale Naturii care este alcătuit din Delfinariu, Planetariu, Acvariu și o Microrezervație. Acesta se numără printre cele mai vizitate obiective turistice nu doar din Constanța, ci din toată zona de sud-est a României. Întreaga familie se poate bucura de magia acestui loc unic și de dibăcia antrenorilor care fac un spectacol minunat alături de delfini.

Spectacol la delfinariul din Constanța
Spectacol la delfinariul din Constanța

Obiective turistice în Constanța. Farul Genovez

Pe strada Remus Opreanu, în apropierea de Faleza Cazinou, între Cazino și fostul Hotel Carol, astăzi Comandamentul Marinei, se află cea mai veche clădire din Constanța. Ridicat între anii 1858 și 1860, farul Genovez măsoară 12 metri înățime și poate fi observat cu ușurință de pe faleza orașului. Are o formă octogonală, cu o cupolă metalică în vârf, de acolo de unde este și proiectată lumina care îi călăuzea pe marinari. Farul este ridicat din piatră naturală și poartă acest nume în semn de respect pentru genovezii care sunt considerați „stăpânitori ai mărilor”.

Acvariul Constanța

Situat chiar în fața Cazinoului, acvariul este unul dintre acele obiective turistice pe care trebui să îl vezi măcar o dată în viață dacă ajungi în Constanța. Aici vei găsi o expoziție permanentă de faună și floră acvatică împărțită pe 3 secții: Marina, care este și cea mai mare zonă cu exemplare de pești și nevertebrate din Marea Neagră, Dulcicola și Pești Exotici. Printre speciile de pești se numără pești lopată, pești pisică sau piranha, dar și pisici de mare și o întreagă colecție de sturioni.

Obiective turistice în Constanța. Muzeul Marinei

Lângă Portul Constanța se regăsește și Muzeul Marinei. Acesta este situat într-o clădire construită în anul 1909, declarată și ea momument istoric. Aici vei putea admira veritabile piese de muzeu, care datează încă de la începuturile navigatiei pe tărâmul românesc. Expoziția muzeului este organizată pe patru secții, în funcție de perioadele istorice: epocile veche, medie, modernă și contemporană, prezentate în 128 de săli, în aproximativ 10.000 de metri pătrați.

Muzeul Marinei din Constanța
Muzeul Marinei din Constanța

Obiective turistice în Constanța. Muzeul de Artă

Dacă ești iubitor de artă, atunci ar trebui neapărat să mergi să vizitezi Muzeul de Artă. Acesta găzduiește numeroase creații ale unor artiști de renume, precum Nicolae Grigorescu, J. Steriadi, Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea sau Ion Jalea.

Orașul Mangalia

Orașul Mangalia a devenit un adevărat centru turistic astăzi. Dar încă mai stau mărturie coloniile de germani, romani, daci, tătari și macedoneni care au trecut pe aici. Mangalia a fost portul primului submarin românesc „Delfinul” și al glotei “„Speranța”, folosită și în serialele „Toate pânzele sus” și „Doi ani de vacanță”.

Techirghiol

Curele de la Techirghiol, statiunea balneoclimaterică a județului Constanța, sunt foarte recunoscute pentru eficiența lor în tratarea diferitor afecțiuni, precum cele ale pielii, alergii sau reumatism. ,,Aurul negru” de pe fundul Lacului Techirghiol este vedeta care a ajuns să fie pusă în compoziția cremelor Techir ale companiei S.C Techirghiol.

Litoralul Mării Negre

Dintr-un capăt în altul, din Mamaia, până în Vama Veche, litoralul Marii Negre este, de departe, cel mai vizitat obiectiv turistic în Constanța. An de an, sute de mii de turiști vin să facă plajă pe nisipul fin al Mării Negre.

Litoralul Mării Negre
Litoralul Mării Negre

Obiective turistice în Constanța. Aqua Magic

Cei care ajung pe litoral, în special tinerii și familiile cu copii, își doresc și câteva ore de distracție pe toboganele cu apă, în valurile artificiale ale piscinelor, ori în zonele de relaxare. Un astfel de loc se regăsește în stațiunea Mamaia, unul dintre cele mai populare parcuri acvatice. Acesta pune la dispoziția vizitatorilor o suprafață de 27.500 de metri pătrați, cu 13 zone de distracție.

Rezervația Dunele Marine de la Agigea

Unică în România, această arie protejată a fost înființată în anul 1928, făcând astăzi parte din Stațiunea Biologică Marină „Prof.dr. Ioan Borcea”. Dacă ajungi aici vei putea admira 346 de specii de plante vasculare și 8 specii de mușchi marini. Și, cu puțin noroc, poate vei da și de faimoasa broasca țestoasă dobrogeană.

Insula Ovidiu

Nu este de mari dimensiuni, dar impresionează prin peisaj. Numele provine de la Ovidius, un poet exilat aici. Astăzi, nu este un loc de exil ci un adevărat loc de relaxare ce găzduiește o minigrădină zoologică, spații de joacă pentru copii și un restaurant. Situată pe lacul Siutghiol, aceasta poate fi vizitată cu ajutorul vaporașului.

Pădurea Hagieni

Pe cât este de frumoasă, pe atât este de periculoasă. Pădurea este o rezervație naturală cu numeroase platouri calcaroase, cu șerpi veninoși și vipere cu corn. De aceea, dacă doreși să te avânți prin acest loc, trebuie să ai extrem de multă atenție la fiecare pas. Însă, peisajul merită pe deplin.

Pădurea Hagieni
Pădurea Hagieni

Obiective turistice în Constanța. Biserica Îngropată din Istria

Biserica se află în comuna Istria, la numai 55 de kilometri de Constanța. Aceasta ascunde o poveste extrem de interesantă. Rând pe rând a fost populată de civilizații vechi, precum greci, romani, turci și bulgari. Biserica, unică în România, respectă niște reguli stricte de constructțe impuse de otomani. Aceștia cereau clar ca biserica să nu fie mai înaltă decât geamia din zonă, să nu aiba turle, să nu fie prevazută cu clopot și clopotniță, iar forma sa exterioara să nu de de înțeles că acolo ar exista un lăcaș de cult creștin. Astfel, s-a luat decizia de a o „îngropa”, pentru a crea în interior un spațiu mult mai mare, fără a încălca specificațiile otomane.

Cetatea Histria

Nu ezita să faci o scurtă oprire și la Cetatea Histria! Aceasta este cea mai veche așezare de pe teritoriul României, construită în anul 650 î.Hr, de greci. În trecut mare civilizație așezată pe aceste meleaguri, azi numai ruine și amintirea a ceea ce a fost aici. Vei regăsi vechi ziduri rămase încă în picioare, vase ceramice, amfore, podoabe, inscripții, unele dintre ele aflâdu-se și la Muzeul Cetății Histria.

Podgoria Murfatlar

Podgoriile Dobrogei sunt deja foarte renumite în toată țara pentru soiurile parfumate de struguri și vinurile care se obțin. Dacă ajungi în Constanța, fă-ți timp să faci o vizită și la Murfatlar. Aici vei fi întâmpinat de producătorii locali care te vor conduce către cele 3.000 de hectare de viță-de-vie, dar și către crame. Pregătește-te de degustare, căci nu vei putea pleca fără să guști măcar un pahar de vin.