Home » Life & Style » Obiective turistice în Buzău pentru familii cu copii. De la trasee montane la vizite culturale

Obiective turistice în Buzău pentru familii cu copii. De la trasee montane la vizite culturale

Manolică Anca / 19.11.2020, 14:30

România este plină de locuri frumoase care merită văzute. Județul Buzău este pe lista celor care nu ar trebui ocolite. Așadar, ce ai zice de o excursie în familie pentru weekend-ul următor? Iată o listă de obiective turistice în Buzău, perfecte și pentru familiile care au copii. Sigur vă veți face amintiri frumoase!

Obiective turistice în Buzău. Vulcanii Noroioși

Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din zonă, Vulcanii Noroioși se află în satul Beciu, și în comunele Berca și Scorțoasa. Aceste formațiuni sunt, de fapt, nilte explozii de gaz acumulat la peste 3.000 m sub pământ, care trece prin pânza freatică încercând să iasă la suprafață, amestecându-se, astfel, apa cu solul argilos. Atunci când se usucă nămolul, se formează un con asemănător unui vulcan, de aici și numele.

Datorită faptului că aceste „erupții” se produc constant, peisajul se schimbă chiar și zilnic. Pâclele Mici se întind pe aproximativ 10 hectare și sunt formațiuni mici, cu forme diverse. Acești vulcani au înălțimi cuprinse între 2 și 8 metri. Pâclele mari se întind pe 20 de hectare și au 3 vulcani principali, fiecare cu un diametru de peste 100 metri.

Zona Pâclelor a fost denumită rezervație naturală datorită faptului că aici cresc două plante endemice (care nu se mai găsesc în niciun alt loc), pe numele lor științific Nitraria schoberi și Obione verrucifera.

Barajul Siriu

Lacul și barajul Siriu
Lacul și barajul Siriu

Barajul se află pe raza satului Siriu și a fost finalizat în 1985, cu scopul de a produce energie electrică. Este un baraj artificial, care a dus la formarea lacului artificial cu același nume și au fost construite mai multe viaducte, pentru a ocoli satul Siriu. Este o destinație preferată pentru pescari, pentru că se găsesc foarte multe specii de pești, precum caras, scobar, crap, clean și păstrăv.

Privit de departe, barajul arată ca un deal acoperit de iarbă. Doar luminile de pe coronamentul lung de 570 de metri indică faptul că e artificial. Lacul Siriu, este unul dintre cele mai frumoase din țară, având o suprafață de 420 de hectare, 11,5 km lungime, un volum de apă de 155 milioane mc și o adâncime maximă de 120 metri.

Obiective turistice în Buzău. Lacul fără Fund

În ciuda numelui, lacul are o adâncime de doar 2.5 m. Însă, este un lac periglaciar situat la o altitudine de 1420 m în Munții Siriului. Denumirea populară vine de la o legendă a unui oier care și-ar fi aruncat bâta de oier în lac și ar fi regăsit-o, ulterior, în Dunăre.

Lacul mai este denumit și Lacul Vulturilor, datorită scriitorului Alexandru Vlahuță, care spunea că locul ar fi sălașul de primăvară al vulturilor. Zona este una protejată, fiind singura în care mai pot fi găsite caprele negre, specie pe cale de dispariție.

Așezările rupestre

Așezările rupestre din Buzău
Așezările rupestre din Buzău

În stâncile din Munții Buzăului există câteva așezări locuibile și câteva care erau folosite ca și lăcaș de cult. Din punct de vedere arheologic, există date conform cărora chiliile au fost locuite încă din epoca bronzului, însă documentar există dovezi de locuire abia din evul mediu.

Peșterile sunt ușor accesibile, însă nu sunt marcate în trasee prestabilite, lucru care face vizitarea acestora puțin mai complicată. La mai puțin de un kilometru, se poate vizita și Biserica dintr-o piatră, ridicată din pietre calcaroase locale, după revoluție.

Stațiunea Balneoclimaterică Sărata Monteoru

Această localitate este foarte cunoscută pentru potențialul turistic local și activitatea balneară. Este funcțională doar în lunile de vară. Apa este bogată în săruri minerale și ajută în tratarea afecțiunilor locomotorii, precum reumatismul, spondiloza, ginecologice, precum insuficiență ovariană, cervicite cronice sau afecțiuni ale sistemului nervos periferic, precum pareze ușoare sau sechele după polineuropatii. În zonă funcționează și o mină de petrol.

Obiective turistice în Buzău. Conacul Vergu – Mănăila

Casa Vergu Mănăila a fost atestată documentar în 1794 și naţionalizată în 1948. Ajunsă în paragină, a fost reconstituită după imagini vechi, în perioada 1971-1974, pe vechea fundaţie. Ca stil arhitectural, clădirea îmbină stilul vechi, popular, cu cel brâncovenesc.