Home » Știri » Știri sociale » Obiective turistice în Botoșani – 8 minuni de neratat din județul din nord-estul țării

Obiective turistice în Botoșani – 8 minuni de neratat din județul din nord-estul țării

Pană Emanuela / 10.11.2020, 20:55
Obiective turistice în Botoșani – 8 minuni de neratat din județul din nord-estul țării

Mulți dintre noi asociază județul Botoșani cu locul în care s-a născut cel mai mare poet român – Mihai Eminescu. Nu este de mirare, dat fiind că autoritățile din acest oraș au numit numit mai multe instituții culturale după numele poetilui. Însă, județul Botoșani are și alte obiective turistice care merită vizitate și chiar dacă este mic, are locuri frumoase de oferit turiștilor. Mai multe detalii, în continuare.

Obiective turistice în Botoșani

Situat în nord-estul României, în zona Moldovei, județul Botoșani este reputat pentru talentele pe care le-a oferit poporului român: Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga sau Ștefan Luchian, însă are și obiective turistice demne de toată atenția. Aici veți găsi mănăstiri și biserici de lemn de acelaşi nivel cu cele din Bucovina sau Maramureş, case memoriale, parcuri, muzee, etc.

Așadar, dacă ajungeți în județul Botoșani, trebuie să profitați de acest lucru. Este un oraș marcat de istorie (a fost înființat în jurul anului 1439, fiind menționat în cartea lui Grigore Ureche – Letopisetul Țării Moldovei), care vă va încânta cu siguranță, mai ales dacă vă tentează o „lecție de istorie“.

Așadar, vă propunem o serie de obiective turistice din județul Botoșani, pe care le-ai putea vizita indiferent de anotimp.

Citește și: Obiective turistice în Bacău – 8 atracții într-un județ care îți arată Moldova autentică

8 minuni care nu trebuie ratate

1. Casa memorială Mihai Eminescu și lacul de la Ipotești

Locul unde a copilărit „luceafărul poeziei românești“ adăpostește în prezent un muzeu dedicat vieții și operelor acestuia, alături de mormintele celor care l-au crescut și fraților lui Eminescu. Tot aici este și lacul cu nuferi, sursa de inspirație pentru numeroasele poezii celebre.

2. Parcul Mihai Eminescu din Botoșani

Parcul ce poartă numele celui mai mare poet român este unul dintre principalele obiective turistice când vorbim de Botoșani – un oraș mic, dar frumos. Parcul Mihai Eminescu adăpostește și un foișor, fiind un loc preferat de agrement atât pentru copii, cât și pentru adulți. Aici veți găsi și un lac artificial, perfect pentru plimbările cu barca.

3. Muzeul etnografic din Botoșani

Deține o colecție etnografică care ocupă un loc important în patrimoniul muzeal județean și se află pe Strada Unirii, Nr. 15. În anul 2012, Muzeul etnografic a fost mutat și redeschis într-o altă locație – Casa Vetura. Primele achiziții au fost făcute în perioada 1957-1958, urmând ca muzeul să primească, în anul 1967, o donație de 70 de piese etnografice de la preotul Dumitru Grigoraș, din Orășeni-Deal.

4. Centrul Vechi din Botoșani

Dacă ai pus piciorul în Botoșani, îți recomandăm să faci o plimbare prin Centrul Vechi – o colecție unicată din Moldova, care adăpostește aproape 60 de clădiri declarate monumente istorice. Acestea oferă vizitatorilor o imagine a unui oraș ce îmbină perfect istoria cu modernismul. Clădirile datează încă din secolele XVII – XVIII. Casele foștilor jidani merită admirate măcar în trecere, având fațade decorative diverse, plăcute la vedere.

5. Mănăstirea Vorona

Această biserică reprezintă una dintre cele mai vechi așezăminte din județul Botoșani, vechimea sa depășind 500 de ani. Interiorul mănăstirii, pictat în perioada 1860 – 1870, s-a păstrat aproape intact. În anul 2004, ansamblul mănăstirii a fost inclus pe lista monumentelor istorice din țara noastră.

6. Casa Memorială Nicolae Iorga

O găsiți pe Strada Nicolae Iorga, Nr. 14, și este una dintre cele 10 case în care și-a petrecut copilăria istoricul Nicolae Iorga. Familia sa a locuit în această casă vreme de câțiva ani, în calitate de chiriași. De menționat că este singura casă păstrată din secolul XIX, tocmai pentru că aici a locuit Nicolae Iorga. Deoarece se afla în ruină, clădirea a fost restaurată în anul 1965, fiind trecută în patrimoniul istoric național.

7. Casa Memorială Grigore Antipa

Dacă sunteți amatori de biologie, atunci sigur v-ar plăcea să pătrundeți în casa unde a locuit cel mai important biolog român – Grigore Antipa. Aici s-a născut și a copilărit biologul, alături de fratele său Nicolae Leon. Muzeul păstrează și astăzi obiecte documentare și personale ale biologului și este deschis vizitatorilor atât în timpul săptămânii, cât și în weekend.

8. Orașul Flămânzi 

Situat în sudul județului Botoșani, orașul Flămânzi (format din satele Flămânzi, Nicolae Bălcescu și Poiana) și-a căpătat statutul de oraș abia în anul 2004 și este considerat un loc istoric. De aici a pornit Răscoala din 1907 – când țăranii s-au revoltat împotriva conducătorilor, pentru creșterea arendei – având un monument dedicat în centrul orașului.