Home » Life & Style » Obiective turistice în Brăila – un județ plin de surprize pentru călătorul pasionat

Obiective turistice în Brăila – un județ plin de surprize pentru călătorul pasionat

Manolică Anca / 16.11.2020, 16:50

Ești pasionat de călătorii și ți-ai propus să descoperi toate locurile frumoase din România? Ei bine, unul din județele pe care nu ar trebui să le ratezi este Brăila. Iată ce obiective turistice ar trebui să vezi atunci când te decizi să mergi în Brăila.

Obiective turistice în Brăila. Balta Mică a Brăilei

Declarată Parc Național, Balta Mică a Brăilei este fosta parte a Bălții Brăilei și se regăsește în zona inundabilă a Dunării. Este considerată o rezervație zoologică și botanică naturală, foarte foarte asemănătoare cu Delta Dunarii, datorită florei acvatice impresionante și a sumedeniei de specii de animale rare.

Balta Mică a Brăilei este locul ideal pentru de natură, putând fi deseori văzute specii precum egreta mare, egreta mica, stârcul cenușiu, cormoranul mare, cormoranul mic, stârcul galben, lebăda, pescărușul albastru, găinușa de baltă, vulturii codalbi și multe alte specii de păsări deosebite.

Peisaj din Balta Mică a Brăilei
Peisaj din Balta Mică a Brăilei

Mănăstirea Măxineni

A fost construită acum 400 de ani de domnitorul Matei Basarab. Din păcate, în timpul Primului Război Mondial, a suferit daune majore, fiind restaurată abia acum cu 20 de ani. Este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din regiunea Țării Românești, cu o mare importanță istorică. A fost folosită, de-a lungul timpului, ca loc strategic de pază la confluența râurilor Buzău și Siret.

Biserica Greacă „Buna Vestire”

A fost ridicată în anul 1863, primind permisiunea de a fi înființată chiar de la domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Este renumită pentru izvorul său natural, cu proprietăți vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii, acesta închizându-se într-o fântână, deasupra lui fiind construit Sfântul Altar.

Acesta se găsește la o adâncime de 15 metri și este vindecător doar de ziua Izvorului Tămăduirii, atunci când agheasma țâsnește și suprafața apei fântânii ajunge la doi metri. Doar în aceasta zi preoții deschid fântâna, iar bolnavi vin din toată țara pentru a primi agheasmă, având nădejdea și credința că se vor vindeca.

Biserica Greacă „Buna Vestire”
Biserica Greacă „Buna Vestire”

Obiective turistice în Brăila. Cetatea Brăilei

Atestată documentar în 1368, cetatea a fost construită datorită accesului la Dunare, în portul căreia se importau și se exportau diferite mărfuri. Mai pot fi observate și în prezent câteva urme ale cetății în Centrul Istoric al orașului Brăila, punctele de interes principale fiind tunelurile subterane folosite, în trecut, de turci.

Grădina Mare sau Grădina Publică

Grădina Mare din Brăila ocupă o suprafaţă de 6 ha de-a lungul malului înalt al Dunării. Aceasta se află în zona dinspre Vadul Schelei, principalele puncte de atracţie fiind: Casa Memorială Panait Istrati, Chioşcul Muzicii şi Castelul de Apă.

Casa Memorială Panait Istrati a fost amenajată în fosta locuinţă a grădinarului, aici putând fi văzute masa şi intrumentele de lucru, biblioteca şi unele din obiectele ce i-au aparţinut scriitorului brăilean.

Chioşcul Muzicii aparţine arhitecturii urbane moderne, îmbinând organic structura metalică, ornată în stil Art Nouveau, ce susţine cupola, în mijlocul căreia tronează lira.

Castelul de Apă a fost ridicat între anii 1912 şi 1913, de arhitectul Elie Radu. În acea perioadă, castelul a alimentat cu apă jumătate din populația orașului. Are o construcţie modernă formată din centuri şi contraforţi, ce îmbracă la exterior rezervorul cilindric de 2000 mc. Astăzi, Castelul este considerat un obiectiv turistic, găzduind primul restaurant și bar rotator din România.

Parcul monument

Monumentul din parcul cu același nume a fost ridicat în 1834. Este amplasat în locul în care o ghiulea turcească a căzut în apropierea țarului rus Nicolae I, pe când acesta inspecta fortificațiile, monumentul având menirea de a simboliza eliberarea fostei raia Brăila.

La ceremonia inagurării au participat, în ziua de 1 iulie 1834, generalul Pavel Kiseleff și paharnicul Iancu Slatineanu, supranumit „Richelieu al Brăilei”. Instalat pe un soclu înconjurat de patru tunuri (captura de razboi de la armata turcă), monumentul era flancat de tot atâția vulturi iar în vârful său se afla o cruce înfiptă în semiluna turcească.

Istoria monumentului a luat sfârșit în 1916, în perioada ocupației Brăilei de către armatele Triplei Alianțe. Răniți în orgoliu, soldații turci cantonați pe aceste meleaguri au demolat simbolul înfrângerii otomanilor iar cele patru tunuri au fost duse la Ankara, în Turcia.

Parcul Monument din Brăila
Parcul Monument din Brăila

Obiective turistice în Brăila. Esplanada și Faleza Dunării

Esplanada Dunării este formată dintr-un ansamblu de fântâni arteziene. Cea mai mare dintre ele, Fântâna Cinetică,  este de forma unor palme, fiind considerată una din cele mai frumoase din România. De primăvara până toamna, oricine se poate răcori și privi mişcarile inedite ale fântânii cinetice, având în acelaşi timp şi o perspectivă panoramică asupra Dunării.

Pe faleză oamenii se pot relaxa și plimba, având posibilitatea de a admira nu numai apa, ci și câteva piese de artă monumentală.

Stațiunea balneară și Mănăstirea Lacu Sărat

În comuna Chiscani din judetul Brăila exista un lac sărat cu proprietăți terapeutice uimitoare, formându-se în jurul său o stațiune balneară. Fiind foarte aproape de Brăila, la aceasta se poate ajunge chiar și cu tramvaiul.

Stațiunea atrage, an de an, un număr impresionant de turiști și de bolnavi care doresc să se trateze de reumatism și artrită. Mai mult, acest loc adăpostește unul dintre cele mai de preț zăcăminte de sare din țară. De asemenea, se mai poate vizita și Mănăstirea Lacu Sărat, făcută toate din lemn, ascunsă printre copacii stațiunii, ce atrage atenția prin aspectul său maramureșan.