Home » Life & Style » Ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu, înainte de execuție. Detalii care cu greu au ieșit la suprafață

Ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu, înainte de execuție. Detalii care cu greu au ieșit la suprafață

Manolică Anca / 21.12.2020, 14:59

Nicolae Ceaușescu a fost, fără doar și poate, omul care a marcat pentru totdeauna istoria țării noastre. Secretar General al PCR din anul 1965 până 1989 și conducător al României din 29 aprilie 1974 până în 22 decembrie 1989, atunci când a fost executat alături de soția sa. Momentul execuției lui Nicolae și Elena Ceaușescu a făcut înconjurul lumii și, chiar și la 31 de ani distanță, încă mai reprezintă un subiect de dezbatere inepuizabil. Care au fost, însă, ultimele cuvinte ale soților Ceasușescu?

Ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu. Au fost executați la doar zece minute de la rostirea sentinței

Șirul de evenimente importante pentru viitorul țării, dar totodată trist pentru numărul mare de oameni care au decedat se află pe buzele tuturor românilor, mai ales în luna decembrie. Mișcările de stradă din marile orașe ale României aveau să schimbe pe atunci direcția politică a țării, conducând la înăbușirea regimului comunist. Din păcate, instalarea libertății a adus cu ea și curmarea vieților a multor oameni.

În dimineaţa zilei de 25 decembrie 1989, opt paraşutişti din Boteni s-au îmbarcat în două elicoptere pentru o „misiune de gradul zero”. Fără ca ei să știe, formau plutonul de execuţie al soților Ceaușescu. Acesta era format din şapte subofiţeri conduşi de căpitanul Ionel Boeru, toţi înarmaţi.

Procesul soților Ceaușescu a început pe data de 25 decembrie 1989, la ora 13:20, și s-a terminat la ora 14:30. Imediat, tribunalul s-a retras într-o sală alăturată, pentru deliberare. După numai 10 minute, completul de judecată condus de Gică Popa şi Ioan Nistor, judecători militari şi de maiorul de justiţie Dan Voinea, a reintrat în sală, iar Gică Popa a rostit sentința:

„Tribunalul, în numele legii și al poporului, deliberând în secret, condamnă în unanimitate de voturi pe inculpații Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena la pedeapsa capitală și confiscarea totală a averii…”

Procesul soților Ceaușescu
Procesul soților Ceaușescu

Potrivit dosarului întocmit de procurorul-maior Dan Voinea, acuzațiile erau următoarele:

  1. Genocid – peste 60.000 de victime
  2. Subminarea puterii de stat prin organizarea unor acţiuni armate împotriva poporului şi a puterii de stat
  3. Infracţiunea de distrugere a bunurilor obşteşti, prin distrugerea şi avarierea unor clădiri, explozii în oraşe
  4. Subminarea economiei naţionale.

„El avea un miros de om îngrijit .. Ea avea un miros de femeie de pe stradă”

Ionel Boeru, şeful comandoului de paraşutişti şi şeful plutonului de execuţie a vorbit despre starea celor doi soți înainte de proces. Dacă despre el spune că era un bărbat îngrijit care mirosea frumos a parfum, pe ea a descris-o ca o femeie a străzii, murdară: „Dacă Nicolae Ceaușescu avea un miros de om îngrijit, spălat, parfumat chiar, ea nu. Ea avea un miros de femeie de pe stradă, cum să spun eu, care a făcut pe ea, care era murdară, deci nu avea un miros… chiar era jenantă problema. ”.

Deși verdictul admitea recurs, soții Ceaușescu au fost executați zece minute mai târziu, la 14:50, în curtea garnizoanei din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă. Unul din avocați a motivat atunci că, din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așadar decizia trebuia să devină definitivă. În drumul spre locul execuției, Nicolae Ceaușescu a exclamat „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”.

Ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu

Dorin Marian Cârlan, unul dintre membrii plutonului de execuție, a vorbit într-un interviu pentru The Observer despre ultimele momente din viaţa cuplului care a condus România timp de 25 de ani. Acesta a rememorat clipele de dinaintea execuției în care aceștia „plângeau ca doi copii” spunând că nu pot fi omorâți „ca niște câini”.

„Amândoi plângeau ca doi copii. Ceaușescu se uita la noi și plângea. „Nu ne puteți omorî ca pe niște câini. Suntem pe cale să murim ca niște câini”. A fost un moment greu pentru noi toți. Apoi ea a spus: „Dacă aveți de gând să ne omorâți, cel puțin din respect pentru dragostea pe care noi o avem unul față de altul, nu îl omorâți pe el primul pentru ca apoi să mă lasați pe mine să mă uit. Cel puțin lăsați-mă să mor în același timp cu soțul meu”. În acel moment, generalul a ordonat: „Duceți-o la zid împreună cu soțul ei.””

Momentul execuției soților Ceaușescu
Momentul execuției soților Ceaușescu

Iar apoi, spune acesta, au urmat ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu. Uitându-se fix în ochii lui, Nicolae Ceaușescu a strigat „Trăiască Republica Socialistă România! Istoria mă va răzbuna” și apoi a început să cânte fragmente din Internaționala. „L-am împușcat în timp ce cânta”, spune Dorin Marian Cârlan.

Col. (r) Ionel Boeru, şeful plutonului de execuţie al celor doi, a vorbit și el la „Marius Tucă Show” despre ultimele momente și cuvinte din viaţa soților Ceaușescu:

„Sunt două chestii aici, el când a văzut oamenii acolo adunaţi şi militarii care erau unul lângă altul, a strigat „Trăiască România Socialistă!” şi a cântat sau a încercat să cânte primele versuri din Internaţionala. Ea, în schimb, a avut o altercaţie cu un militar, ştiu exact pentru că porecla militarului era Maşinuţă, acesta i-a zis „Până aici a fost Leano” şi ea l-a înjurat de mamă”.

„Am stat pe cadavrul lui Ceaușescu, pentru că nu mai era loc în elicopter”

După execuție, soţii Ceauşescu au fost înveliţi în pături militare şi foi de cort, pentru a fi transportaţi la Bucureşti, cu elicopterul. Cârlan îşi aminteşte de acel zbor, spunând că în acea îngrămădeală din cabină el s-a retras într-un colţ, aproape de „ceva” acoperit cu o folie de plastic. Spune el, „era mai confortabil decât pe scaune”.

„Am stat pe cadavrul lui Ceaușescu, dupa ce l-am ucis, din cauză că nu mai era loc în elicopter. Probabil că era mai confortabil decât pe scaune. Trupul lui încă era cald, iar sângele a curs pe pantalonii mei de camuflaj. Armata nu mi-a plătit niciodată pentru curățarea lor”, a mai declarat acesta în interviu.

Regimul Ceauşescu a fost înlăturat, într-un final, dar preţul plătit a fost imens: 1142 de morţi, 3138 de răniți, nu mai puțin de 748 de copii fiind declarați urmași de eroi-martiri.