Home » Life & Style » Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu, înainte de a conduce România. A dat ordin să fie demolată clădirea în care a lucrat

Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu, înainte de a conduce România. A dat ordin să fie demolată clădirea în care a lucrat

Bucur Ioana / 27.10.2020, 13:31

Copilăria și primii ani din viața de adult nu se potriveau imaginii imaculate a „eroului printre eroi”, „geniului Carpaților”, „marelui conducător” Nicolae Ceaușescu. Dorind să fie sigur că trecutul său va fi șters și nimeni nu va afla niciodată ce meserie a avut, înainte de a conduce România, Nicolae Ceaușescu a cerut să fie demolată clădirea în care a lucrat.

Secretul de care i-a fost rușine lui Nicolae Ceaușescu. De ce a dat ordin să fie demolată clădirea în care a lucrat în tinerețe?

Cariera politică a lui Nicoale Ceaușescu a început în Pitești. A fost numit deputat, apoi a devenit președintele Republicii Socialiste România. Înainte de Revoluție, se cunoșteau foarte puține detalii despre primii ani din viața dictatorului. Din documentele descoperite despre istoria orașului Pitești, s-a aflat că tânărul Nicolae a lucrat într-o casă situată pe Calea Craiovei, aproape de zona de centru. Imobilul a aparținut familiei Constantinescu și a fost demolată la ordinul comuniștilor.

Meseria de care i-a fost rușine lui Nicolae Ceaușescu
Nicolae Ceaușescu alături de soția și părinții săi

Adevărul despre demolarea clădirii a ieșit la lumină abia ani mai târziu. Nicolae Ceaușescu a dat ordinul pentru că nu voia ca cineva să afle ce meserie a avut înainte de a conduce România. De fapt, acesta ar fi fost motivul pentru care mai multe clădiri istorice au fost distruse.

Nicolae Ceaușescu, cizmarul care a ajuns să conducă România

Pe 26 ianuarie 1918, în familia Ceaușescu se năștea Nicolae, al treilea din cei 10 copii. Adevărul despre primii ani din viața lu Nicolae Ceauseșcu a fost descoperit, prin mărturiile apropiaților sau rudelor, după ce el și Elena Ceaușescu au fost executați. Niculina, sora mai mare a dictatorului a vorbit despre cum a ajuns ucenic la cizmărie și cât de mult îi plăcea să învețe în relatări consemnate în fostele Arhive ale Comitetului Central al Partidului Comunist Român, în Dosarul „Rusu Niculina (fostă Ceauşescu) – Amintiri”.

„(…) la una dintre acestea (clăci, n.a.) ne-am dus şi noi, copiii mai mari, adică eu, Marin şi Nicolae (…) Cel care ne însoţea, văzându-l mai dezgheţat şi mai isteţ pe fratele meu Nicolae, îi spune: «măi Nicolae, ia treci şi ordonă tu aici şi spune-le la fiecare cum să meargă cu secerişul» (…) La sfârşitul întrecerii care a fost, Nicolae a ieşit primul”, povesteşte sora fostului lider comunist.

Meseria de care i-a fost rușine lui Nicolae Ceaușescu
Nicolae Ceaușescu, în tinerețe

Familia Ceaușescu nu era bogată. Din cauza lipsei banilor, copiii nu au putut să își continue studiile, absolvind doar patru clase. Au știut ce înseamnă munca când erau încă mici. Prima care a devenit ucenic la cizmărie a fost Niculina, ea fiind cea care l-a luat și pe Nicolae Ceaușescu.

„(…) vorbise tata cu (…) care i-a spus: «măi Andruţă, nu este mă păcat de fata asta, de copilul ăsta să-l nenoroceşti; mai bine du-l la cumnatul meu Săndulescu care are un atelier de cismărie, pentru ca să înveţe şi ea o meserie mai bună, de care să se folosească mai târziu în viaţă» (…) În toamna anului 1930 l-am adus şi pe Nicolae la Bucureşti, la acelaşi patron (…) Când m-a văzut cucoana cu el în casă, m-a întrebat: «ăsta-i, fă, fratele tău?»; eu i-am răspuns: «ăsta-i» (…) Nicolae a fost un ucenic bun: era foarte muncitor, ascultător. La un an după venirea lui Nicolae în Bucureşti, a venit şi Marin şi aproape doi ani de zile am lucrat la acest atelier toţi trei.(…) După vreo doi ani de zile, Nicolae a plecat ca ucenic la un frate al patronului nostru, care se numea nea Gogu Săndulescu şi avea un atelier de cismărie pe str. Vaporul lui Assan”, a mai spus sora lui Nicolae Ceaușescu.