Home » Life & Style » Motivul pentru care Nicolae Ceaușescu nu avea niciodată bani la el. Singurul obiect pe care îl purta în buzunar

Motivul pentru care Nicolae Ceaușescu nu avea niciodată bani la el. Singurul obiect pe care îl purta în buzunar

Manolică Anca / 23.11.2020, 15:24
Motivul pentru care Nicolae Ceaușescu nu avea niciodată bani la el. Singurul obiect pe care îl purta în buzunar

Nicolae Ceaușescu a fost un adevărat personaj, prin faptele sale, de multe ori controversate, marcând istoria comunistă a României. Cu toate că au trecut mulți ani de când a fost ucis, obiceiurile sale reprezintă subiecte de discuții chiar și în prezent. Iar unul dintre ele este legat de bani. Iată care este motivul pentru care Nicolae Ceaușescu nu avea niciodată bani la el.

Motivul pentru care Nicolae Ceaușescu nu avea niciodată bani la el

Se spune că nimeni nu l-a văzut vreodată pe Nicolae Ceaușescu având bani la el sau măcar un portofel. Mai mult, se spune că acesta nu avea, nici măcar, actele de identitate la el. Fiind cunoscut de absolut toată lumea, nu mai avea nevoie de acest document.

Cel care a vorbit despre acest lucru a fost Marin Neagoe, șeful Direcției a V-a a Securității. El este unul dintre personajelele care mergea peste tot cu Președintele Republicii Socialiste România și îl cunoștea bine pe dictatator.

„Nu l-am văzut niciodată pe Ceauşescu cu bani la el. Nu avea niciodată nevoie de bani, nici în ţară şi nici în vizitele externe pe care le făcea. El mânca la Gospodăria de Partid, avea frizer, croitor, tot ce-i trebuia, deci n-avea el nevoie de bani. La restaurant n-a fost niciodată, toată viaţa lui, deci n-a avut de plătit vreo notă”, a spus Marin Neagoe într-un interviu.

Familia Ceaușescu nu plătea nici chirie, nici întreținere și nici nu dădea banu pe transport. Asta, în situațiile extrem de rare în care membrii familiei foloseau transportul în comun.

Nicolae Ceaușescu nu era nevoit să poarte niciodată bani la el
Nicolae Ceaușescu nu era nevoit să poarte niciodată bani la el

Singurul obiect pe care îl purta în buzunar

Deși nu purta niciodată portofelul cu bani sau actul de identitate la el, totuși Nicolae Ceaușescu avea un obiect pe care îl purta adesea în buzunar. Este vorba despre pașaport, pe care îl lua atunci când călătorea în străinătate, în vizite de lucru.

În ceea ce privește tabieturile cuplului, acestea surprindeau oamenii cu care intrau în contact. Erau în concordanță cu strictețea pe care o afișau în fața poporului. Oameni tipicari și extrem de ordonanți, pentru care nu exista să își arunce hainele pe scaun după ce se schimbau. Ceaușescu avea un suport de haine personal, pe care își așeza obiectele vestimentare astfel: ciorapii îi împăturea pe pantofi, pantofii pe suport și hainele pe umeraș, la dungă.

A fost cel mai tânăr conducător politic din Europa

Ceauşescu a fost singurul lider comunist care a stabilit relaţii diplomatice cu RFG (1967) şi singurul care nu a rupt legăturile cu Israelul după Războiul celor Şase Zile (1967). Totodată, preşedintele Republicii Socialiste România a fost şi unicul şef al unui stat din lagărul socialist membru al Băncii Mondiale şi al FMI.

Deși a fost președintele Republicii din 1965 până în 1989, nu avea cel mai mare salariu din țară. În anul 1984, salariul lui Ceaușescu era de 15.000 de lei, în condițiile în care, în acele vremuri, un dolar american valora 30 de lei. Astfel, Ceaușescu câștiga 500 de dolari.