Home » Când, unde, cum » 7 lucruri neștiute despre Stalin. Ce înălțime avea, cum a ajuns să studieze Teologie și ce s-a ales de unica lui fiică

7 lucruri neștiute despre Stalin. Ce înălțime avea, cum a ajuns să studieze Teologie și ce s-a ales de unica lui fiică

Manolică Anca / 04.06.2021, 13:14

În zilele noastre, Stalin este considerat a fi unul dintre cei mai malefici oameni din istorie, abuzurile și crimele înfiorătoare pe care le-a comandat depășind ca magnitudine pe cele ale lui Adolf Hitler. Iată totuși câteva lucruri mai puțin știute despre Stalin. Ce mare complex avea.

1. Lucruri mai puțin știute despre Stalin, pe numele său real Ioseb Besarionis dze Djugașvili

Iosif Stalin nu era de origine rusă, ci era originar din Georgia, regiune ocupată în 1801 de Rusia. El s-a născut pe 18 decembrie 1878, în Gori, numele său real fiind Ioseb Besarionis dze Djugașvili. În copilărie era poreclit Soso, un diminutiv pentru Ioseb.

Stalin a venit pe lume într-o familie săracă, cu un tată cizmar alcoolic și o mamă spălătoreasă. La vârsta de numai șapte ani, acesta s-a îmbolnăvit de variolă, o boală ce i-a lăsat adânci urme pe chip. Însă, acestea au fost șterse din fotografiile oficiale, imediat ce a ajuns la conducerea Uniunii Sovietice.

2. Era foarte complexat de statura sa

Fostul dictator avea numai 1,63 metri înălțime, destul de puțin pentru un bărbat, dacă stăm să ne gândim. Și pentru a prea mai înalt, acesta purta mereu pantofi cu talpă groasă și stătea cocoțat pe piedestaluri atunci când asista la parade sau susținea discursuri.

Mai mult, în urma unui accident pe care l-a suferit în copilărie, el a rămas șchiop, iar mâna stângă îi era mai mică decât dreapta, și cu mobilitate redusă.

Părinții lui Stalin
Părinții lui Stalin

3. A dat Biblia pe Marx

Pe lista de lucruri mai puțin știute despre Stalin se înscriu și pasiunile sale. În decembrie 1895, acesta a fost trimis de mama lui să studieze la seminarul teologic din Tbilisi, capitala Georgiei.

Însă, el a devenit imediat împotriva studiului Bibliei, preferând să îl citească pe Karl Marx și să se alătură unui grup socialist local. Chiar în jurnalul seminarului era consemnat faptul că Stalin se declarase ateu, nu mergea la rugăciuni și refuza să își scoată pălăria în fața călugărilor.

În anul 1899, el părăsea seminarul și adopta o „viață lumească”, devenind un jucător foarte bun și pasionat de biliard și colecționar de ceasuri. De asemenea, îi plăceau farsele, la evenimentele sociale încurajând cîntatul și consumul de alcool.

4. Lucruri mai puțin știute despre Stalin. A scris mai multe poeme și a fost meteorolog

Înainte de a deveni revoluționar și, mai apoi, liderul Uniunii Sovietice, Stalin a fost un poet ce aspira să ajungă departe. Sub numele de Soselo, acesta a scris și a publicat mai multe poeme.

Între anii 1906 și 1908, atunci când a fost arestat de ruși, împreună cu banda sa au jefuit nave poștale, trenuri bănci pentru a putea finanța organizațiile bolșevice. Mai mult, pentru a face uneori rost de bani, acetia răpeau copiii unor oameni bogați, cerând răscumpărare.

Pe lista de lucruri mai puțin știute despre Stalin se înscrie și faptul că singurul său loc normal de muncă a fost cel de meteorolog, în cadrul unul observator din Tbilisi.

Stalin în 1902, la vârsta de 23 de ani
Stalin în 1902, la vârsta de 23 de ani

5. A provocat cea mai gravă foamete

Industrializarea forțată a Uniunii Sovietice pe care el a ordonat-o a provocat cea mai gravă foamete din istorie în Ucraina între 1932 și 1933. Astăzi, ucrainieii o numesc Holodomor sau „moartea prin înfometare”. Atunci, 6-8 milioane au murit din cauza lipsei hranei, din care 4-5 milioane au fost ucrainieni.

6. A fost nominalizat la Nobelul pentru Pace

Deși a ucis milioane de oameni, el a primit două nominalizări pentru Premiul Nobel pentru Pace, în 1945 și în 1948, „pentru implicarea lui în încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Mai mult, cotidianul americat Time l-a numit de două ori „omul anului”, în 1939 și 1942.

7. Fiica lui a fugit din URSS

Svetlana Alliluyeva, născută la 28 februarie 1926, în Moscova, este cu siguranță una dintre cele mai controversate figuri ale perioadei staliniste. Cunoscută și ca Lana Peters, ea a fost cel mai mic copil și singura fiică a dictatorului.

Din cauza mediului în care a fost crescută şi a constrângerilor de care a avut parte, aceasta a încălcat regulile sovietice şi a plecat în India, fără a mai privi în urmă. Mai mult, în 1967 a evadat în America devenind cetăţean american.