Home » Când, unde, cum » 9 lucruri mai puțin știute despre Cimitirul Vesel din Săpânța, locul unde poveștile morților ajung chiar pe cruci

9 lucruri mai puțin știute despre Cimitirul Vesel din Săpânța, locul unde poveștile morților ajung chiar pe cruci

Manolică Anca / 26.08.2021, 14:16
9 lucruri mai puțin știute despre Cimitirul Vesel din Săpânța, locul unde poveștile morților ajung chiar pe cruci

Cu siguranță, toți românii au auzit și chiar au și vizitat Cimitirul Vesel din Săpânța. Acesta a devenit unul dintre cele mai vizitate și iubite obiective turistice din Maramureș, chiar și din țară, fiind locul în care se spune că se râde în fața morții.

Tot ce nu știai despre Cimitirul Vesel din Săpânța

Despre Cimitirul Vesel de la Săpânța, Maramureș, a auzit foarte multă lumea, chiar și de dincolo de granițele țării noastre. A fost inclus în multe articole din presa internațională și în numeroase topuri cu destinații de vizitat, fiind vizitat anual de zeci de mii de turiști din toate colțurile lumii.

Situat în b=, foarte aproape de granița României cu Ucraina, cimitirul găzduiește o mulțime de cruci pe care sunt ilustrate diverse scene din viața persoanelor decedate. Colorate în diverse nuanțe, predominant fiind albastru, crucile au înscrise pe ele versuri satirice care vorbesc despre cine a fost persoana respectivă.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Idea de a înveseli locul îi aparție lui Stan Ioan Pătraș, care s-a inspirat de la daci, ei privind moartea ca pe un eveniment vesel, în comparație cu semnificația acesteia în cultura populară unde este văzută și prezentată ca fiind ceva trist. Monumentul în aer liber s-a transformat rapid într-un obiectiv turistic pentru care unii călătoresc ore întregi pentru a face o vizită în acest loc uimitor.

Stan Ioan Pătraș, fondatorul
Stan Ioan Pătraș, fondatorul

Lucruri interesante despre locul unde poveștile morților ajung chiar pe cruci

Crucea soacrei din Cimitirul Vesel este o legendă, la fel ca și celelalte deja legendă. La fel ca multe alte povești sculptate pe crucile de lemn din centrul localității Săpânța. Astăzi, acest loc este un muzeu în aer liber, dar în același timp este și cimitirul satului. Peste 850 de cruci vesele sunt prezente în curtea bisericii, primele datând încă din anul 1935.

  1. Fondatorul Stan Ioan Pătraș a ales să lățească partea verticală a crucii, tocmai pentru a avea loc de epitaf.
  2. El a fost un artist popular, sculptor, poet și pictor, care a lucrat la operele sale de artă peste 50 de ani.
  3. Munca și tradiția deja formată este dusă mai departe, cu mândrie, de către ucenicul său Dumitru Pop Tincu.
  4. Primul epitaf din Cimitirul Vesel din Săpânța datează din anul 1935. Astăzi, adună peste 800 de cruci decorate, fapt care atrage anual mii se turiști în zonă.
  5. Localnicii strâng bani de-a lungul vieții pentru a-și cumpăra cruci de lemn sculptate și pictate în acest stil, care vor spune povestea vieții lor.

    Cimitirul Vesel din Săpânța
    Cimitirul Vesel din Săpânța

  6. Mari creatori de modă au transpus lucrările artistului popular Pătraș în creațiile lor, acestea fiind bine văzute de publicul iubitor de frumos.
  7. Cimitirul Vesel din Săpânța ocupă locul doi în clasamentul monumentelor funerare din lume, după Valea Regilor din Egipt. În Europa, el ocupă locul întâi.
  8. Fiecare cruce ilustrează o poezie scurtă, câteva rime simple, între 7 şi 17 versuri si conține numele celui decedat.
  9. Tot procesul se realizează manual. După ce lemnul de stejar ia forma crucii, se vopsește cu culoarea cunoscută ca albastru de Săpânța, după care se trec elementele de decor, rime, scene din viața decedatului și motivele morții. O astfel de cruce ajunge să coste între 1.500 de lei si 2.500 de lei, în funcție de complexitatea lucrării.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128