Cu siguranță, toți românii au auzit și chiar au și vizitat Cimitirul Vesel din Săpânța. Acesta a devenit unul dintre cele mai vizitate și iubite obiective turistice din Maramureș, chiar și din țară, fiind locul în care se spune că se râde în fața morții.
Despre Cimitirul Vesel de la Săpânța, Maramureș, a auzit foarte multă lumea, chiar și de dincolo de granițele țării noastre. A fost inclus în multe articole din presa internațională și în numeroase topuri cu destinații de vizitat, fiind vizitat anual de zeci de mii de turiști din toate colțurile lumii.
Situat în b=, foarte aproape de granița României cu Ucraina, cimitirul găzduiește o mulțime de cruci pe care sunt ilustrate diverse scene din viața persoanelor decedate. Colorate în diverse nuanțe, predominant fiind albastru, crucile au înscrise pe ele versuri satirice care vorbesc despre cine a fost persoana respectivă.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Idea de a înveseli locul îi aparție lui Stan Ioan Pătraș, care s-a inspirat de la daci, ei privind moartea ca pe un eveniment vesel, în comparație cu semnificația acesteia în cultura populară unde este văzută și prezentată ca fiind ceva trist. Monumentul în aer liber s-a transformat rapid într-un obiectiv turistic pentru care unii călătoresc ore întregi pentru a face o vizită în acest loc uimitor.
Crucea soacrei din Cimitirul Vesel este o legendă, la fel ca și celelalte deja legendă. La fel ca multe alte povești sculptate pe crucile de lemn din centrul localității Săpânța. Astăzi, acest loc este un muzeu în aer liber, dar în același timp este și cimitirul satului. Peste 850 de cruci vesele sunt prezente în curtea bisericii, primele datând încă din anul 1935.