Home » Știri » Cele mai mari biserici din România. Top 10 construcții uriașe

Cele mai mari biserici din România. Top 10 construcții uriașe

Violeta Badea / 18.01.2021, 12:48

Cele mai mari biserici din România. Top 10 construcții uriașe. Catedrala Mântuirii Neamului va fi ,cu siguranţă, cea mai mare biserică din România. Asta ştim cu toţii. Aceasta va avea o înălţime de 120 de metri şi ar trebui să fie finalizată în anul 2024. Dar până atunci vă prezentăm un top al celor mai mari biserici din ţara noastră.

1. Cele mai mari biserici din România. Catedrala Mitropolitană din Timişoara

Catedrala Mitropolitana din Timisoara este cea mai inalta biserica
Catedrala Mitropolitana din Timisoara este cea mai inalta biserica

Catedrala Mitropolitană din Timişoara reprezintă cea mai mare biserică din România, având o înălţime de 90,5 metri.  A fost construită în perioada 1936 și 1941. Pe data de 23 august 1938 au fost sfinţite clopotele şi crucile bisericii, dar abia în anul 1956 au fost finalizate toate finisajele, picturile interioare și exterioare, din cauza celui De-al Doilea Război Mondial.

Catedrala a fost inaugurată la data de 6 octombrie 1946 în prezența Regelui Mihai. Catedrala are 11 turle, iar cea mai înaltă ajunge la o înălţime de 83,7 metri. Cele şapte clopote au o greutate totală de 8.000 kg.

2. Catedrala „Nașterea Domnului” din Suceava

Catedrala „Nașterea Domnului” din Suceava a fost contruită între anii 1991-2015. Catedrala din Suceava este a doua ca mărime din ţară după Catedrala Mitropolitană din Timişoara, având o înălţime de 82 de metri. În judeţul Suceava sunt construite 752 de biserici, iar jumătate dintre ele au fost ridicate după anul 1989.

În data 4 octombrie 2015 a avut loc prima sfinţire a clădirii. Construcția are trei turle în formă octogonală. În vârful acestora se poate observa câte o cruce din inox aurit.

3. Cele mai mari biserici din România. Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca

Biserca Sfantul Mihail din Cluj Napoca este construita in stil gotic
Biserca Sfantul Mihail din Cluj Napoca este construita in stil gotic

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca este situată în Piaţa Centrală din Cluj Napoca şi reprezintă unul dintre cele mai impunătoare lăcaşuri de cult din ţară. Biserica măsoară 70 de metri lungime și are o înălțime a turlei de 80 de metri.

Construcţia bisericii a debutat în anul 1316 și a fost finalizată în 1390. În perioada 1410 şi 1487 are loc o reconstrucţie, iar în anul 1390 a fost terminat și altarul. Lăcaşul este construit în stil gotic.

4. Biserica Mănăstirii Săpânţa Peri

Te-ai fi gândit vreodată că avem cea mai mare biserică de lemn din Europa? Ei bine, da! Aceasta se află în România şi este vorba de Mănăstirea Săpânţa – Peri.  Aceasta fost construită în anul 1997, în sat Săpânța, din judeţul Maramureş.

Biserica Mănăstirii Săpânța Peri are 78 de metri, iar crucea din vârf măsoară aproximativ şapte metri. Pentru realizarea ei s-au folosit și circa patru kilograme de foiță de aur. Mănăstirea a devenit obiectiv turistic, iar mii de oameni vin an de an să o viziteze.

5. Cele mai mari biserici din România. Biserica Evanghelică din Bistrița

Biserica Evanghelica din Bistrita are o inaltime de 75 de metri
Biserica Evanghelica din Bistrita are o inaltime de 75 de metri

Biserica Evanghelică din Bistrița este situată în centrul oraşului Bistriţa. Aceasta are o înălțime de 75 de metri şi are, de asemenea, cel mai înalt turn medieval din România. Construcţia a început în anul 1478 şi a fost finalizată în anul 1563.

În anul 1857a avut locun incendiu, iar turnul a ars fiind apoi refăcut în partea superioară. Cu acest prilej, în anul 1861, a fost montat și ceasul aflat în folosinţă în zilele noastre.

6. Biserica „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Harghita

Biserica „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Harghita se află, mai exact, în comuna Ditrău. A fost construită în perioada 1908 şi 1911. Lungimea clădirii bisericii este de 56 de metri, lățimea este de 23 de metri, iar turlele ajung la înălțimea de 75 de metri.

Episcopul romano-catolic al Transilvaniei, Contele Gusztáv Károly Majláth a sfinţit biserica în anul 1911. În perioada 2007-2013 au avut loc restaurările.

7. Cele mai mari biserici din România. Catedrala Evanghelică din Sibiu

Catedrala Evanghelica din Sibiu reprezinta una dintre cele mai vechi si impresionante cladiri gotice din zona Transilvaniei
Catedrala Evanghelica din Sibiu reprezinta una dintre cele mai vechi si impresionante cladiri gotice din zona Transilvaniei

Catedrala Evanghelică din Sibiu este un simbol al oraşului, devenind un obiectiv turistic pe care nu ai să-l ratezi dacă ajungi acolo. Cu siguranţă, reprezintă una dintre cele mai vechi și impresionante clădiri gotice din zona Transilvaniei.

Construcția catedralei a început în anul 1371 şi a fost finalizată în anul 1520. Mai recent, în anul 2011 clădirea a fost consolidată, beneficiind de fonduri europene pentru reparația acoperișului.

8. Biserica Reformată din Dej

Biserica Reformată din Dej se află în Piaţa Centrală a municipiului. Construcţia a fost ridicată în perioada 1456-1526, iar în anul 1643 a fost construit turnul,ajungând la o înălţime de 71 de metri. Biserica este construită în stilul gotic. Lăcaşul a devenit model pentru bisericile româneşti maramureşene.

9. Cele mai mari biserici din România. Biserica romano-catolică Sfinții Petru și Paul din Bacău

Catedrala Sfintii Petru si Paul
Catedrala Sfintii Petru si Paul

Biserica romano-catolică Sfinții Petru și Paul din Bacău este o construcţie recentă, fiind ridicată ăn anul 2005 în centrul oraşului Bacău. Clădirea are o înălţime de 70 de metri. Biserica a fost sfinţită la data de 20 noiembrie 2005 de Episcopul Petru Gherghel.

10. Catedrala Înălțarea Domnului din Bacău

Catedrala Înălțarea Domnului din Bacău este situată pe Bulevardul Unirii. Clădirea este impresionantă şi măsoară o lungime de 70 de metri, o lățime de 38 de metri și o înălțime maximă de 70 de meri. Construcţia a început în anul 1991 şi s-a finalizat în anul 2018. Crucea măsoară şapte metri înălţime.