Home » Știri » Totul despre Patriarhul Daniel. Cum îl cheamă de fapt, ce salariu are și cu ce se ocupa pe vremea lui Ceaușescu

Totul despre Patriarhul Daniel. Cum îl cheamă de fapt, ce salariu are și cu ce se ocupa pe vremea lui Ceaușescu

Manolică Anca / 11.01.2021, 11:48

În jurul Patriarhului Daniel s-au aflat foarte multe controverse de-a lungul anilor. Unele legate de salariul său, altele legate de gestionarea defectuoasă a Instituției bisericești din România, ori de  Unele dintre acestea au reușit să fie și elucidate. Totul despre Patriarhul Daniel. Cum îl cheamă, de fapt, pe capul Bisericii Ortodoxe Române, ce salariu are și cu ce se ocupa pe vremea lui Ceaușescu.

Totul despre Patriarhul Daniel. Care este numele său, de fapt, și cu ce s-a ocupat înainte de ’89

Preafericitul Patriarh Daniel este un personaj foarte controversat în România, fiind acuzat adesea că se află la limita credinței creștine și că gestionarea întregii Instituții bisericești din România este absolut defectuoasă. Actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a fost înscăunat oficial pe data 30 septembrie 2007. Dan Ilie Ciobotea, pe numele său real, a fost student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde a obținut Diploma de licență în teologie (Noul Testament).

Ulterior, a frecventat cursurile de doctorat în cadrul Institutul Teologic Universitar din București, după care, și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și vreme de doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). În 1980, actualul Patriarh a fost lector la Institul Ecumenic de la Bossey, Elveția, iar între anii 1986-1988 a fost și director adjunct al Institutului. S-a remarcat, din punct de vedere academic, și la Geneva și Fribourg, Elveția, unde a fost cadru didactic asociat, potrivit site-ului oficial al Patriarhiei Române.

Patriarhul Daniel, fotografie din tinerețe
Patriarhul Daniel, fotografie din tinerețe

Totul despre Patriarhul Daniel. Debutul în viața monahală

Totul despre Patriarhul Daniel. Cu doar doi ani înainte de Revoluția din 1989, el a debutat în viața monahală, la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe celebrul părinte Cleopa. Cu această ocazie, el a fost hirotonit ieromonah, apoi, în octombrie 1988, a fost hirotesit protosinghel. În perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, a fost consilier patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic. În paralel, a deținut funcția de Conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar din București.

În ianuarie 1990, actualul Patriarh a devenit președintele Grupului de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii. Jumătate de an mai târziu, pe 7 iunie 1990 este ales, iar pe 1 iulie 1990 este înscăunat ca Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Ce salariu are capul Bisericii Ortodoxe Române

Salariul lunar al Patriarhului a fost subiectul unor ample controverse, vehiculându-se sume enorme. De la 1 ianuarie 2019, șeful BOR a beneficiat de majorarea salariului minim pe economie, venitul lui ajungând la 23.920 lei pe lună, adică aproximativ 240 milioane de lei vechi. În 2018, salariul Patriarhului era de 16.600 de lei, egal cu cel al președintelui Senatului României.

Patriarhul Daniel a studiat la universități de prestigiu din afara țării
Patriarhul Daniel a studiat la universități de prestigiu din afara țării

Este foarte important de menționat că fiecare funcție din cadrul BOR este remunerată diferit, aceste diferențe salariale fiind uriașe în unele cazuri. Astfel, unii reprezentanți ai Bisericii care se bucură se poziții înalte pot lua și peste 8.000 de lei lunar. Spre exemplu, un episcop poate câștiga peste 5.000 de lei, un mitropolit 7.500 de lei, iar un Patriarh poate ajunge la mult peste 8.000 de lei. În schimb, un preot „la început de drum” nu este atât de bine plătit. Acestea încasează un salariu lunar net sub 2.000 de lei. În general, salariile de bază sunt cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, la care se adaugă și binecunoscutele donații de la enoriași.

Biserica Ortodoxă Română se implică în campania de vaccinare împotriva Covid 19

Biserica Ortodoxă Română a decis să se implice activ în campania de vaccinare împotriva Covid 19, astfel că, va începe distribuirea de materiale informative despre vaccinare în eparhii, printr-o broșură intitulată „Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură”. Anunțul a fost făcut chiar de Patriarhul Daniel, se arată într-o postare făcută pe Facebook de Ministerul Sănătății.

Biserica Ortodoxă Română a decis să se implice activ în campania de vaccinare împotriva Covid 19
Biserica Ortodoxă Română a decis să se implice activ în campania de vaccinare împotriva Covid 19

Conform calendarului de vaccinare, preoții ar urma să intre în etapa a doua, care ar urma să înceapă în câteva zile. Biserica Ortodoxă face apel la o informare corectă a populației.