Home » Când, unde, cum » 9 lucruri mai puțin știute despre moarte. Cum a apărut obiceiul înmormântării. Care este ultimul simț care dispare, după ce o persoană moare

9 lucruri mai puțin știute despre moarte. Cum a apărut obiceiul înmormântării. Care este ultimul simț care dispare, după ce o persoană moare

Manolică Anca / 30.03.2022, 16:33
9 lucruri mai puțin știute despre moarte. Cum a apărut obiceiul înmormântării. Care este ultimul simț care dispare, după ce o persoană moare

Moartea este deopotrivă tristă și fascinantă, cel mai mare mister al vieții. Ea invocă în noi o curiozitate de neegalat, încă din cele mai vechi timpuri, numeroși scriitori, poeți, oameni de știință și filosofi din lume petrecându-și întreaga viață studiind subiectul morții. Am adunat o colecție de 10 lucruri mai puțin știute despre moarte care sigur te vor fascina.

Lucruri mai puțin știute despre moarte

1. După trei zile de la deces, enzimele care s-au ocupat de digerarea hranei încep să devoreze trupul neînsuflețit

În timpul procesului de digestie, stomacul produce acizi și enzime care distrug moleculele mai mari de hrană, transformându-le în unele mai mici, pentru ca acestea să poată fi absorbite de organism ca nutrienți. Celulele care căptușesc pereții interiori ai intestinelor pot elibera până la doi litri de acid clorhidric (HCl).

Deoarece acesta este coroziv, intestinele secretă în mod regulat un mucus, pentru protecție. Însă, după deces, acesta nu mai este secretat, astfel că enzimele și acizii încep să devoreze trupul neînsufleţit.

2. Obiceiul îngropării a apărut în urmă cu probabil 300.000 de ani

Înmormântarea celor treciți în neființă a făcut parte din doctrina religiilor paleoliticilor și se spune că a apărut în Paleoliticul mijlociu. Cu toate acestea, cele mai vechi înregistrări care confirmă ipoteza, datează de acum 100.000 de ani și au fost găsite în Peștera Skhul din Qafzeh, Israel.

3. Lucruri mai puțin știute despre moarte. După ce o persoană trece în neființă, auzul este ultimul simţ care dispare

Există o mulțime de procese care au loc atunci când o persoană moare. Printre acestea se numără schimbarea ritmului de respirație, existența halucinațiilor, ori persoana în cauză poate fi agitată. De asemenea, temperatura corpului scade. Dr. Katherine Clark, de la Royal Prince Alfred Hospital, Sydney, spune că uzul este ultimul simţ care dispare, lucru indicat de electroencefalogramă.

Lucruri mai puțin știute despre moarte
Lucruri mai puțin știute despre moarte

4. Cel mai probabil, corpul va scoate un geamăt puternic după ce moartea s-a instalat deja

Atunci când aerul și gazele rămase într-un cadavru încep să iasă prin gât și nas, acestea pot face să vibreze corzile vocale, ceea ce produce un zgomot care seamănă cu un gemete.

5. Mulți care au experimentat moartea clinică, descriu existența unei lumini albe strălucitoare și a unui tunel care pare să ducă la viața de apoi

Experiența aproape de moarte” este clasificată un profesor universitar de psihologie la Universitatea din Connecticut, în cinci etape: pace, separare corporală, intrarea în întuneric, vederea luminii și intrarea în lumină.

6. Lucruri mai puțin știute despre moarte. Oamenii de știință criminalistică pot spune când și, uneori, cum a murit o persoană, observând tipurile de insecte care au început să se adune în interiorul și în jurul unui cadavru.

Din momentul în care o persoană moare, insectele devin atrase de corpul în descompunere. Entomologii criminaliști sunt capabili să determine momentul și cauza morții pe baza stadiilor larvelor, a comportamentului insectelor și multe altele.

7. Globii oculari se turtesc imediat după ce persoana moare

Pentru ca ochii să pară mai plinuți în timpul serviciilor funerare, se pun adesea capace de ochi sub pleoape pentru a recrea forma pe care globii oculari o aveau în timpul vieții.

8. Cum descopereau pe vremuri dacă o persoană era sau nu decedată

În epoca victoriană, la sfârșitul secolului al XIX-lea, oamenii recurgeau la o metodă inedită pentru a afla dacă defunctul era într-adevăr mort. Trupul neînsuflețit era așezat într-un sicriu din lemn la suprafața căruia se făcea o mică gaură.

Prin scobitura respectivă, rudele răposatului legau o frânghie de degetul cadavrului la un capăt, celălalt fiind atașat de un clopoțel. Acest truc era util pentru a descoperi dacă persoana trecuse sau nu în neființă, deoarece în momentul în care individul s-ar fi trezit din somnul adânc ar fi tras de funie, sunând, astfel, din clopoțel.

În aceste cazuri, rudele se grăbeau să îl scoată din coșciug.

9. Curiozități despre moarte. De unde provine tradiția cu adusul florilor

Ritualul de a pune flori la mormânt datează din aceeași epocă, pe vremea când, în timpul celor trei zile de priveghi, oamenii înconjurau trupul neînsuflețit cu buchete mari de flori pentru a neutraliza mirosul neplăcut și înțepător.