Home » Când, unde, cum » Acelaș sau același? Cum este corect și de ce

Acelaș sau același? Cum este corect și de ce

Ileana Mladinoiu / 08.05.2022, 14:27
Acelaș sau același? Cum este corect și de ce

Tema se înscrie în rândul celor cu care, probabil, v-ați obișnuit, propunându-vă să faceți alegerea corectă între cele două forme: acelaș sau același. Altfel spus cu „i” sau fără „i’ la sfârșitul acestui cuvânt. Fără să stea prea mult pe gânduri, unii ar pleca la drum cu acelaș, din motive diverse. Nu-i interesează dacă e bine așa, le este mai comod. La o adică s-ar schimba sensul termenului dacă nu i-ar adăuga acel „i”?

Acelaș sau același? Care este forma corectă

Alții s-ar afla într-o dilemă, pentru că nu doresc să „dezonoreze” limba română sau să se facă de rușine în fața utilizatorilor cu pretenții mari legate de modul de scriere a unor astfel de termene. Pentru toți, avem pregătite explicații bazate pe studii care vor elimina dependența de superficialitate îndeosebi în scriere.

Dexonline.ro ne oferă sensul lui același, deoarece aceasta este varianta corectă a pronumelui demonstrativ în cauză. Înseamnă „care este tot acela, chiar acela, care este tot la fel ca mai înainte”.

Din punct de vedere etimologic pronumele același s-a format din pronumele demonstrativ acela plus reflexivul „și” pe care l-a întâlnit și la pronumele de identitate „însuși”. Deci acela + şi ne duce la forma acelaşi.

Ca parte de vorbire același este pronume demonstrativ care arată identitatea unui obiect cu altul sau identitatea unui obiect cu sine însuși. De aceea se numește și pronume demonstrativ de identitate.

Acelaș sau același? Cum este corect și de ce
Acelaș sau același? Cum este corect și de ce

Cum este corect: acelaș sau același

În general, pronumele demonstrativ este pronumele fără forme personale (de apropiere, de depărtare şi de identitate din care face parte și acelaşi).

Pronumele același se declină la fel ca pronumele acela, elementul component „și” fiind invariabil.
Același poate avea valoare de adjectiv pronominal demonstrativ când însoțește un substantiv cu care se acordă în gen, număr și caz, deci când nu ține locul numelui de ființe sau de lucruri (doar le însoțesc determinând acel substantiv).

De ex. A rămas acelaşi om pe care l-am cunoscut în gimnaziu. Același determină substantivul om, este de genul masculin, numărul singular, cazul acuzativ.

După cum observaţi pronumele de identitate același este așezat înaintea substantivului cu care se acordă în gen, număr și caz. Reţineţi că același va preceda întotdeauna substantivul.

Oare vom putea spune şi scrie vreodată: Mi-am găsit câinele în locul același? În niciun caz! Propoziția potrivită este: Mi-am găsit câinele în același loc.

Sau: Mereu dorul acelaşi mă arde? Nu sună mai frumos: Mereu acelaşi dor mă arde?

În declinare, acelaşi are următoarele forme:

La cazurile nominativ și acuzativ singular, vom folosi varianta același. Pentru plural, forma este aceiași. La cazurile genitiv și dativ, singular avem aceluiași, iar la plural acelorași.

De ex. Pe același director l-am reîntâlnit în liceul unde am fost elev acum cinci ani (același este adjectiv pronominal demonstrativ la acuzativ singular).

Drumul până la castel este același (cazul nominativ, singular)

Recapitulând, vorbind de ortografie, acelaş este scris uneori greșit, neținâdu-se seama că, la pronumele demonstrativul de identitate, la final, punem „şi”, nu „ş”, la fel la adjectivele pronominale demonstrative de identitate- acelaşi copil.

Nu vă temeți de același, pentru că nu desemnează pluralul. Este ceea ce am explicat pe parcursul articolului.