Home » Când, unde, cum » De ce câinele tău face ochi triști. Misterul deslușit de specialiști

De ce câinele tău face ochi triști. Misterul deslușit de specialiști

Manolică Anca / 19.04.2022, 17:12
De ce câinele tău face ochi triști. Misterul deslușit de specialiști

Dacă ai privit în ochii plini de suflet ai unui câine și ai văzut cum încearcă deodată să îi facă să pară triști, știi deja ceea ce oamenii de știință au confirmat: câinii își pot folosi expresiile faciale pentru a comunica cu noi. Dar ce anume încearcă să ne spună? Iată ce spun specialiștii care au analizat comportamentul simpaticelor noastre animale de companie.

Câinii își schimbă expresiile faciale atunci când știu că oamenii se uită la ei

Fețele câinilor au evoluat de-a lungul a zeci de mii de ani pentru a-i face mai atrăgători pentru oameni, spre deosebire de lupii sălbatici din care au descins, arată noile studii. Se pare că mușchii faciali ai câinilor au o proporție mult mai mare de fibre musculare „cu contracție rapidă” decât cei ai lupilor, iar oamenii de știință cred că acest lucru le permite câinilor să comunice mai eficient sentimentele lor stăpânilor.

Câinii sunt capabili să recunoască intențiile celorlalți, dar mai presus de toate, a noastră. Acest lucru le permite să își reorienteze comportamentul în funcție de răspunsul nostru, devenind expert în arta cerșetoriei.

Dacă ai și tu un câine, sigur i-ai putut vedea măcar odată ochii de mielușel care te priveau cu disperare. El știe că prin această strategie este capabil să își atingă obiectivele. Iar aici nu este vorba de învățare, ci de genele sale.

Aceste fețe sunt rezultatul moștenirii lor genetice

Câinii, în special, au doi mușchi faciali, RAOL (Retractor Anguli Oculi Lateralis) și LAOM (Levator Anguli Oculi Medialis). Aceștia le permit să se încrunte într-o grimasă „jalnică”, ceva asemănător cu sprâncenele la om.

De ce câinele tău face ochi triști
De ce câinele tău face ochi triști

Oamenii de știință au descoperit că patrupezii își mișcă și modifică intenționat acești mușchi în funcție de reacția observatorului lor. În plus, de exemplu, în timpul mesei, ei sunt capabili să identifice cel mai generos om de la masă și să-l „atace” cu acei ochi triști. Dacă nu primesc niciun răspuns, se vor îndrepta către următoarea „victimă”.

Ce să faci când câinele tău face ochi triști

Să-l înțelegi: primul lucru este să înțelegi că cerșitul face parte din condiția lui de câine, așa că nu trebuie să te întristezi.

Nu-l întărâta: dacă îți cere mâncare, cel mai bine este să-l ignori. Să-l privești înseamnă să-l întărâți și mai tare, lucru care nu va face decât să îl irite.

Învață-l o alternativă: dacă patrupedul tău are deja obiceiul de a cerși pentru că l-ai întărâtat ocazional, dresează-l și învață-l un comportament alternativ.

Asigură-te că nevoile sale sunt satisfăcute: sporește-i activitatea socială cu alți câini și plimbările exploratorii. De asemenea, trebuie să-și organizeze rutina și să fie consecvent cu ea.

Hrănește-l bine și devreme: ideal ar fi ca animalul de companie să fie învățat să mănânce înainte ca familia să ia masa. În acest fel el nu va mai simți să cerșească la fel de mult, pentru că este sătul. Desigur, nu este o regulă.