Home » Când, unde, cum » Afacerea din care mafia siciliană câștigă două miliarde de euro pe an. Nu este vorba despre traficul de droguri

Afacerea din care mafia siciliană câștigă două miliarde de euro pe an. Nu este vorba despre traficul de droguri

Balan Daniel / 10.02.2022, 17:52
Afacerea din care mafia siciliană câștigă două miliarde de euro pe an. Nu este vorba despre traficul de droguri

Deși am putea crede că mafia siciliană face cei mai mulți bani din traficul ilegal cu substanțe interzise, realitatea este cu totul și totul diferită. Nu mai puțin de două miliarde de euro anual intră în buzunarul mafioților din jocurile de noroc. Haideți să vedem cum reușește mafia siciliană să câștige această sumă enormă de bani.

Mafia siciliană câștigă două miliarde de euro pe an din jocurile de noroc

Se pare că veniturile din jocurile de noroc ilegale, fizice și online, au reușit să le depășească cu mult pe cele din traficul de droguri. În zilele noastre, acesta este modul prin care mafia siciliană face cei mai mulți bani. Zilnic în buzunarele mafioților, mai ales cei din Palermo și Catania, intră sume enorme, după ce aceștia exploatează pasiunea sicilienilor pentru jocurile de noroc.

Acest fenomen afectează unul din patru cetățeni sicilieni și care, conform specialiștilor, are legătură directă cu dependența celor mai tineri de a sta în mediul online. Potrivit statisticilor, nu mai puțin de 43% dintre copiii între 10 și 21 de ani sunt conectați la rețea mai mult de trei ore pe zi.

Criptomonedele sunt greu de urmărit

Ei bine, necesitatea de a fi tot timpul online devine astfel un fel de anticamera pentru dezvoltarea dependenței de jocuri de noroc, una dintre cele mai profitabile modalități de a face bani pentru mafia siciliană. În acest fel, crima organizată poate să „spele” până la 150 de milioane de euro lunar, potrivit Mediafax.

După cum era și de așteptat, banii sunt ținuți în paradisuri fiscale, fiind tot timpul pregătiți pentru a fi reintroduși în circulație, fără a risca să fie confiscați de oamenii legii (cum se poate întâmpla în cazul drogurilor). Așa că, pentru a spăla milioane de euro zilnic este nevoie doar de un computer și o conexiune la rețea.

„Asociațiile mafiote sunt dedicate jocurilor de noroc și pariurilor. Un alt indiciu asupra capacității mafiei de a profita de oportunitățile oferite de globalizare se regăsește în utilizarea criptomonedelor, precum bitcoin și, mai nou, Monero2, care nu permit urmărirea ușoară”, spun autoritățile din Italia, conform informațiilor preluate de pe larepubblica.it.

Mafia siciliană câștigă două miliarde de euro pe an din această afacere
Afacerea din care mafia siciliană încasează două miliarde de euro pe an

Serverele ilegale din Malta

Se pare că serverele ilegale, gestionate de mafia siciliană, prin care treceau miliardele de pe urma pariurilor erau pe insula Malta. Deși au trecut cinci ani, timp în care mai multe case de pariuri au fost confiscate și zeci de site-uri au fost închise, Malta rămâne în continuare punctul de referință pentru zona gri a pariurilor ilegale, atât pentru „Cosa Nostra”, cât și pentru celelalte două mari grupări mafiote, „Cammora și „’ndrine”.

În luna noiembrie a anului trecut, oamenii legii au demarat o operațiune în care au fost eliminate afacerile familiilor „La Noce” și „Passo di Rigano”. Se pare că doar aceste două clanuri câștigau circa 14 milioane de euro pe lună din pariurile pe platformele malteze. Potrivit statisticilor, în ultimul an, unul din patru sicilieni cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani și-au încercat norocul în mediul online.