Home » Știri » Poruncile mafiei siciliene. Regula 10 e printre cele mai importante

Poruncile mafiei siciliene. Regula 10 e printre cele mai importante

Manolică Anca / 06.04.2021, 14:44
Poruncile mafiei siciliene. Regula 10 e printre cele mai importante

Mafia siciliană este una dintre cele mai de temut organizații criminale din lume, cu o istorie de aproape două secole. Extinsă în toate colțurile lumii, pentru a putea rezista și funcționa mafioții trebuie să respecte niște reguli foarte stricte. Iată care sunt poruncile mafiei siciliene.

Ce este mafia siciliană

Primele organizații mafiote tradiționale au apărut în comunitățile sătești de la început de secolul XVIII, având ca arie de acoperire Sicilia. Mafia italiană funcționează prin respectarea sferelor de influență, prin respectarea „legii tăcerii” și adaptabilitatea la noile condiții. Însă o caracteristică importantă este reprezentată de interconexiunile cu puterea politică. Cea mai importantă grupare din Sicilia este cunoscută sub numele Cosa Nostra.

Cosa nostra numără circa 5.000 de membri, ceea ce reprezintă unul la 1.000 de locuitori sicilieni. Unitatea de bază a organizaţiei este „Familia”, care include mai multe grupe formate din „oameni de onoare” şi „soldaţi”. Însă, de-a lungul timpului, clanurile mafiote s-au înmulțit pe teritoriul italian, astfel că au apărut și alte grupări extrem de periculoase precum Camorra şi ’Ndrangheta. Fiecare grup este cunoscut ca o „familie“ care stăpâneşte un anumit teritoriu, în care operează acţiunile criminale.

Salvatore Lo Piccolo, fost cap al mafiei siciliene
Salvatore Lo Piccolo, fost cap al mafiei siciliene

Poruncile mafiei siciliene

În anul 2007, polițiștii au reușit să facă o captură importantă, arestând capul mafiei siciliene Salvatore Lo Piccolo, cunoscut şi sub numele de „Baronul” (il Barone). Printre documentele găsite de politişti, s-a descoperit şi un decalog cu poruncile mafiei siciliene, 10 reguli stricte pe care membrii sunt obligați să le respecte. Astfel, capii Mafiei au certitudinea că lucrurile nu le scapă de sub control, mai ales în cazul celor mai tineri care sunt tot mai nesupuşi.

Lista cu poruncile mafiei siciliene a fost găsită în servieta de piele a lui Lo Piccollo, pe care acesta o purta în permanenţă cu el. Tot acolo a fost găsită şi o fotografie care ilustra ce li se întâmplă celor care jură strâmb la ceremonia de iniţiere. În cadrul acestui ritual, mafioţii trebuie să jure credinţă Cosei Nostra: „Jur că voi fi credincios Cosei Nostra. Dacă voi trădă, carnea să-mi fie arsă, la fel ca în această fotografie”.

Poruncile mafiei siciliene fac referire atât la aspecte ale activităţii desfăşurate în cadrul grupărilor mafiote, cât și la aspecte din viața personală. Iată care sunt acestea:

  1. Nimeni nu are voie să facă direct cunoştinţă cu unul dintre membrii famiei. O a treia persoană va face acest lucru.
  2. Este interzis ca vreun membru să se uite după soţiile prietenilor.
  3. Este interzis ca vreun membru să fie văzut vreodată în prejma poliţiştilor.
  4. Este interzisă frecventarea barurilor sau a cluburilor.
  5. Membrii trebuie să fie mereu la dispoziția Mafiei, chiar şi atunci când soţia naște.
  6. Toate întâlnirile stabilite trebuie să fie respectate.
  7. Soţiile se tratează cu mare respect.
  8. Membrii mafiei trebuie să spună numai adevărul.
  9. Este interzisă intrarea în posesia a banilor altor membri ai familiei sau altei familii din Mafie.
  10. Nu pot face parte din Cosa Nostra cei care au legături cu Poliţia, cei ai căror rude sunt trădători şi cei care nu au valori morale.