Home » Știri » 10 lucruri mai puțin știute despre Etna, cel mai activ vulcan al Europei

10 lucruri mai puțin știute despre Etna, cel mai activ vulcan al Europei

Alexandru Cazacu / 18.02.2021, 15:55
10 lucruri mai puțin știute despre Etna, cel mai activ vulcan al Europei

Mulți au aflat deja că, în urmă cu doar două zile, vulcanul situat în estul Siciliei a erupt din nou, aceasta fiind cea mai mare erupție din ultimii ani. Etna cel mai mare dintre cei trei vulcani activi din Italia și are o înălțime de 3.330 de metri. În continuare noi vă vom prezenta câteva lucruri mai puțin știute despre Etna.

Lucruri mai puțin știute despre Etna

Cum vă spuneam, situat în Sicilia, cel mai înalt vulcan din Europa are o înălțime de 3.330 și un diametru mediu de bază de 40 de kilometri. Etna este de asemenea unul dintre cei mai activi vulcani din lume și este cunoscut pentru erupțiile sale.

Sit al Patrimoniului mondial UNESCO

În anul 2013, Vulcanul Etna a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Asta datorită activității sale vulcanice și a importanței culturale și științifice la nivel mondial. Totodată este una dintre cele mai frumoase atracții naturale din lume.

”Craterele din vârf, conuri de zgură, fluxurile de lavă, peșterile de lavă și depresiunile în Valle del Bove fac din muntele Etna o destinație preferată pentru cercetare și educație”, a estimat UNESCO, care notează că acesta continuă să „influențeze vulcanologia, geofizica și alte discipline de cunoaștere a Pământului”.

Alunecă în mare

Puțini sunt cei care știu că Muntele Etna alunecă spre Marea Mediterană cu o viteză medie de 14 milimetri în fiecare an.

Etna este un stratovulcan

Vulcanul Etna erupe în medie o dată la fiecare 1,7 ani și este un staratovulcan, adică un vulcan compozit format din mai multe straturi.

Trei cratere în care au loc majoritatea erupțiilor

De asemene, a o altă curiozitate a vulcanului Etna o reprezintă faptul că, muntele are trei cratere la vârf. Acestea sunt craterul central, craterul de nord-est și craterul sud-estic, iar majoritatea erupțiilor au loc în acestea.

10 lucruri pe care nu le știai despre Etna
10 lucruri pe care nu le știai despre Etna

De unde vine numele vulcanului

Se pare că numele vulcanului situat în estul Siciliei, Etna vine din grecescul ”aitne”, care înseamnă ”a arde”.

Mărimea Etnei

Mai mult de atât, mărimea vulcanului Etna și fluxul său de lavă poate acoperi o suprafață de nu mai puțin de 600 de kilometri pătrați.

Cel mai vechi vulcan din lume

Etna este cel mai vechi vulcan din lume, cu o lavă datată din anul 1.500 î.Hr. Deși nu toate erupțiile sunt violente, una dintre acestea care a avut loc în 1669 a distrus nenumărate localități din jurul muntelui, potrivit atlas-geografic.net.

Etna este parc național

Pe lângă toate acestea, vulcanul Etna face parte dintr-un un parc național cu o suprafață de 224 km pătrați. Acesta cuprinde mai mulți vulcani, pădurile montane din jur și câmpuri de lavă.

Cel mai mare munte din insulele mediteraneene

Muntele Etna este cel mai înalt din insulele mediteraneene și cel mai activ stratovulcan din lume. Vulcanul are o istorie eruptivă ce poate fi urmărită tocmai din urmă cu 500.000 de ani, din care cel puțin 2.700 de ani de activitate vulcanică au fost documentați. De asemenea, muntele are ecosisteme terestre importante, inclusiv flora și fauna endemică, iar activitatea sa face ca acesta să fie un laborator natural pentru studiul proceselor ecologice și biologice.