Home » Când, unde, cum » Anul în care Stalin a fost numit cetăţean de onoare al României. Cine și de ce a luat decizia neașteptată

Anul în care Stalin a fost numit cetăţean de onoare al României. Cine și de ce a luat decizia neașteptată

Manolică Anca / 22.02.2022, 09:15
Anul în care Stalin a fost numit cetăţean de onoare al României. Cine și de ce a luat decizia neașteptată

Iosif Stalin (18 decembrie 1878 – 5 martie 1953) este unul dintre cei mai cunoscuți oameni din istorie și unul dintre cei mai diabolici conducători ruși. Abuzurile și crimele înfiorătoare pe care le-a comandat le depășesc ca magnitudine pe cele ale lui Adolf Hitler. Cu toate acestea, șeful Partidului Comunist și dictator al statului sovietic URSS a fost cândva numit cetăţean de onoare al României. Cum s-a decis acest lucru.

Stalin, cetăţean de onoare al României

Iosif Stalin a fost un nume important în Revoluția Rusă care a devenit șeful Partidului Comunist și dictator al statului sovietic cunoscut sub numele de Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS). Pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dictatorul a menținut o alianță neliniștită cu SUA și Marea Britanie pentru a lupta împotriva Germaniei naziste, însă a renunțat la orice fel de prietenie după război.

Odată încheiat acest război, a rămas sarcina de a reconstrui Europa. În vreme ce Statele Unite și Regatul Unit căutau stabilitate, dictatorul Stalin nu a dorit să cedeze teritoriul pe care l-a cucerit în timpul războiului. Astfel că, acesta a revendicat zonele pe care le-a eliberat din Germania ca parte a imperiului sovietic.

Stalin, cetăţean de onoare al României

Între 1945 şi 1948, Stalin și-a dat toată silința să instaureze regimul comunist în mai multe țări, printre care România, Bulgaria, Ungaria, Germania de Est, Polonia sau Cehoslovacia. În 1948, acesta a ordonat blocada economică din Berlin, sperând sa poată prelua controlul asupra Germaniei, iar în 1950 l-a încurajat pe Kim Il Sung, conducătorul comunist al Coreei de Nord, să invadeze Coreea de Sud.

În anul 1947, Consiliul de Miniştri l-a numit pe Iosif V. Stalin cetăţean de onoare al României, iar pe Viaceslav Molotov cetățean de onoare al Clujului. Acesta din urmă își legase numele de România încă din anul 1939. Atunci, el a semnat pactul cu Germania care, practic, a dus la ruperea în bucăți a României Mari.

Stalin a fost numit cetăţean de onoare al României
Stalin a fost numit cetăţean de onoare al României

După opt ani, în împrejurări cu totul noi, în care România burgheză și totalitară de extremă dreaptă a fost înfrântă, alături de Germania nazistă, pe Frontul de Est unde luptase pentru a recupera Basarabia și Bucovina de Nord (a ținutului Herței), același Molotov devenea cetățean de onoare al Clujului.

Moartea acestuia și eliberarea de sub politicile staliniste

În martie 1953, Stalin moare. În prima zi a lunii, acesta participase la o petrecere care a durat toată noaptea, unde a fost alături de ministrul de interne Lavrenti Beria și de succesorul său Nikita Hrușciov. El a suferit un atac cerebral în urmă căruia a rămas paralizat pe partea dreaptă. A decedat pe 5 martie.

După moartea sa, în țările controlate de sovietici a început o perioadă de „dezgheț” în care politicile staliniste începeau ușor să se relaxeze. S-a resimțit și pe plan intern, unde noul lider Nikita Hrusciov a denunțat stalinismul în 1956, la nivel declarativ. Cu toate acestea, represiunile asupra celor acte s-au opus ideilor comuniste au mai durat încă ani buni după moartea lui Stalin.

Regimul lui Stalin a omorât zeci de milioane de oameni, după cum s-a afirmat adesea, în pustietățile nesfârșite ale Gulagului.