Home » Când, unde, cum » Artistele celebre din România pe care le-a interzis Elena Ceaușescu. Motivul nebănuit

Artistele celebre din România pe care le-a interzis Elena Ceaușescu. Motivul nebănuit

Cojocaru Cristian / 19.08.2021, 12:39
Artistele celebre din România pe care le-a interzis Elena Ceaușescu. Motivul nebănuit

Mai multe femei cunoscute au reușit să stârnească invidia Elenei Ceaușescu, astfel că artistele au primit interzis din partea acestea. Desigur, acestea nu au fost singurele care au avut de-a face cu preferințele familiei fostului dictator.

Artistele pe care Elena Ceaușescu le-a interzis

Cele trei femei care au avut de-a face cu invidia fostei dictatoare sunt Irina Loghin, Violeta Andrei și Jeanina Matei, cea din urmă având și o idilă cu Nicu Ceaușescu. Una dintre cele mai iubite interprete de la noi din țară, Irina Loghin a reușit să stârnească invidia Elenei Ceaușescu prin succesul pe care aceasta l-a cunoscut de-a lungul carierei sale.

Timp de 15 ani, interpreta a cântat pentru celebrul cuplu însă, în decursul anilor ’80 a ajuns să fie interzisă. Potrivit artistei, colegii de breaslă au fost cei care i-au băgat bețe în roate.

„Timp de 15 ani mi-am petrecut Revelionul cântând pentru familia Ceauşescu. Primeam telefon de la Ministerul Culturii, îmi spuneau că sunt chemată şi mă duceam, că nu aveam ce să fac. Dar Crăciunul îl petreceam întotdeauna alături de familie. Iar apoi m-au interzis în 1982. Se spunea că Elena Ceauşescu era geloasă pe mine, pentru că eram mult prea iubită de public. Dar eu ştiu că a fost mâna unor colegi «binevoitori», care au spus că eu cântam melodii indecente, ceea ce nu era adevărat.

Timp de opt ani nu am mai avut voie să cânt pe nicăieri. Primeam mii de scrisori, se zvonea că sunt în puşcărie, veneau oamenii din provincie special să mă caute, să afle ce e cu mine. În acest timp am mai cântat, dar în mare secret. Oamenii mă doreau pe scenă, dar era extrem de greu să ajung la ei”, explica Irina Loghin.

artistele interzis ceaușescu
Jeanina Matei a fost interzisa din cauza idilei pe care a avut-o cu fiul fostilor dictatori

Frumusețea părea să stârnească invidia dictatoarei

Violeta Andrei este cea de-a doua artistă și cea pe care Elena Ceaușescu a urât-o cel mai mult. Frumoasa actriță nu a putut să facă față puterii fostei dictatoare, fiind scoasă de pe platourile de filmare în anul 1982. În anul 1972 a avut loc o întâlnire între Elena Ceaușescu și Violeta Andrei, întâlnire în urma căreia doamna Ceaușescu a început să o urască.

”Şi m-a urât toată viaţa, pur şi simplu. Pentru mine, Elena Ceauşescu a fost un coşmar care m-a urmărit aproape 20 de ani”, a spus Violeta Andrei, în urmă cu opt ani.

Chiar dacă a fost rechemată pe platourile de filmare după prăbușirea comunismului, cel care a dat-o afară din teatru din nou a fost Ion Iliescu, după cum a afirmat vedeta.

Jeanina Matei era una dintre cele mai frumoase cântărețe a anilor ’80, fiind vizitată de către Nicu Ceaușescu la barul Melody. Chiar dacă fiul dictatorilor era luat de valurile iubirii, se pare că soții Ceaușescu nu au fost de acord cu această relație. Totul s-a răsfrânt asupra interpretei căreia i-a fost interzisă apariția la TV, ulterior părăsind România.

În anul 2013, atunci când Jeanina s-a întors din Italia, și-a adus aminte de perioada în care se întâlnea cu fiul Ceaușeștilor.

„Au fost clipe frumoase şi ca tot ceea ce e frumos, trece. Nu se poate şti dacă am fost marea lui dragoste. Ce e în sufletul unui om nu se ştie niciodată”, a mărturisit atunci cântăreața.

Tudor Gheorge, un alt mare nume care a avut de-a face cu Elena Ceaușescu

Cântărețul și compozitorul Tudor Gheorghe, a povestit în cadrul unui interviu acordat lui Ovidiu Ioanițoaia cum a avut de-a face la rândul său cu soția lui Nicolae Ceaușescu. Din cauza repertoriului i-au fost interzise spectacolele de către aceasta.

„Au dus caseta la Tovarășa, la Cabinetul 2. Eu am fost interzis definitiv din 86 până la Revoluție. Am făcut la Polivalentă un spectacol cu Ansamblul C.C. UTC. M-a pus dracu și-am spus o poezie a lui Dinescu, «Avalanșa». Apoi am cântat un colind. Pfaaa!, în 86, colind, nu era bine! Și am mai spus o poemă a lui Sorescu, «Femeia». «Ce știe femeia? Ea să ţină de coada cârpătorului, să stea ciucită la vatră, să şteargă sticla de lampă și să lase politica!»”, povestea artistul.

Acesta a fost și momentul când problemele au început să-i apară în cale, afirmând că „Am cântat aia: «Fir-ați ale dracu oltence/Iarna, grea, muierea, rea/Vacilor n-am ce le da/Să dau țâța dupe mână/Ca iarba prin coasă». Frumusețea de pe lume, din punctul de vedere al cântecului popular. Dar un binevoitor a înregistrat și a dus caseta la Tovarășa, la Cabinetul 2. Și asta a zis: «Nicule, tu vezi ce zice ăsta?!». El o fi zis: «Lasă-l, fă, că el cântă cu «Acolo este țara mea». «Fir-ar ăsta al dracu, să nu-l mai văd!». Și nu m-au mai văzut…”. La un moment dat, a venit un tovarăș de la Comitetul Central, la teatru, a făcut o ședință cu membrii de partid, eu nu eram niciodată… Cum să fiu, cu tata în pușcărie? Când am ajuns un nume, au tras de mine să mă facă membru de partid, dar i-am amânat și n-am mai vrut eu”, a adăugat Tudor Gheorghe în cadrul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”, de pe GSP.RO.