Home » Când, unde, cum » Bonnie Parker și Clyde Barrow, povestea celebrului cuplu de gangsteri americani. De ce au ajuns cei doi pe lista neagră a FBI-ului

Bonnie Parker și Clyde Barrow, povestea celebrului cuplu de gangsteri americani. De ce au ajuns cei doi pe lista neagră a FBI-ului

Manolică Anca / 23.05.2022, 15:32
Bonnie Parker și Clyde Barrow, povestea celebrului cuplu de gangsteri americani. De ce au ajuns cei doi pe lista neagră a FBI-ului

Mulți dintre noi avem ca punct de „referință” povestea de dragoste dintre Romeo și Julieta. Însă, au existat și alte cupluri celebre care și-au lăsat puternic amprenta în istorie. Cinematografia i-a făcut pe Bonnie și Clyde, cuplul de gangsteri din SUA, celebri în întreaga lume. Cine au fost faimoșii criminali Bonnie Parker și Clyde Burrow și care a fost finalul poveștii lor.

Bonnie Parker, fata bună

Anii de copilărie ai lui Bonnie și Clyde sunt în multe privințe asemănători, iar bucuria lor este foarte mică. Așadar, Bonnie Parker s-a născut în familia unui zidar din Texas. În 1914, când fata avea doar 4 ani, tatăl ei a murit, lăsând familia fără mijloace de trai. Rămasă cu trei copii, mama sa a fost nevoită să se mute într-o suburbie a orașului Dallas. Acolo, în Cement City, fata a mers la școală.

Este important de menționat că era un copil foarte inteligent. Profesorii au remarcat diversele talente ale lui Bonnie, iar ea se pricepea în mod deosebit să scrie poezii. Când fata avea 15 ani, l-a cunoscut pe Roy Thornton, care studia la aceeași școală. Au fost atât de absorbiți de sentimentele și visele lor, încât au decis să părăsească școala, iar în 1926 îndrăgostiții s-au căsătorit.

Din păcate, căsnicia nu a fost de durată. Tânăra familie a suferit în mod constant dificultăți financiare. Bonnie a fost nevoită să lucreze ca ospătăriță, dar după închiderea cafenelei sale, situația din familie a devenit cu adevărat dezastruoasă. În plus, Roy însuși nu a căutat să-și susțină tânăra soție.

Era obișnuit ca el să dispară săptămâni întregi fără să-i spună soției ce face, astfel că divorțul a devenit inevitabil. La scurt timp după ce s-a despărțit de Bonnie, Roy a ajuns în închisoare.

Tânărul infractor Clyde Barrow

Clyde Barrow era cu doar un an mai mare decât Bonnie. S-a născut într-o familie de fermieri, devenind al cincilea din șapte copii. Familia sa a fost tot timpul săracă, ceea ce l-a determinat pe acesta să încalce de nenumărate ori legea. În 1926, acesta a ajuns pentru prima dată la închisoare. Motivul a fost o mașină închiriată cu întârziere.

Dar chiar și după eliberare, Barrow nu a căutat să se întoarcă la un stil de viață liniștit. A luat parte adesea la jafuri de magazine, furturi de mașini, iar în 1930, ca recidivist, a fost trimis la închisoarea Eastham din Texas. Acolo, Clyde a comis prima sa crimă, un deținut cu care tânărul nu prea se înțelegea. În 1932, Clyde a fost eliberat. Nu venea spășit, ci înrăit. Devenise un criminal crud și furios.

Aceasta a fost perioada în care Clyde și Bonnie s-au întâlnit. Este imposibil de spus cu siguranță cum s-au cunoscut tinerii, pentru că nu s-a păstrat nicio dovadă. Există sugestii că s-ar fi văzut pentru prima dată grație unui prieten comun. S-au plăcut imediat unul pe celălalt, iar ea avea să se alăture bandei din care el făcea parte.

Bonnie Parker și Clyde Barrow
Bonnie Parker și Clyde Barrow

O serie de crime și jafuri

Banda criminală, care anterior era specializată în jafuri fără sânge, s-a transformat mai apoi într-o gașcă de ucigași fără milă. Clyde și complicii săi au jefuit și au ucis fără nicio mustrare de conștiință. Dar poliția și-a făcut treaba și, unul câte unul, asociații lui Barrow au fost arestați. Așa avea să devină Bonnie o înlocuitoare extrem de valoroasă.

Biograful John Chevy a spus că Clyde a fost cel care a învățat-o pe Bonnie să tragă cu arma, care, după ce i-a simțit abilitățile, a arătat o adevărată pasiune pentru armele de foc.

Clyde însuși a învățat mai târziu de la Bonnie să ia rapid pistolul sau mitraliera necesară și să le folosească în scopul propus. Cei doi călătoreau cu mașina, având asupra lor un adevărat arsenal, format din diferite tipuri de arme și nenumărate muniții.

Vânătoarea lui Bonnie și Clyde

După o serie de jafuri, ucideri de civili și de șerifi, Clyde a decis să pună în aplicare un plan pe care îl avea de mult timp în minte – un atac asupra închisorii Eastham, unde el fusese închis. În 1934, l-a dus la bun sfârșit, eliberând mai mulți complici care se aflau în închisoare în calitate de prizonieri.

Acest incident a arătat autorităților texane că este necesar să trimită toate forțele de poliție pentru a prinde cuplul criminal. Însă șeful cazului Bonnie și Clyde, șeriful Frank A. Heimer, celebru pentru masa de arestări spectaculoase și pentru uciderea criminalilor în timpul detenției, a fost transformat în curând într-o umbră a celebrului cuplu.

Când polițiștii de la rutieră au fost uciși pe autostradă în aprilie 1934, poliția texană a anunțat o recompensă. Oricine ar fi adus cadavrele lui Bonnie și Clyde avea să primească o sumă uriașă pentru acele vremuri – o mie de dolari.

Moartea cuplului de gangsteri

23 mai 1934 a fost ultima zi din viața lui Bonnie Parker și Clyde Barrow. O echipă formată din patru Texas Rangers a împușcat mașina în care se aflau. A fost o capcană a șerifului, realizată cu măiestrie. Frank A. Heimer a calculat cu precizie traseul pe care cei doi aveau să meargă.

Principiul lui Clyde era să treacă granițele a cinci state, ceea ce a creat un cadru pentru acțiunile poliției locale. Cu toate acestea, a existat o trăsătură în caracterul criminalului – consecvența – care le-a adus moartea. Șeriful a reușit să le descopere traseul.

Printre rangerii care i-au întins o ambuscadă s-a numărat Thad Hinton, cu care Bonnie a avut cândva o aventură. Mai târziu, el a recunoscut în fața reporterilor că îi părea rău pentru fosta lui iubită, dar încă de la început era clar că va sfârși rău. 187 de gloanţe s-au tras, dintre care 50 i-au atins pe cei doi.

Clyde a murit în urma primului val, dar Bonnie care se afla în maşina a fost auziţă ţipând în timp ce gloanţele o ținteau. Trupurile ciuruite au fost îngropate în locuri diferite, deși în timpul vieții au declarat în repetate rânduri că ar fi vrut să se odihnească în apropiere. Povestea lor de dragoste a devenit o poveste de crimă și moarte, pentru care acest cuplu a fost întotdeauna pregătit.