Home » Când, unde, cum » Când a fost construită Catedrala Notre-Dame din Paris, una dintre cele mai frumoase din lume, și ce s-a descoperit sub ea. Istoria mai puțin știută

Când a fost construită Catedrala Notre-Dame din Paris, una dintre cele mai frumoase din lume, și ce s-a descoperit sub ea. Istoria mai puțin știută

Manolică Anca / 17.03.2022, 12:38
Când a fost construită Catedrala Notre-Dame din Paris, una dintre cele mai frumoase din lume, și ce s-a descoperit sub ea. Istoria mai puțin știută

Unul dintre cele mai notabile monumente din Paris, și din întreaga Europă, de altfel, este Catedrala Notre Dame. Comoara catolică are o vechime de peste 800 de ani și este situată pe o mică insulă numită Ile de la Cite, pe mijlocul râului Sena. Află când a fost construită catedrala, al cărei nume înseamnă Doamna noastră și ce s-a descoperit sub ea.

Când a fost construită Catedrala Notre-Dame din Paris

Construcția catedralei a fost finalizată pe parcursul a 200 de ani. A fost începută în 1163, în timpul domniei regelui Ludovic al VII-lea, și a fost finalizată în 1345. construită pe o mică insulă numită Île de la Cité, în mijlocul Senei, aceasta este considerată o bijuterie a arhitecturii gotice medievale.

După ce a început construcția, la designul catedralei au fost adăugate contraforturi zburătoare. Acest design are rolul de a menține în picioare pereții subțiri și înalți, în stil gotic, și de a preveni apariția fisurilor în aceștia. Contraforturile zburătoare au rolul de a oferi suport structurii, dar și de a adăuga un plus la stilul gotic al catedralei.

Fațada dantelată a catedrageli și cele două turnuri patrulatere, de câte 69 m fiecare, radiază mult echilibru. Intrarea în lăcaș se face prin trei porți bogat ornamentate, care evocă simbolurile stilului gotic târziu. Impresia de spațiu din interior este copleșitoare, zidurile ei înălțându-se pe trei rânduri de coloane. De proporții impozante, 130 m lungime, 45 m lățime, 35 m înălțime, în catedrală încap până la 10.000 de persoane.

Ce evenimente istorice au avut loc acolo

Ca și în cazul celor mai multe monumente istorice notabile, Catedrala Notre dame Paris are partea sa de momente istorice glorioase și tragice, care vor rămâne pentru totdeauna de neșters în mintea oamenilor de pretutindeni. Printre acestea se numără încoronarea lui Henric al VI-lea al Angliei chiar în interiorul catedralei, în 1431.

Catedrala a fost la un moment dat într-un stadiu de degradare totală și aproape de a fi demolată, dar a fost salvată mai târziu de Napoleon, care a fost încoronat el însuși împărat în 1804 în interiorul catedralei.

Catedrala Notre-Dame din Paris
Catedrala Notre-Dame din Paris

De asemenea, nu putem uita de poate cea mai faimoasă poveste a țărancei Ioana d’Arc, care este bine documentată în cărțile de istorie ale Franței. Ea a fost foarte curajoasă și a susținut că a avut viziuni de la Dumnezeu. Această fată săracă avea o bogăție spirituală și de caracter, chiar dacă nu avea bunuri materiale. Prin viziunile și curajul ei, ea a ajutat Franța în luptele împotriva trupelor engleze.

În timp ce folosea tacticile militare înțelepte ale Ioanei d’Arc, binecunoscuta eroină, Franța a câștigat multe lupte împotriva Angliei. De asemenea, a fost o mare susținătoare a monarhiei. Ea este indirect motivul pentru care Carol al VII-lea a fost încoronat.

Cu toate acestea, Ioana d’Arc a fost capturată de burundieni, acuzată de erezie și, în mod tragic, a fost arsă pe rug. Dar acesta nu a fost sfârșitul curajoasei fete. La 7 iulie 1456, Ioana d’Arc a fost declarată nevinovată și martiră. În 1909 a fost beatificată în celebra catedrală Notre Dame din Paris de către Papa Pius al X-lea.

Catedrala Notre-Dame din Paris
Catedrala Notre-Dame din Paris

Ce sarcofag antic a fost descoperit sub catedrala Notre Dame din Paris

Arheologii au găsit un vechi sarcofag de plumb și mai multe morminte sub catedrala Notre-Dame, oferind o nouă perspectivă asupra istoriei catedralei. Acestea datează probabil din secolul al XIV-lea, în timpul unor săpături desfăşurate înainte de lucrările de reconstrucţie a catedralei Notre-Dame din Paris, a anunţat luni Ministerul Culturii din Franţa.

Aceste vestigii sunt „de o calitate ştiinţifică remarcabilă”, potrivit Ministerului Culturii. Ele au fost aduse la suprafață în zona transeptului catedralei, parţial distrus de incendiul care a avut loc în aprilie 2019. Printre morminte, „a fost dezgropat un sarcofag antropomorf de plumb, conservat în întregime”.

Arheologii au declarat că sarcofagul de plumb a aparținut, cel mai probabil, unui înalt demnitar și au spus că ar putea data din secolul al XIV-lea. Dacă se confirmă acest lucru, ar putea fi o descoperire spectaculoasă.