Home » Când, unde, cum » Care este cea mai mică catedrală din lume. Se află chiar în România

Care este cea mai mică catedrală din lume. Se află chiar în România

Alexandru Cazacu / 23.02.2022, 18:05
Care este cea mai mică catedrală din lume. Se află chiar în România

Deși multe dintre catedralele lumii sunt mărețe, cu turnuri care mai de care mai înalte, există și catedrale mai mici, a căror suprafață nu este mai mare de 100 m pătrați. Acesta este și cazul celei mai mici catedrale din lume, care se află chiar în țara noastră. Haideți să vedem care este cea mai mică catedrală din lume.

Cea mai mică catedrală din lume se află chiar în România

Chiar în centrul Capitalei, la scurtă distanță de Piața Romană, putem găsi cea mai mică catedrală din lume. Mai exact, este vorba despre Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare”. Această are o lățime de doar 5 metri și 16 metri lungime. Chiar dacă suprafața acestui lăcaș de cult este mai mică de 100 de metri pătrați, spațiul este suficient mulți credincioși greco-catolici care vin să se roage aici.

Construcția este situată pe Strada Polonă din București, la numărul 50, la câteva zeci de metri distanță de strada principală. Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” a fost construită în anul 1909 și este considerată a fi cea mai mică din lume.

„Credincioșii sunt întotdeauna așteptați în zilele de duminică, pentru că nu e o biserică de cartier în sensul unei confesiuni majoritare. Cei mai mulți au originile în Transilvania. Există și acel univers al sensibilității care ne face să fim parte a bisericii care își trage rădăcinile în Ardeal”, spune Mihai Frățilă, Episcop de București, potrivit observatornews.ro.

Care este cea mai mică catedrală din lume. Se află chiar în România
Care este cea mai mică catedrală din lume. Se află chiar în România

Istoria celei mai mici catedrale din lume

După cum am menționat anterior, construcția a fost ridicată în anul 1909. La vremea respectivă,  arhiepiscopul romano-catolic Raymund Netzhammer își dorea să construiască un loc unde comunitatea greco-catolică să se poată ruga.

Conform lui Mihai Frățilă, arhiepiscopul a primit atunci susținerea Papei Pius al X-lea, care a acceptat să se facă o colectă în lumea catolică pentru a strânge fondurile necesare. Se pare că datorită dimensiunilor modeste ale lăcașului de cult, fondurile s-au strâns destul de repede.

„Biserica a fost confiscată de regimul comunist și a fost dată Bisericii Ortodoxe, care a stăpânit-o până în toamna anului 2006, din păcate. În 2014, arhiepiscopul major decide împreună cu Sinodul Bisericii Romane unite cu Roma, înființarea unei noi episcopii greco-catolice cu sediul la București, astfel că Bisericuța Vasile cel Mare devine Catedrală”, adaugă Mihai Frățilă.

Catedrala a rezistat bombardamentelor și calamităților naturale

Deși este considerată cea mai mică din lume, spațiul catedralei este suficient pentru aproximativ 100 de credincioși. De-a lungul vremii, bombardamentele și cutremurele au distrus o mare parte din decorațiunile interioare inițiale ale catedralei greco-catolice. Din fericire, iconostasul nu a fost afectat, rămânând intact, iar zidurile au fost restaurate.

Pictura de pe pereții catedralei de astăzi a fost făcută printr-un proiect al unui pictor ucrainean care locuiește în Italia. În zilele noastre, atmosfera liniștită îi face pe credincioșii care vin la rugăciune să se simtă ocrotiți și în largul lor chiar și în cea mai mică catedrală din lume. Paroh aici a fost episcopul Ioan Bălan, unul dintre cei șapte beatificați chiar de către Papa Francisc. El apare alături de alți martiri pe pereții laterali ai lăcașului de cult.