Home » Știri » Catedrala Neamului. Ce înălțime are, cât de mare a fost investiția și cum arată interiorul bisericii

Catedrala Neamului. Ce înălțime are, cât de mare a fost investiția și cum arată interiorul bisericii

Violeta Badea / 25.02.2021, 16:34
Catedrala Neamului. Ce înălțime are, cât de mare a fost investiția și cum arată interiorul bisericii

Catedrala Neamului. Ce înălțime are, cât de mare a fost investiția și cum arată interiorul bisericii. Catedrala Mântuirii Neamului este unul dintre cele mai grandioase proiecte din istoria României. Clădirea este mai înaltă decât Casa Poporului, iar investiția depășește orice imaginație. În acest articol veți afla ce înălțime are, cât a costat până în acest moment și cum arată interiorul.

Catedrala Mantuirii Neamului este finalizata in proportie de 95%
Catedrala Mantuirii Neamului este finalizata in proportie de 95%

Catedrala Neamului. Ce înălțime are și cât de mare a fost investiția

Catedrala Mântuirii Neamului ocupă printre primele locuri în topul megaconstrucțiilor din Europa. Aceasta o depășește la înălțime pe clădirea simbol a României , Casa Poporului, având o înălțime de 120 de metri până la baza crucii de pe turla principală. De asemenea, lungime clădirii este de  126,10 de metri, iar lățime este de de 67,70 metri.

Catedrala Mântuirii Neamului a costat până în prezent nu mai puțin de 121 de milioane de euro, excluzând costurile legate de teren, cei 100.000 de mii de metri pătrați de pe Dealul Arsenalului, de lângă Palatul Parlamentului. Însă, lucrurile nu se vor opri aici, deoarece proiectul nu este terminat.

Construcția a debutat în anul 2010, iar termenul pentru finalizarea construcției este abia în anul 2024.  În prezent, construcția este finalizată în proporție de 95%. Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită pe data de 25 noiembrie 2018, iar la fericitul eveniment au asistat peste 40.000 de pelerini.

Altarul Catedralei Mantuirii Neamului
Altarul Catedralei Mantuirii Neamului

Iată care sunt dimensiunile Catedralei Mântuirii Neamului:

  • Lungimea – 126,10 de metri;
  • Lățimea (la abside) – 67,70 de metri;
  • Înălţimea – 120 de metri până la baza crucii de pe turla principală Pantocrator (crucea va avea încă 7 metri);
  • Aria totală construită la sol – 13 668,50 de metri pătrați;
  • Aria totală desfăşurată construită – 52 529,20 de metri pătrați;
  • Aria utilă totală – 36 897,96 de metri pătrați;
  • Volum – 323 000 de metri cubi;
  • Capacitate – 6.000 de persoane, dintre care 1.000 de scaune.

Terasa din jurul cupolei principale se află la o înălțime de 91 de metri și oferă o priveliște superbă a orașului. Accesul acolo se poate face cu ajutorul scărilor sau a celor opt lifturi cu care e prevăzută în interior catedrala.

Imagini din interiorul Catedralei Mantuirii Neamului
Imagini din interiorul Catedralei Mantuirii Neamului

Cum arată interiorul bisericii

În interiorul Catedralei Mântuirii Neamului continuă lucrările, șanierul este unul gigant pentru o clădire monumentală. Primele imagini din interiorul bisericii au apărut pe data de 24 septembrie 2018, fix înainte de a fi sfințit lăcașul. Așa cum era de așteptat, colosul a impresionat prin opulență.

Mulți oameni au fost impresionați de altar, unul unic în România, având o mulţime de icoane poleite în aur. Recent, au apărut și alte imagini cu picturile impresionante din mozaic. Îngerul din imagine este de o frumusețe aparte,iar substanțele folosite îi dau o strălucire remarcabilă. Tehnica mozaicului datează de dinainte de Hristos și a renăscut în România prin proiectul Catedralei Naționale.

Foto credit Daniel Codrescu
Foto credit Daniel Codrescu

“Televiziunea seamănă cu arta mozaicului, dacă la televizor avem pixeli pe care nu îi vedem cu ochiul liber, la fel se întâmplă și cu mozaicul. E un efect optic, de la distanță nu percepem pietricelele din mozaic, dar în ansamblu este altceva, este minunat”, a precizat Daniel Codrescu, pictorul iconar care coordonează lucrările de pictură în mozaic de la Catedrala Mântuirii Neamului, citat de b365.ro.