Home » Life & Style » Intrarea Maicii Domnului în Biserică. De ce este considerată o zi magică. Ce e bine să faci

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. De ce este considerată o zi magică. Ce e bine să faci

Manolică Anca / 20.11.2020, 17:40
Intrarea Maicii Domnului în Biserică. De ce este considerată o zi magică. Ce e bine să faci

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prăznuită de credincioșii ortodocși, în fiecare an, pe 21 noiembrie. Această sărbătoare mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Iată care este semnificația acestei zile și ce este bine să faci.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prăznuită în fiecare an pe 21 noiembrie, este considerată o zi magică, fiind asociată în popor cu simbolurile luminii. Este prima mare sărbătoare din postul Crăciunului 2020, cu această ocazie credincioșii având dezlegare la consumul de pește.

Sfinții Ioachim si Ana sunt părinții Maicii Domnului. Lipsiți fiind de copii, dar cu mare credință în Dumnezeu, aceștia L-au rugat să le dăruiască cinstea de a fi părinți, spunând că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu pentru a îl închina Lui. Un înger le-a vestit că vor avea o fată care se va numi Maria. Sfinții Ioachim și Ana nu au uitat nicio secundă de promisiunea făcută lui Dumnezeu și, la trei ani de la nașterea Maicii Domnului, au dus-o la templu.

Acolo a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatal Sfântului Ioan Botezatorul, care a dus-o în cea mai sfântă încapere a acelui loc, în Sfânta Sfintelor, unde a stat până a împlinit 15 ani. Aici, la templu, Maria şi-a petrecut întreaga copilărie, crescând în curăţenie sufletească, rugându-se neîncetat şi citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve şi preoţi. A fost condusă în acel loc sfânt, pentru că ea însăși avea să devină „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu. Din ea, avea sa ia trup Iisus Hristos.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Ce e bine să faci în această zi

Fiind asociată, în popor, cu simbolurile luminii, precum candela, lumânarea, focul şi soarele, fiecare familie trebuie să aprindă candela în casă iar focul să ardă în cămin toată noaptea.

Tot în această noapte se fac farmece şi descântece, se află ursita şi se fac previziuni meteorologice. Conform tradiţiei populare, dacă în ziua Intrării Maicii Domnului va fi înnorat, peste an vor fi epidemii. Și dacă va ninge pe 21 noiembrie, se spune că vom avea parte de o iarnă lungă şi grea. Mai mult, se spune că în această zi se dechid cerurile şi credincioşii pricep graiul animalelor.

“Se crede că de Ovidenie se deschid cerurile şi că acum, cei cu sufletul curat pot înţelege graiul animalelor. Tot acum e bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace. Se mai spune că de Ovidenie, ologii s-ar putea vindeca”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.

În ziua praznicului, ortodocşii merg la biserică la slujbă, unde se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare. În memoria acestora se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări sau o candelă, sfințite de preoți. În anumite localităţi din nordul ţării, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă pentru cei care au murit fără lumină, pentru că, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată.

Toţi cei vor respecta această sărbătoare vor avea parte de sănătate, bucurii şi reuşite, iar în anul ce urmează vor avea hambarele pline şi belşug în gospodărie.

În satele din Bărăgan încă se mai păstrează un obicei străvechi. În ajunul acestei sărbători, copiii pun crenguţe de măr într-un vas cu apă în care adaugă şi agheasmă. Le țin la căldură şi lumină, până la Anul Nou. Acestea vor înflori și vor fi folosite de copii drept sorcovă.