Home » Știri » Știri sociale » Când începe Postul Crăciunului în 2020 și când se mănâncă pește

Când începe Postul Crăciunului în 2020 și când se mănâncă pește

Pană Emanuela / 10.11.2020, 08:20

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Mântuitorului, așa cum este cunoscut printre credincioși, este ținut cu strictețe în fiecare an, timp de patruzeci de zile. În ce zile este făcută dezlegarea la pește și vin, dar și când începe Postul Crăciunului în 2020, aflați în rândurile care urmează.

Când începe Postul Crăciunului în 2020

În anul 2020, Postul Crăciunului începe, potrivit calendarului ortodox, la jumătate lunii noiembrie, mai exact pe data de 15 noiembrie și se va încheia pe 24 decembrie. Pe toată durata postului de 40 de zile, credincioșii își aduc amimte de postul pe care l-a ținut Moise, pe muntele Sinai, când aștepta să primească de la Tatăl din ceruri cuvintele care au fost scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Așadar, creștinii se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria. În această perioadă nu se organizează nici nunți, nici botezuri.

La început, nu toți adepții cultului ortodox posteau în acelaşi mod şi acelaşi număr de zile. Spre exemplu, unii posteau numai 7 zile, alții 6 săptămâni, iar în timp ce unii țineau un post mai aspru, pentru alții era mai ușor. Schimbarea a survenit în anul 1166, când Sinodul local din Constantinopol, ținut de patriarhul Luca Chrysoverghi, a uniformizat durata Postului Naşterii Domnului în bisericile ortodoxe, luând hotărârea ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând din data de 14 noiembrie.

În Postul Nașterii Mântuitorului, credincioșii ar trebui să consume doar mâncăruri de post, neavând voie să guste carne, brânză și ouă. Din punct de vedere al alimentației, Postul Crăciunului este mai ușor decât Postul Paștelui, pentru că se poate consuma pește.

Citește și: Cum ar putea să arate sărbătorile de iarnă 2020, în perioada de pandemie. „Nu vă faceți planuri pentru Crăciun“. Avertismentul dur al specialistului

În ce zile e făcută dezlegarea la pește și vin

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește un mare sfânt, însemnat cu cruce neagră în calendar, atunci creștinii au voie să consume untdelemn și vin, iar dacă sărbătoarea este marcată cu cruce roșie, atunci se face dezlegare și la pește. De asemenea, în zilele de sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Când se face dezlagarea la pește și vin
Când se face dezlagarea la pește și vin

În ziua de Ajun se mănâncă doar seara și ai voie doar: grâu fiert îndulcit cu miere, turte din făină, covrig și poame.

„Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți. Se face dezlegarea la peste pe când Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea“, potrivit calendarulortodox.ro.

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2020

  • 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului;
  • 23 noiembrie: Sfântul Cuvios Antonie;
  • 24 noiembrie: Sfântul Mucenic Clement;
  • 25 noiembrie: Sfânta Muceniță Ecaterina;
  • 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei;
  • 1 decembrie: Sfântul Prooroc Naum, Cuviosul Filaret;
  • 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica;
  • 5 decembrie: Sfântul Sava;
  • 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae;
  • 7 decembrie: Sfânta Muceniță Filofteia;
  • 8 decembrie: Sfântul Cuvios Patapie;
  • 9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria;
  • 12 decembrie: Sfântul Spiridon;
  • 14 decembrie: Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie;
  • 15 decembrie: Sfântul Mucenic Elefterie.