Home » Știri » Cum ar putea să arate sărbătorile de iarnă 2020, în perioada de pandemie. „Nu vă faceți planuri pentru Crăciun”. Avertismentul dur al specialistului

Cum ar putea să arate sărbătorile de iarnă 2020, în perioada de pandemie. „Nu vă faceți planuri pentru Crăciun”. Avertismentul dur al specialistului

Manolică Anca / 26.10.2020, 13:23
Cum ar putea să arate sărbătorile de iarnă 2020, în perioada de pandemie. „Nu vă faceți planuri pentru Crăciun”. Avertismentul dur al specialistului

Coronavirusul ne-a dat tuturor viața peste cap, iar coșmarul pare că nu se va opri aici. Cum ar putea să arate sărbătorile de iarnă 2020, în perioada de pandemie. Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, trage un semnal puternic de alarmă: „Nu vă faceți planuri pentru Crăciun”.

Cum ar putea să arate sărbătorile de iarnă 2020. Situația actuală

Numărul de români infectați cu noul coronavirus este în continuă creștere. De sâmbătă 24 octombrie, până duminică 25 octombrie, s-au înregistrat, nu mai puțin, de 3.855 de noi cazuri de infectări. Iar secțiile de Terapie Intensivă sunt din ce în ce mai pline, fiind atins un nou record. Peste 820 de oameni se luptă să supraviețuiască în spitalele din toată țara.

În unele localități și județe, inclusiv în Capitală, a fost declarat Scenariul Roșu. Școlile au fost închise, cursurile mutându-se online, restaurantele și cinematografele au pus și ele, din nou, lacătul pe uși și a fost introdusă obligativitatea purtării măștii atât în spațiile închise, cât și în aer liber.

„Nu vă faceți planuri pentru Crăciun”

Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara a acordat un interviu pentru Digi24, în care se arată foarte îngrijorat de evoluția lucrurilor și necăjit de faptul că, încă mai sunt oameni iresponsabili, care refuză să respecte regulile.

Cum ar putea sa arate sarbatorile de iarna 2020, in perioada de pandemie
Cum ar putea sa arate sarbatorile de iarna 2020. Ce spune medicul Virgil Musta

Acesta a declarat că la secția de Terapie Intensivă din Timișoara nu mai este niciun loc liber, toate cazurile noi apărute, urmând a fi transferate în alt județ, la spitalele suport COVID. Însă, nu este foarte simplu. Pacienții cu forme severe au neapărată nevoie de oxigen cu presiune, iar acest lucru este din ce în ce mai greu de găsit.

”Un pacient de la ATI mort poate însemna șansa unui alt pacient prin eliberarea unui pat. Am asistat și eu la asemenea situație. O situație tragică și îngrijoratoare, iar mediul care a fost de gardă a zis că nu vrea să mai trăiască niciodată o astfel de experiență.” mai spune acesta.

O declarație cutremurătoare, dar cât se poate de reală despre situația actuală în care ne aflăm. Însă, medicul nu se descurajează și este încrezător că, dacă vom lupta împreună, vom ieși învingători din acest război. Cu toate că apar piedici la tot pasul.

După un calcul matematic rapid făcut de acesta, într-o săptămână, două se va ajunge în situația în care nu vor mai exista locuri în spitale. De aceea, responsabilitatea și conștientizarea importanței purtării măștii și practicarea distanțării sociale trebuie să existe în fiecare dintre noi.

„Nu cred că vom avea sărbători de iarnă, și nu cred că putem sărbători morți sau să sărbătorim într-o situație în care multă lume e bolnavă.”, este concluzia pe care medicul Virgil Musta o trage în urma cifrelor raportate în ultimele săptămâni.

Acesta mai spune că toți medicii vor fi la datorie, chiar și de sărbători, conștient fiind că situația actuală va avea efecte și de Crăciun. Iar, în ceea ce privește petrecerile și reuniunile de altădată, aceste nu vor mai putea avea loc, dacă oamenii vor continua să nu respecte regulile.