Home » Când, unde, cum » Când ar putea fi interzise mașinile diesel în Europa. Anul în care dispar complet de pe piață

Când ar putea fi interzise mașinile diesel în Europa. Anul în care dispar complet de pe piață

Alexandru Cazacu / 06.05.2022, 13:34
Când ar putea fi interzise mașinile diesel în Europa. Anul în care dispar complet de pe piață

Multe dintre mașinile înmatriculate în țara noastră au motoare diesel, însă se pare că soarta acestora este pecetluită. Unele statele europene anunță că vor interzice circulația acestora și îi obligă pe proprietarii acestora să renunțe la ele. Haideți să vedem când ar putea fi interzise mașinile diesel în Europa. În unele țări se vor vinde doar mașini cu norme de poluare mai reduse.

Când ar putea fi interzise mașinile diesel în Europa

Conform specialiștilor în domeniul auto, mașinile pe motorină poluează mai mult decât cele pe benzină. Ei bine, din cauza normei de poluare ridicate, unele țări europene anunță că vor interzice conducătorilor auto să mai circule cu astfel de autoturisme.

De exemplu, începând din 2025, în Norvegia nu se vor mai vinde decât mașini verzi. Pe de altă parte, autoritățile belgiene anunță că, din 2030, va interzice atât vânzarea automobilelor cu motoare diesel, cât și circulația cu acestea. Ba chiar mai mult de atât, în capitala Belgiei nu va mai fi permisă din 2035 nici circulația cu autoturisme pe benzină.

Când va renunța România la mașinile diesel

Chiar și în România va fi obligatorie renunțarea la motoarele cu normă de poluare ridicată. De ce spunem acest lucru? Ei bine, oficialii Comisiei Europene au stabilit un calendar prin care și-au propus reducerea emisiilor de carbon la 0. Așadar, până în 2050, emisiile generate de sectorul transporturilor ar trebui să scadă cu până la 90%.

Astfel, ținând cont de faptul că autoturismele au o durată de viață de aproximativ 15 ani, termenul limită pentru a opri complet vânzările mașinilor pe motorină și benzină ar fi 2035.

Specialiștii estimează că în următorii ani numărul mașinilor pe benzină, hibrid și electrice va fi din ce în ce mai mare. Conform lui Dan Vardie, președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România, în 2030 nu o să se mai vândă mașinile pe motorină nici în țara noastră.

„În anul 2022, estimăm că se vor vinde circa 10.000-12.000 de mașini electrice în România, iar numărul mașinilor pe benzină, hibrid și electrice va crește puternic în anii următori, astfel încât, în 2030, nu o să se mai vândă nicio mașină pe motorină în România”, a declarat Dan Vardie, potrivit jurnaliștilor ZF.

Când ar putea fi interzise mașinile diesel în Europa. Anul în care dispar complet de pe piață
Când ar putea fi interzise mașinile diesel în Europa. Anul în care dispar complet de pe piață

În România, numărul mașinilor 100% electrice este în creștere

Interesant este faptul că, țara noastră ocupă primul loc din UE în ceea ce privește creșterea numărului de înmatriculări de mașini electrice, în primul trimestru al acestui an.

Conform raportului Asociației Constructorilor Europeni de Automobile, în perioada ianuarie – martie 2022, în domeniul mașinilor electrice, România a înregistrat cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, adică de 408%, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Vânzările autoturismelor diesel au înregistrat scăderi semnificative

În schimb, în perioada ianuarie-martie 2022, înmatriculările automobilelor cu motoare diesel au înregistrat o scădere de 33,2%, până la 378.000 de unități, cota de piață a acestor mașinilor diesel reducându-se cu 5,3 puncte procentuale până la 16,8%.

De fapt, toate piețele auto din Uniunea Europeană au înregistrat scăderi semnificative ale vânzărilor de autoturisme diesel, chiar și cea din țara noastră (- 19%). În schimb, în primele trei luni ale anului curent, vânzările de automobile electrice în Uniunea Europeană au crescut cu 53,4% .