Home » Când, unde, cum » Când este și unde a avut loc Înălțarea Domnului. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

Când este și unde a avut loc Înălțarea Domnului. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

Alexandru Cazacu / 09.06.2021, 11:55
Când este și unde a avut loc Înălțarea Domnului. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

Înălțarea Domnului sau Ispasul este sărbătoarea care comemorează înălțarea la cer a Mântuitorului. Deși la început, aceasta se celebra de Rusalii, începând din secolul al IV-lea, Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de de zile după Învierea lui Iisus Hristos, fiind mereu într-o zi de joi. Când este și unde a avut loc Înălțarea Domnului, puteți afla mai departe.

Când este și unde a avut loc Înălțarea Domnului

După cum spuneam, Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Paște, iar în acest an, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe data de 10 iunie, iar cei catolici au sărbătorit-o pe data 13 mai. Dar haideți să vedem unde a avut loc Înălțarea Domnului.

Potrivit religiei, Iisus Hristos s-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în prezența Apostolilor și a doi îngeri, care le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a Mântuitorului. Acum, pe locul de unde Iisus s-a înălțat la ceruri se află o capelă rotundă. Mai mult de atât, se spune că, în momentul în care Iisus Hristos s-a ridicat la cer, acolo a rămas amprenta piciorului Său, în piatră.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Mântuitorul venea în Ierusalim de 2-3 ori pe an, pentru a se închina la Templu, iar de fiecare dată stătea pe Muntele Măslinilor, care acum mai bine de două milenii era în afara orașului, nu făcea parte din Ierusalim, ca în zilele noastre. Grădina Ghetsimani, unde Mântuitorul se ruga se afla la poalele acestui munte.

Când este și unde a avut loc Înălțarea Domnului
Când este și unde a avut loc Înălțarea Domnului

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

  • După cum spuneam mai sus, Înălțarea Domnului este cunoscută ca și Ispas, iar spre deosebire de Paște creştinii se salută între ei cu “Hristos s-a înălţat!”.
  • De asemenea, în popor se spune că cei care mor în ziua de Ispas ajung direct în Rai. Ba chiar mai mult de atât, potrivit unor tradiții, se spune că cerurile sunt deschise între Paște și Înălțare.
  • Totodată, de Înălțarea Domnului, femeile nu împrumută sare şi nu dau foc din casă, deoarece se spune că toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte.
  • Potrivit unui alt obicei, creștinii îşi leagă la brâu frunze de nuc, pentru că se spune că și Iisus Hristos le-ar fi purtat atunci când s-a înălțat la cer.
  • Tot în această zi, creștinii fac pomeni pentru morţi și este ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii.
  • În rândul agricultorilor se spune că pentru a avea recoltă bogată, lanurile trebuie să fie semănate până de Înălţarea Domnului.
  • De Ispas se sfințesc și plantele de leac (leuşteanul, paltinul, alunul etc.). Iar în unele regiuni din țară, oamenii se bat cu leuştean, pentru că se spune că astfel vor fi feriţi de boli şi de rele.
  • De asemenea, în această zi, gospodinele nu spală, nu calcă și nici nu cos hainele.
  • În unele zone, se spune ca de Ispas nu este bine să dai lucruri din casă deoarece vei ajunge sărac.
  • Tot de Înălțarea Domnului nu se seamănă culturi, deoarece acestea nu vor da rod.

Începând din anul 2001, Biserica Ortodoxă Română a hotărât ca de Înălțarea domnului să fie prăznuită şi Ziua Eroilor, când sunt pomeniţi cei care și-au dar viața pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128