Înălțarea Domnului sau Ispasul este sărbătoarea care comemorează înălțarea la cer a Mântuitorului. Deși la început, aceasta se celebra de Rusalii, începând din secolul al IV-lea, Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de de zile după Învierea lui Iisus Hristos, fiind mereu într-o zi de joi. Când este și unde a avut loc Înălțarea Domnului, puteți afla mai departe.
După cum spuneam, Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Paște, iar în acest an, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe data de 10 iunie, iar cei catolici au sărbătorit-o pe data 13 mai. Dar haideți să vedem unde a avut loc Înălțarea Domnului.
Potrivit religiei, Iisus Hristos s-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în prezența Apostolilor și a doi îngeri, care le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a Mântuitorului. Acum, pe locul de unde Iisus s-a înălțat la ceruri se află o capelă rotundă. Mai mult de atât, se spune că, în momentul în care Iisus Hristos s-a ridicat la cer, acolo a rămas amprenta piciorului Său, în piatră.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Mântuitorul venea în Ierusalim de 2-3 ori pe an, pentru a se închina la Templu, iar de fiecare dată stătea pe Muntele Măslinilor, care acum mai bine de două milenii era în afara orașului, nu făcea parte din Ierusalim, ca în zilele noastre. Grădina Ghetsimani, unde Mântuitorul se ruga se afla la poalele acestui munte.
Începând din anul 2001, Biserica Ortodoxă Română a hotărât ca de Înălțarea domnului să fie prăznuită şi Ziua Eroilor, când sunt pomeniţi cei care și-au dar viața pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti.